Menu
Artikel

Artikel (3698)

Rejsebrev fra Tanzania

Endnu et spændende rejsebrev fra en af Furs unge, som har søgt Fur Uddannelseslegat om økonomisk hjælp til et semester i udlandet i forbindelse med uddannelse.
Læs her hvad Lisa Vester har oplevet, da hun tog 4. Semester som sygeplejerstuderende i Tanzania.

Mvh Birgit Ladefoged


Som sygeplejerskestuderende på Diakonissestiftelsen i København, har jeg været så privilegeret, at få lov til, at komme på udlandsophold på 4. Semester i efteråret 2019.

Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at opholdet skulle finde sted i Afrika, da det altid har stået på min ’bucket-list’.

Den helt eksakte lokation blev TICC i Tanga, Tanzania. TICC står for ”Tanga International Competence Center” og er en norsk organisation, grundlagt i 2008 af Ruth og Odd Nesje. Grundlæggelsen af centeret skete på baggrund af en drøm - en drøm om at skabe noget, som kan bidrage til en forbedring af det Tanzaniske samfund samt give læring til studerende såvel som professionelle fra Tanzania og udlandet. TICC har opnået en unik position i Tanzania og er højt respekteret for sit bidrag til det lokale samfund, samt for rollen som brobygger mellem Tanzania og Skandinavien.

Papirerne blev underskrevet og jeg var henrykt over mit forestående eventyr, og fyldt til randen af forventningsglæde. Men, som tiden nærmede sig afrejse, gjorde jeg mig også mange tanker og bekymringer. ”Afrika er et farligt sted”, ”Tænk hvis der sker mig noget”, ”Er det, det værd?” ”Ebola”… Mange tanker skulle bearbejdes og puttes i de rigtige kasser, inden jeg kunne tage af sted. For afsted det skulle jeg!

Og nu hvor jeg skulle til Tanzania, ville jeg slå to fluer med ét smæk og opleve den omtalte ferieø: Zanzibar i samme ombæring. Dagen oprandt og pludselig befandt jeg og min rejsemakker, Alberte, os i Zanzibar lufthavn, svedende med en kuglepen i den ene hånd og en visum-blanket i den anden. Lufthavnen lugtede lidt af stald, var meget beskidt og primitiv. ”Jeg er langt væk hjemmefra” tænkte jeg, men med en stor portion nysgerrighed og ro i maven. For alle omkring os var venlige og hjælpsomme og sendte store, hvide smil i vores retning.
Inden længe sad vi i en taxa med vores første afrikanske bekendtskab på førersædet: Abdul. Han skulle køre os fra lufthavnen til vores hotel i Michamvi. Abdul vandt os hurtigt over med sin glade udstråling, humor og ikke mindst hans sangstemme. Her blev vi første gang introduceret til Tanzanias kendingsmelodi: ”Jambo bwana”, som vi senere skulle finde ud af, kom til at følge os på hele vores rejse. Hotellet i Michamvi var en drøm. Et lille paradis, omringet af grøn natur, smukke, farverige blomster, hvide sandstrande og det azurblå indiske ocean. Vi var målløse. Både af stedets skønhed, men også over det faktum at vi nu befandt os under himmelstrøg, på den anden side af jorden. Vi blev taget i mod af personalet med den samme store gæstfrihed og venlighed som i lufthavnen, og vi kom ikke til at mangle noget. Allerede nu havde vi dannet os et indtryk af tanzanierne, som værende det mest åbne, glade og gæstfri folkefærd, vi endnu havde mødt. Vores ophold på hotellet var fantastisk og gav os en lille smagsprøve på det afrikanske liv, med et kig ind i kulturen, maden og folket.

