Menu
Artikel

Artikel (3901)

Grundlovsmøde på Fur

Alle er velkomne lørdag den 5. juni på Fur Museum, Nederby 28, 7884 Fur.

Der er fri adgang fra kl. 15.00.

Arrangementet finder sted i museumshaven. Der kan købes  kaffe og kage m.m.

 

Siden 2004 har man på Fur markeret Grundlovsdagen med et arrangement, der tiltrækker rigtig mange mennesker. Deltagerantallet svinger fra 60-70 og til over 100. Det gør Grundlovsdagen på Fur til en af Skiveegnens bedst besøgte.

Gennem årene  har talen været holdt af kendte politikere, organisationsfolk eller kulturpersonligheder. De senere år har taleren været en person, der har arbejdet med de danske landdistrikter. I år fortsætter vi dette emne, idet taleren bliver Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd.

Kl. 15.15 byder John Brinch Bertelsen velkommen på vegne af arrangørerne Fur Museums Støtteforening, Fur Ø-forening og Museum Sallings afdeling på Fur.

Derefter er der en sang, kaffe og kage, samt fri snak.

Kl. 16.00 Holder Steffen Damsgaard grundlovstalen.

”Vi ser frem til en spændende tale”  siger John Brinch Bertelsen fra Fur Museum og fortsætter: ”Som formand for Landdistrikternes Fællesråd siden 2008 har Steffen tit udtalt sig i radio og tv. Han kender bedre end de fleste, hvad der rør sig i og omkring de danske landdistrikter. Steffen har også flere gange besøgt Fur, så vi ser frem til en nærværende tale fra en person, der i allerhøjeste grad er med til at forme de politiske beslutninger om vilkårene i landdistrikterne. Da ordet jo er frit på en Grundlovsdag, så er vi spændte på, hvilke emner Steffen vil vende – men kom selv og hør.”

 

Kontaktperson:  
Museumsinspektør John Brinch Bertelsen. Telefon: 99 15 69 33.  
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Læs mere...

Karolines Hus - galleri på Fur - forårsudstilling hver dag 14-17 - indtil 30. juni

Vi har et meget stærkt hold i år. I kan se hele holdet på vores hjemmeside www.karolineshus.dk

Og vi lægger ud med fire dejlige kvindelige kunstnere:

Tina Lofstad, glas
Inge Jensen, keramik
Kirstine Falk, illustrationer
Marie Fredborg, maleri

Tina Lofstad

Jeg har altid vidst, at jeg skulle noget kreativt, men bare ikke hvad. Lige efter gymnasiet var jeg på en cykelferie og kom ind på et glaspusteri – og så vidste jeg instinktivt, at det var det jeg skulle være – glaspuster.

“Jeg har fået en klassisk håndværker uddannelse som glaspuster fra glasskolen i Orrefors (1998-2001). Det  er jeg dybt taknemmelig for. Jeg arbejder med glas, fordi det er spændende, kreativt og så er det min passion – her er min rette hylde. Glas er mig. Glas er mit liv.

Jeg kan godt lide det enkle med små detaljer. Jeg arbejder nok meget med stærke klare farver, og ting man bliver glad af. Samtidig holder jeg meget af det klare glas. Jeg er ubevidst præget af min skolegang i Sverige, det skandinaviske og Orrefors “

Jeg åbnede Glaspusteriet i Viborg i 2003.

Kirstine Falk

Jeg er uddannet designer i 2004 i Oslo. Efter et par år i tekstilverdenen stoppede jeg for at male på fuld tid. I 2013 blev jeg mor og samme år stiftede jeg min virksomhed, Kirstine Falk, med fokus på illustrationer i begrænset oplag.
 
I dag arbejder jeg med en blanding af maleri, illustrationer og fotografi, med værksted på Godsbanen i Århus C. Jeg bor på Trøjborg i Århus med min mand og datter, og min datter er en inspirationen/model i flere af mine værker.
 
Materialer til både illustrationer og maleri er en blanding af blyantstreg kombineret med gouache, akryl og collage. Collageelementerne er fotografier, jeg har taget, eller papirstykker, jeg har fundet igennem tiden.
 
Med mine illustrationer og malerier bestræber jeg mig på at skabe tankevækkende værker med en åbenhede for fortolkning, så beskueren kan lægge sit eget livs erindring og fortolkning i det.
 
Jeg tager ofte udgangspunkt i flere foto, som jeg sammensætter i en situation og rekonstruerer en ny virkelighed eller et fantasiunivers med genkendelige facetter.
 
I mine seneste værker har jeg arbejdet med naturmotiver og drømmende universer, samt barndom og sommer med stemninger af optimistisk umiddelbar glæde, men også en understrøm af en let vemodig nostalgi.
 
Print af Illustrationer er museumskvalitet, printet på en Epson printer på Epson Enchanced mat papir, 192 gram. Der laves kun 100 styk af hver original, og efter tryk bliver de nummereret og signeret.
 
Mit bidrag til forårsudstillingen hos Karolines Hus 2021 består af originale tegninger, limet print, malerier og fotos.

 


Inge Jensen

Jeg har fokus på kontrasten mellem hverdagens trivialiteter og gentagelser, øjeblikkets eufori og selvforglemmelse og arbejder skiftevis med disciplin, struktur, spontanitet og lyst til grænseløshed.

At arbejde med leret, undersøge dets muligheder, få det til at bære en form eller lade det selv finde sin form.

Det giver mulighed for at arbejde på 2 forskellige måder: spontant som med skaller, tang, rav og porcelænsler i blåvandsserien og mere struktureret og disciplineret som med skulpturer og krukker. Det opfylder de elementære krav, som hverdagen stiller: behovet for at kunne holde fast i en nødvendige struktur men også at kunne slippe og lytte indad - og give sig selv lov til at danse på bordene!

Vesterhavet er min væsentligste inspirationskilde.

En tur ved Vesterhavet giver en følelse af at være levende, at være i nuet, at opleve elementernes magt. Blæsten, bølgerne og sandets fygen bliver ”livspulsen”, og oplevelsen giver en lykkefølelse, som er en lise for sjælen. Man bliver klogere, når man oplever en hel verden i detaljen og får forståelsen for detaljens betydning i helheden og derved også for den enkeltes betydning i den store sammenhæng.

Jeg har lært modellering, skulptur og croquis hos Valdemar Foersom Hegndal, Århus Universitet og ved drejeskiven hos Jo Bichel, Århus Universitet. I de seneste år har Mette Maya Gregersen været min lærer og inspirator. I arbejdet med raku har jeg deltaget i kursus hos hollænderne Ine og Ed Knops. I mange år har jeg undervist i dansk, billedkunst og design på Ikast-Brande Gymnasium, og mine erfaringer som underviser i de kunstneriske fag er udgivet i bogen:  “Huset for sansning, oplevelse og læring,” (2013).
Siden 2013 har jeg udelukkende arbejdet med leret.  Derudover har jeg deltaget i Åbne Atelierdøre i Silkeborg  – også som medlem af bestyrelsen.

Jeg arbejder både på mit værksted hjemme i Vinderslev og på den gamle lervarefabrik i Sorring sammen med “Krukkerne”. 