Med batterierne og pigmenterne ladet fuldt op, drog vi fra paradiset mod den Tanzaniske kystby Tanga. Det foregik i den mindste propelflyver jeg nogensinde har set – og afsted det gik.
Det skulle vise sig at vi kom fra ét paradis til et andet – TICC var en oase for sig selv, omgivet af høje, slanke palmetræer og med det indiske ocean i baghaven. Vi blev mødt af store smil fra Masaierne som stod vagt ved porten. Det første der fangede mit blik, da vi trådte in på TICC og fik mig til at smile, var et skilt plantet solidt i jorden med ordene ”Be aware of falling coconuts”. Vi blev taget godt i mod af vores norske sygeplejerskevejleder, som gav os informationer, mad og nøglen til vores værelse. Tanken om at dette sted skulle være vores hjem de næste 2 måneder, var både surrealistisk og fortryllende.

Den følgende uge havde vi introduktion på stedet, som blandt andet bestod af oplæg, generelle informationer samt swahili undervisning af det afrikanske personale. Vi blev hurtigt klar over, at her var der styr på tingene, og rammerne for vores sygeplejefaglige læring var i orden. Vi følte os med det samme velkomne og meget trygge på TICC. Vi blev også introduceret for hvilke programmer vi skulle følge de kommende måneder, nemlig ”Children under 5”, ”School Health” og ”Elderly Home”.Children under 5

Vores første dag ude i det tanzaniske samfund foregik på et ”Health Center” i Tanga. Vi blev hentet om morgenen i en lille, gul bus som førte os, vores afrikanske sygeplejerske og en tolk, ad de hullede grusveje som førte ind til byen. Efter den 30 minutter lange køretur i bumle-bussen, havde vi nu også stiftet bekendtskab med ”African massage”. Vi fik som det første en rundvisning på sundhedscenteret, som var fyldt med afrikanske kvinder og deres babyer samt gravide. Det var nærmest chokerende at se forholdende der blev arbejdet under på centeret. Bygningerne var faldefærdige, pladsen var trang og hygiejnestandarden var en helt anden end vi er vant til. Men selvom man ikke er i besiddelse af de samme ressourcer og udstyr som vi er i Danmark, fungerede det alligevel. I ugerne vi tilbragte på sundhedscenteret, havde vi fokus på at forebygge og minimere sygdomme samt børnedødelighed. Vi lavede undersøgelser af de gravide kvinder, som blandt andet indebar at lytte til hjerterytmer gennem et ”fetoscope” – som, basalt set, er en træcylinder. Vi deltog også i screening for kønssygdomme af de gravide kvinder, for at forhindre overførsel af sygdomme til barnet. Derudover har vi målt og vejet babyer, givet orale vacciner til spædbørn samt lavet undersøgelser af nyfødte som var under 24 timer gamle.
Udover vores gang på sundhedscenteret, har vi også været på hjemmebesøg hos familier med børn under 5 år, som havde brug for opfølgning. Her fik vi for alvor et indblik i levestandarten for mange tanzaniske familier, som vi igen blev bekræftet i, er en helt anden end vi selv kender. På hjemmebesøgene udførte vi sygepleje ved at assistere og guide mødrene til at lave nærende mad til børnene. Vi hjalp også med huslige gøremål, såsom at vaske tøj, feje, vaske op osv. Her erfarede vi hvor lang tid ting tager, når man ikke er i besiddelse af hjælpemidler, som vi opfatter som helt basale – eksempelvis strøm og varmt vand.