Udstiller permanent i Sorring og i eget værksted.Marie Fredborg

Sejler man fra Fur stik nord og går i land, vil man sætte sine fødder på bredden af mit barndomsland: Hannæs. Det er et horisontalt land imellem hav og fjord, hvor træer og mennesker kryber langs jorden. Om det er fordi naturen har omgivet mig så magtfuldt og tilstedeværende fra begyndelsen, ved jeg ikke, men selv nu hvor jeg lever mit voksenliv i domesticerede østjylland, oplever jeg naturen som besjælet. Der er noget der ånder og bevæger sig i træerne, bækken og skyerne. Om det så er trolde og elvere eller moder jord eller noget helt andet, så synes jeg, at man kan ane det i mine oliemaleriers stiliserede naturalisme. Med tiden er jeg blevet mere og mere optaget af at male naturens ”møde” med bygningsværker eller andre udtryk for den menneskelige civilisation. Jeg er ofte i tvivl, om jeg maler en magtkamp eller en fredelig sameksistens. Jeg ville sådan ønske, at det i hvert fald kunne ende med at blive det sidste.

Jeg er selvlært og har altid tegnet. Oliemalingen fik jeg fingre i midt i mine teenage-år, så det er mindst 25 år siden. Jeg tager udgangspunkt i fotos, enten mine egne eller en bestillers. Jeg tegner først en skitse på lærredet, så maler jeg et første lag skitse-maling og så til sidst det endelige lag maling, alt sammen med det lille foto i hånden. Egentlig identificerer jeg mig mere som håndværker end kunstner, fordi jeg ikke behøver at vente på inspiration. Når jeg har et forlæg, går jeg i gang, arbejder systematisk og vedholdende og bruger lang tid på mine malerier. Om det er et busskur eller en klokkeblomst jeg maler, så er selve det at male en både spændende, tilfredsstillende og næsten meditativ tilstand.

 

Udstillingen slutter søndag d. 30.06. kl. 17

 

Læs mere...

Nu er testcentret på Fur åbent 3 dage om ugen

Vores dygtige kommunalpolitiker Betina Bugge medvirkende til, at få et testcenter til Fur fra 1 maj - og nu er det lykkedes Betina at trække i de rette tråde, så vores lokale testcenter fremover holder åbent 3 dage om ugen, til stor glæde for os øboere, øens turister og ikke ikke for øens spisesteder og caféer, der har har kæmpet med mange afbud pga.  manglende testkapacitet, det problem er nu løst for !

Fra 31. maj nu åbent 3 gange om ugen:

Mandag-onsdag-fredag kl. 9.30-1800

Læs mere...

På Fur er der et flot tilbud til en tilflyttende børnefamilie

Kender du en børnefamilie, der overvejer at flytte til en af de danske øer? Fur har et flot tilbud.

For et par år siden flyttede Kasper Brandi, Sara og datteren Anna på 2 til Fur. Siden da er der kommet flere børnefamilier til øen, men Kasper har nu et flot tilbud til endnu en børnefamilie. Familien Brandi bor selv ganske tæt på Fur Havn. De ejer endnu et hus endnu tættere på havnen, og  det vil de leje ud – allerhelst til en børnefamilie. Det drejer sig om en drømmevilla, hvor der ikke er gået på kompromis med kvaliteten.

Hvad siger du til 182 m2 rødstensvilla opført i 2009? Huset rummer køkken/alrum med snedkerkøkken i teaktræ, to badeværelser, 4 værelser, stor stue, udestue og orangeri samt terrasse med elektrisk markise.

Der er udsigt over Fur Havn. Der er gåafstand til Furs meget store Dagli’ Brugs og cykelafstand til Fur Friskole med integreret børnehus og SFO. Husets adresse er Stenøre 1, Husnummeret afslører at du er helt tæt på havneområdet med maritimt miljø, spisesteder og butikker.

Fur har nogle af Danmarks smukkeste landskaber. Øen er kendt som tilflytterøen, hvor 3 ud af 4 indbyggere er tilflyttere. Og det er i høj grad børnefamilier, der flytter til. Øen har mange spisesteder, gallerier og specialforretninger, et rigt foreningsliv og et landskendt mikrobryggeri (Fur Bryghus) med et forrygende koncertprogram.
Færgen er ingen hindring. Den sejler døgnet rundt. Overfarten tager kun et par minutter. Og så er overfarten gratis det meste af året, når man bor fast på Fur.
Hvis du er interesseret i at leje villaen for at flytte til Fur, så er du velkommen til at kontakte Kasper Brandi på 40 58 43 79 og Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Man skal være indstillet på, at man skal besøge Fur for at se villaen og for at snakke med Kasper og Sara. Villaen kan lejes fra 1. juli.

Man er også velkommen til at kontakte formanden for Fur Udviklingsråd, hvis man vil have mere information om livet på Fur. Kontakt John Brinch Bertelsen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller ring på 97 59 35 76.


Læs mere...

Fursund Turistkontor har ansat en ny medarbejder

Pr. 17. maj har vi ansat Jakob Knudsen som ny medarbejder på Fursund Turistkontor, oplyser Arved Michelson.

Jakob skal primært vedligeholde vore udlejningscykler i sommermånederne. Med dette nye tiltag kan vi her på turistkontoret  altid tilbyde velplejede og servicere cykler som en del af vores gæsteservice.

med venlig hilsen/mit freundlichen Grüssen/kind regards

Fursund Turistinformation
Arved Michelson

Kontakt:                                                                             
Stenøre 10, 7884 Fur
Tlf.: +45 97 59 30 53
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Læs mere...

Lørdag d. 22 maj åbner Galleri Jettestuen på Fur sin nye udstilling med temaet ’Fugle’

Galleriet har denne gang 3 gæsteudstillere, den viborgensiske stenhugger Johan Kallmayer, som viser stenfigurer af lettere abstrakt karakter. Keramikeren Ole Meyer fra Struer, som viser sine finurlige fugle lignende skabninger. Og Christina Dønvang, som har værksted på Bornholm, viser sine smukke glas ting.  

Galleriets ejere Alek Krylow og Jette Herne har begge malet en del fuglebilleder – akvareller, pasteller og akrylbilleder. Og der er også i år mange nye ting i den smukke have.  

Så der er meget at se på.

Alle er velkomme

Læs mere...

Bor den næste Mads Langer på Fur ? - Musik på Fur Friskole

  • Udgivet i Artikel
  • Skrevet af

  • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 54
    Vær den første til at kommentere!

Alle skal have mulighed for at få professionel musikundervisning, uanset hvor de bor. Det mener Skive Musikskole, som nu er godt i gang med ’Musik til Fur’ - et pilotprojekt, som skal nå ud til de børn, som ikke selv kan nå ind til musikskolen.

Han er tidlig på den. Men børnene har allerede stillet tre keyboards op og fundet guitaren frem, og sidder klar, da musiklærer Rasmus Trinderup træder ind på Fur Friskole.

De er fire: Asta, Magnus, Freja og Maya.En time går med højt humør. Børnene laver toplister med yndlingssange, og knipser selfies med store smil og musikinstrumenter – men når de bliver bedt om at spille, går de koncentreret til værks og god ro og orden. Selvom de utrænede fingre og håndled bliver ømme undervejs:

- Det er nemmere at lære det, når du er her, udbryder én af de unge elever.

Det er Rasmus Trinderup klar over. Det er ikke alt, man kan lære over en skærm:

- Det er klart, at undervisning ansigt til ansigt har nogle fordele. Dels fordi man nemmere kan hjælpe eleven med det tekniske, og dels fordi man selvfølgelig bedre kan mærke stemning og humør, når man sidder sammen, siger Rasmus Trinderup.

Det er dog ikke pilotprojektets vilkår. For ’Musik til Fur’ skal finde ud af, om blandingen af online undervisning, videolektioner og fysisk undervisning kan få flere børn og unge til at spille og interessere sig for musik. I dag er Rasmus Trinderup kørt til Fur Friskole, men for det meste foregår undervisningen adskilt.