School Health

De følgende uger tilbragte vi på forskellige skoler rundt omkring i Tanga. Her var målet at lave ”Health Check Ups” på skolebørnene. Det indebar samtaler med børnene, hvor vi spurgte ind til deres tænder, øre, øjne, hud og generelle mentale sundhed. Vi oplevede forskellige sundhedsudfordringer såsom sår, svamp, fnat, dårligt syn, dårlige tænder, øreinfektioner, orm osv.  
Derudover rensede vi hundredvis af sår på børnene, som blandt andet opstår når de render rundt i ringe eller ingen fodtøj. Mange sår er også opstået som brændemærker fra motorcykler, når de kører med deres forældre. Sårene var ofte inficerede og helede dårligt grundet befolkningens generelle lave hygiejnestandard, samt begrænset eller ingen viden om hvordan man behandler et sår. Vi oplevede sågar tilfælde, hvor man havde puttet kaninpels i det åbne sår. Det var derfor utroligt givende at få lov til at rense børnenes sår, for selvom vi følte at vi gjorde meget lidt, gjorde det en kæmpe forskel for børnene. Hjemmebesøg var også en del af dette program, og de har budt på lidt af hvert. Vi har blandt andet hjulpet en familie med at bygge og handle ind til en kiosk, for at skabe en indtægtskilde, så de har råd til mad, medicin, skoleuniformer osv. Vi har også doneret en ny madras til en familie på ni, som alle sover i samme seng.


Elderly Home

De sidste uger tilbragte vi på Tangas eneste plejehjem. Plejehjem er ikke en normal ting i Tanzania, som det er i Danmark, da den tanzaniske kultur indebærer at familien tager sig af sine ældre. Det vil sige, at de mennesker der bor på plejehjem, enten ikke har nogen familie eller bor så langt væk fra dem, at det ikke er en mulighed. På plejehjemmet var vores fokus på ernæring, hygiejne, social kontakt og motion. Hver dag til middag samlede vi de ældre i en rundkreds udenfor i skyggen af et stort, flot mangotræ, hvor vi sang, legede og dansede, inden det var tid til ”chai” (te) og ”chapati” eller ”maandazi” (kage). Vi var blæst bag over, af at opleve hvor meget de ældre er i stand til at gøre selv, på trods af sygdomme, blindhed, døvhed og amputerede lemmer – og dette med en livsglæde som er misundelsesværdig. At møde beboerne på Tangas plejehjem, har i høj grad tydeliggjort kontrasten mellem den tanzaniske og danske kultur. Personligt tænker jeg mig fremover om en ekstra gang, inden jeg brokker mig over mine hverdagsproblemer.


Fritid

I vores fritid har vi oplevet byen, været på farverige markeder, mødt mennesker fra alle samfundets sociale lag, set fodboldkampe, oplevet Tangas eneste biograf – hvor du kan se en film for 15kr. Weekenderne har stået på karaoke, ”happy hour” i TICC’s Hakuna Matata bar, sejlture til sandbanken, sol og badning. Og vi kunne selvfølgelig ikke forlade Tanzania, før vi havde oplevet afrikansk Safari. Så vi drog til Mikumi National Park og oplevede de store, smukke, vilde dyr på klos hold. Det var intet mindre end en helt igennem fantastisk oplevelse.


Og tænk engang, så var to måneder fløjet afsted siden jeg første gang plantede mine to ben i fantastiske Tanzania. Jeg har oplevet så uendeligt meget og hverken haft tid til at savne eller tænke på ret meget andet, end alle de nye indtryk og oplevelser jeg har fået hver eneste dag. Det der har gjort størst indtryk på mig, er befolkningens varme, livsglæde, gåpåmod og venlighed. Aldrig har jeg mødt et så åbent og gæstfrit folkefærd, som på trods af at have så lidt, udviser så stor en glæde og et overskud der er misundelsesværdigt. Det er en kæmpe kontrast til det danske samfund. Trods kummerlige levevilkår hører man ikke tanzanierne brokke sig, men får derimod det bedste ud af hvad de har. Den meget anderledes kultur har været en oplevelse i sig selv at være vidne til. Det har været helt vildt spændende at arbejde ude i samfundet, og komme helt tæt på den afrikanske hverdag. Kulturen har gjort det både spændende og udfordrende at udføre sygeplejerskegerningen. Det er en svær opgave at uddanne og hjælpe et folk, som er så uvidende og uoplyste i helt banale ting såsom hygiejne og sundhed. Noget jeg personligt er blevet testet i, er min tålmodighed. Jeg er i den grad blevet introduceret til ”African-Time”, som er en kæmpe kulturkontrast til Danmark - hvor hastigheden er skruet op på max og alting kun kan gå for langsomt. Det har lært mig, at alting nok skal gå og at vi nok skal nå det hele – måske bare ikke på den måde man først havde troet.

Det har virkelig været en øjenåbner, et privilegie og en KÆMPE oplevelse for livet, at tilbringe de her to måneder i Tanzania. Denne oplevelse bringer jeg med mig resten af mit liv, og den har givet mig så meget med i rygsækken, som jeg aldrig vil være foruden.

De bedste hilsner
Lisa Vester


Læs mere...

Bestyrelsesseminar på Årø

Bestyrelsen for Sammenslutningen af Danske Småøer og bestyrelsen for LAG Småøerne havde d. 31 januar og 1.februar et fælles bestyrelses møde på Årø,  hvor Dorte og Anne-Marie fra Ø foreningen deltog.

Formålet var at skabe et bedre samarbejde, samt hvordan fremmer vi kendskabet til LAG Småøerne og Sammenslutningen af Danske Småøer(SaDS) blandt beboerne rundt på de små øer, snakken gik og i forbindelse med gruppearbejde " Hvordan gør vi Ø-familien større", kom der flere gode ideer frem.

Vi fik desuden Årø's historie fortalt af Bjarne Jeppesen. Foruden fællesmødet på Brummersgaard Restaurant og cafe, var vi en tur på Årø Vingård, begge steder har LAG Småøerne ydet støtte til. Desuden var bestyrelse for LAG Småøerne også omkring Årø Bryghus, som vi også har støttet, for at se det fine resultat og smage på den genforenings øl Årø Bryghus har brygget i forbindelse med fejringen af 100 året for Sønderjyllands genforening med Danmark.

Fra 1864 til 1920 var Årø og Sønderjylland under Tysk herredømme. Det har været en indholdsrig weekend og Årø er bestemt et besøg værd.

Læs mere...

Skal du til vinsmagning på Fur ? - Vinsmagningen den 6. marts er allerede udsolgt

Den 6. marts 2020 kan du komme til vinsmagning med smagsprøver af tapas.

Vinsmagningen den 6. marts er allerede udsolgt

Det bliver Henrik Gjerulff Jensen fra HvadDrikkerManTil.dk der kommer og serverer ni forskellige vine og små kolde og varme retter af tapas. Henrik fortæller om vinene, druerne og vingårdene. Det bliver ikke lange foredrag, for hovedvægten bliver lagt på nydelsen af vinen og smagsprøverne af tapas.  

Sidste år havde Fur Vinlaug lavet en smagning, hvor Henrik serverede seks spanske vine med tapas. Det blev en rigtig god oplevelse for deltagerne. Nu ser vi, om succesen kan gentages. Denne gang dog med hele 9 forskellige vine fra forskellige lande og fortsat med tilhørende tapas. Prisen er 250 kr. pr. kuvert.

Hvad kan du smage?

    Velkomstcocktail - Spansk Rebuijto. Hertil lidt oliven.

    Mineral Weissburgunder, 2018, Bergdolt Lamprecht, Pfalz, Tyskland. Tør, økologisk og cremet. Hertil laks.

    Macon Verez, 2018, Domaine Delfaud, Bourgogne, Frankrig. Lille økologisk vinbonde fra Macon, laver næsten kun hvidvin. Hertil torsk, kartofler og brunet smør.

    Paulessen, Riesling, 2018, Bender, Mosel, Tyskland. Frugt og syre – klassisk Mosel. Hertil and og brød.

    Tio Uco, 2017, Alvar de Dios, Toro, Spanien. Spansk varme og karakter. Hertil potatas bravos, chorizo og brød.

    Brunus, 2016, Montsant, Spanien. Flot og helstøbt spansk når det bare er godt. Hertil potatas bravos, chorizo og brød.   

    Monthelie, 2017, Domaine Changarnier, Cote d´Or, Frankrig. Hertil lille Beuf Bourgogne.

    San Lorenzo, 2016, Akilia, Bierzo, Spanien. Spændende rød på mencia-druen. Hertil lille Beuf Bourgogne.

    Creamsherry. Halvsød klassisk spansk dessertvin. Hertil pære og rosmarin.

 
Henrik medbringer så mange flasker, at man kan købe vin efter smagningen. Man kan også få opskrifterne på tapasretterne.  

Det er Fur Vinlaug, der står bag arrangementet, der finder sted på Vojelvej 3, 7884 Fur.

Arrangementet begynder kl. 19.30 den 6. marts.

Af hensyn til borddækning er forhåndstilmelding nødvendigt på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. eller pr. sms til 28 91 90 40. Betal gerne ved tilmelding på MobilPay ellers kontant på dagen.

Sidste frist for tilmelding er den 28. februar.

Fur Vinlaug


Læs mere...

Kronhjort fotograferet på Fur

I 2018 blev der ved flere lejligheder set kronvildt på Fur. En gang endda to dyr på samme tid.

Også i 2019 er der set kronvildt. Omkring 1. maj fangede et vildkamera en ung stanghjort ved Færkeroddevej.  Et par uger senere krydsede en stanghjort Kønsborgvej. Den kom fra Vojelkær og løb mod Engelst.

En stanghjort er navnet på en et år gammel hjort, hvor geviret kun er to stænger uden sprosser. Kronhjorten taber geviret først på sommeren, og et nyt vokser frem. Hen på efteråret vil en stanghjort normalt bære et gevir med 3 måske 4 sprosser på hver stang. Hjorten kaldes da en seksender eller en otteender.

I oktober fik en vandringsmand ved Hindkær sig noget af en overraskelse, da der pludseligt kom en hjort ud af bevoksningen. Det var en seks-eller otteender. I december blev en hjort af samme størrelse set i Vojelkær, hvor den dukkede op under en jagt. Den løb mod vest. Og så nu den 19. januar 2020 blev en seksender hjort fotograferet af et vildkamera på Færker Hede. Det kan meget vel være den samme hjort, der dukker op flere steder på Fur. Et krondyr kan nemt bevæge sig fra den ene ende af øen til den anden i løbet af en nat. På den anden side, så kan det ikke udelukkes, at der er flere dyr på Fur, ligesom det var tilfældet i 2018.

Krondyr holder sig i ro og i skjul i dagtimerne. De er aktive om natten. Derfor har de en god evne til at gå under radaren uden at blive set.

Kronhjorte må skydes, når de er stanghjorte eller når de bliver så gamle, at gevirets top har en krone med mange sprosser. Det er ikke tilladt at skyde de såkaldte mellemhjorte uden krone. Den hjort, der nu er fotograferet på Fur skal være en to-tre år ældre, inden den får krone og dermed bliver jagtbar. Der burde derfor fortsat være mulighed for at se kronvildt på Fur et par år endnu - med mindre hjorten springer i vandet og svømmer mod andre græsgange.

Kontakt venligst John Brinch Bertelsen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., hvis du har set kronvildt på Fur

Læs mere...

Fur Ø-Forening indkalder til generalforsamling

Dagsorden:

1. Valg af dirigent.

2. Bestyrelsens beretning.

3. Fremlæggelse af regnskab.

4. Fastsættelse af kontingent.

5. Indkomne forslag. Forslag der ønskes behandlet, skal være formanden i hænde senest 10 dage før generalforsamlingen.

6. Valg af bestyrelsesmedlemmer og suppleanter. PerArne Tejlgård og AnneMarie Mortensen er på valg til bestyrelsen. valg af suppleant

7. Valg af revisor. Niels Sohn er på valg.

8. Eventuelt.

Kontingent:

Fur Ø-forening: 150.00 kr. pr. par og 75,00 kr. for enlige.

Fur Ø-arena: 300.00 kr. for en husstand og 140,00 kr. for enlige.

Begge dele kan betales via netbank på konto 8510-0007231849.

Kan også betales via mobile pay 69477.

I kan også betale på kroen – forud for mødet.

Vær med til at styrke Fur Ø-Forening ved at melde Jer ind.


Så er der gået endnu et år. Vi har haft mange emner på tapetet, som vil blive uddybet i beretningen på generalforsamlingen.

Emner vi har haft på dagsordenen:

Skydebane, færgens gratisperioder, cykelstier, forskønnelse af Branden, fredning på Fur, forskønnelse af Arenaen, gelænder, FurEver, Fur som årets ø, generalforsamling i sammenslutningen af Danske småøer, weekendtræf for småbørnsfamilier, m.m.

Arrangementer vi har deltaget i:

Bestyrelsesmøder, repræsentantskabsmøde og generalforsamling i sammenslutningen af danske småøer, møder i Ø lag, Ø-udvalgsmøder, møder i Landsbyudvalget, møder vedr. fredning, Åbning af Fur Ø-arena, Grundlovsmødet, Fur Rundt, Træskibssejlads, Jul på Fur m.m.

Vi er rigtig glade for, at vi i år har fået Signe Munk, folketingsmedlem, til at komme til vores generalforsamling. Hun vil meget gerne involveres i hvad der sker på Fur.

Signe deltager gerne i de møder på Fur, som hun har mulighed for. Hun taler også gerne vores sag på Christiansborg.

2020

er vi værter for generalforsamlingen i Sammenslutningen af Danske småøer. Det foregår d. 15-17 maj. Her får vi brug for Jeres hjælp til indkvartering, kagebagning m.m. Det kommer der mere om senere.

Alle opfordres til at hjælpe med at få flere medlemmer ind i Fur Ø-forening. Jo flere medlemmer vi er, des stærkere ”stemme” får Fur i kommunen. Der er i 2018 oprettet en mail adr:. Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Vi opfordrer alle medlemmer til at oplyse deres mail adr. så vi kan kommunikere og sende referater direkte til medlemmerne.

Dorte Christensen, Formand

Fur Ø-Arena åbner igen d.4. april kl. 10.00

Vi håber rigtig mange vil forny deres medlemskort. Medlemsbetaling via banken samtidig med kontingent eller mobile pay 69477.

Læs mere...

Hvad er en Friskole?

se video: https://www.youtube.com/watch?v=hV5CZ7EZWzo&feature=youtu.be

Dansk Friskoleforening har lavet en video, der fortæller om, hvad en friskole er. Her fortælles historien om den friskoletradition, som kan være vanskelig at sætte på formel.

I filmen medvirker blandt andre Lene Tanggaard, som er professor i pædagogisk psykologi ved Institut for Kommunikation på Aalborg Universitet samt leder af Grundtvig-Akademiet Ingrid Ank. De bidrager begge gode pointer om friskolernes rolle i samfundet.

Læs mere...

Ole Lindskov underholder med country musik på Ældrecenteret

Vi har i dag, mandag d. 20, januar haft en rigtig god dag i venneforeningen i ældrecenterets spisesal, da vi havde besøg af den kendte vise og country sanger Ole Lindskov, 0g hans 0g hans Makker: .Mr.jones ,.John Knudsen.

De kom fra Thisted og Herning og har spillet sammen i mange år, og de gjorde det virkelig godt, hvis man ellers kan lide den slags musik.

Det var udelukkende Amerikanske sange de spillede, med bl.a. Villy Nelsson,,Elvis Presleey,og Johny Cash.
De havde været