- Det er lidt af en mundfuld at undervise online. Det har de fleste lærere nok erfaret det seneste år, bemærker Rasmus Trinderup:

- Men det fungerer med det hold, jeg har her, for det er nogle ekstremt søde børn. De vil gerne lære og de synes, det er sjovt.

Rasmus Trinderup er i øvrigt selv et levende bevis på, at undervisning bag en skærm har sin berettigelse. Han startede selv sådan for cirka 16 år siden: med øvevideoer fra YouTube og DVD.


 
Musikalske muligheder for alle

’Musik til Fur’ er en prøveballon, og Skive Musikskole vil på sigt gerne udbrede konceptet for at nå ud til flere elever på Skiveegnen. Lige nu er der fire elever. Fire. Det lyder måske ikke af meget at sætte resurser af til, men det understreger måske netop pointen:

- Det er jo vilkårene, når man vil nå ud til de tyndtbefolkede områder. Disse fire udgør vel 20 procent af Furs børn i den aldersgruppe, så jeg synes, det er et ganske pænt antal elever – og hvis den næste Mads Langer gemmer sig blandt de fire, er det jo det hele værd, siger Rasmus Trinderup med et grin og bliver alvorlig:

- Hvis vi som samfund ønsker at give alle lige muligheder, må vi jo tage med, at det kræver en ekstra indsats at nå herud. Musikundervisning kan være lige så vigtig for et barn på Fur, som den er for et barn i Aarhus – måske endda vigtigere, fordi der i alt er færre tilbud at vælge imellem.

Musik til Fur kører over otte undervisningsgange. Den tidsramme er for snæver til at skabe garvede musik-elever, påpeger Rasmus Trinderup:

- Det vigtigste er at skabe interessen og lade børnene udforske musikken. Hvis nogle af dem vil fortsætte som elever tilknyttet Skive Musikskole, er det en succes, men jeg forventer ikke, at alle gør. Sådan er det jo også med håndbold og fodbold – nogle prøver det af, og falder fra igen.

 
Om ’Musik til Fur’

’Musik til Fur’ kører derudaf mellem Påske og sommerferien 2021 og er en del af det større projekt ’Musik til Randen’ under Aarhus Musikskole. I efteråret 2020 fik projektet tildelt en luns af Region Midtjyllands kulturudviklingsmidler til at udvikle et nyt koncept for musikundervisning, som skal give lige adgang til kultur uanset hvor, man bor – og desuden udnytte teknologi i undervisningen.Sidst opdateret på skive.dk
https://skive.dk/nyheder-og-presse/kultur-og-fritid/musik-til-fur-1/

17.05.2021

Ansvarlig redaktør
MISK

Læs mere...

Har du en kandidat til prisen som ”Årets Iværksætter på Fur 2020?

Det er Fur Udviklingsråd, der indførte iværksætterprisen sidste år, hvor det var Limfjordens Sejlmageri ved Maria Øgaard Madsen, der modtog prisen. Hvem skal kandidere til prisen i år? Prisen tildeles personer eller virksomheder, der har gjort en særlig indsats – enten ved at etablere en ny virksomhed på Fur eller for at udvikle en eksisterende. Det er altså ikke nok at oprette et cvr-nr. Virksomheden skal have demonstreret sin levedygtighed. Derfor uddeles prisen i 2021 til den virksomhed, der gjorde en forskel i 2020. Virksomheden skal også fremstå som et godt eksempel og forbillede.

Hvis du har et forslag, så indsend det til formanden for Fur Udviklingsråd på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. inden udgangen af maj sammen med en begrundelse for, hvorfor lige præcis den virksomhed fortjener prisen.

 

 

Med venlig hilsen

John Brinch Bertelsen

 

Kønsborgvej 1, 7884 Fur

Tlf. 97 59 35 76

E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Læs mere...

Magtfulde mikrober, der gavner dig – et offentligt foredrag på Fur Friskole den 18. maj 2021

Alle er velkomne til at deltage i det livestreamede foredrag fra Aarhus Universitet. Alle skal fremvise gyldigt coronapas for at komme ind.
Det er professor i genomforskning, Oluf Borbye Pedersen, der fortæller. Du kan blive klogere, på den nyeste forskning om de svampe, bakterier og vira, der lever på og i os alle livet igennem. De styrker vores modstandskraft mod farlige mikrober, beskytter os mod kroniske sygdomme og   påvirker vores hjerner og stofskifte positivt.

Foredraget bliver livestreamet fra Aarhus Universitet, der har fået støtte fra Carlsberg Fonden til at afholde en serie af offentlige foredrag.  

Du får mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan komme med. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Du kan stille spørgsmål til foredragsholderen og efterfølgende læse svarene på nettet på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..  Foredragene bliver IKKE offentlig tilgængelig på nettet efterfølgende. Det er altså kun tirsdag den 18. maj at du kan få mere viden om de magtfulde mikrober.

Arbejdsgruppen Fur Foredrag, Fur Friskole og Fur Museum indgår i det samarbejde, der gør det muligt at vise foredraget på Fur.
Der er gratis adgang til Fur Friskoles aula, hvor dørene åbner kl. 18.40. Foredraget begynder kl. 19.00 og varer til kl. ca. 21.00 med 20 minutters pause undervejs. Der kan købes drikkevarer til rimelige priser.
Deltagere, der kommer fra fastlandet, kan få færgebilletten refunderet. Det kræver forhåndstilmelding til Thea Cox på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Så klarer Thea det praktiske.

 

Yderligere information:

Thea Cox, arbejdsgruppe Fur Foredrag
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Museumsinspektør John Brinch Bertelsen, Fur Museum.
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 99 15 69 33.

Læs mere...

Indkaldelse til generalforsamling i Fur Udviklingsråd

Onsdag den 26. maj 2021 afholder Fur Udviklingsråd ordinær generalforsamling. Det sker på Fur Museum kl. 19.00.

Dagsorden ifølge vedtægter:

1. Valg af ordstyrer og referent.
2. Godkendelse af dagsorden og generalforsamlingens lovlighed.
3. Fremlæggelse og godkendelse af årsberetning.
4. Fremlæggelse og godkendelse af årsregnskab (bilag).
5. Fastsættelse af kontingent.
6. Indkomne forslag.
7. Valg af medlemmer til bestyrelsen + en suppleant.
8. Valg af intern eller ekstern revisor + en revisorsuppleant.
9. Eventuelt.

Forslag skal være formanden i hænde senest 8 dage før generalforsamlingen.
På valg til bestyrelsen er John Brinch Bertelsen (genopstiller) og Mildred Fog (genopstiller ikke).

Efter tur er Ea Fur på valg som suppleant. Ea genopstiller ikke.

Årsrapport 2020Elly Hedevang og Anette Dalsgaard er på valg som revisor og revisorsuppleant (de genopstiller).

Af hensyn til borddækningen beder vi medlemmerne tilmelde deltagerantallet til formanden på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest 22. maj.

 

Foreninger, organisationer og virksomheder, der støtter Fur Udviklingsråds formål kan optages som medlem ved indbetaling af det fastsatte kontingent (500 kr.) på foreningens konto i Spar Nord: 8510-4585200609.

”Det er foreningens formål at udvikle og gennemføre projekter, der kan styrke erhvervsudvikling og bosættelse på Fur ud fra et strategisk helhedssyn. Ny viden, nytænkning og nye samarbejdsrelationer skal synliggøre og udnytte Furs potentiale som bo- og iværksætterø for aktive og kreative mennesker.”


Indkaldelsen er den 10. maj 2021 udsendt til de fonde, foreninger og virksomheder, der er medlem af Fur Udviklingsråd.

Med venlig hilsen

John Brinch Bertelsen (formand)
Få mere info på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed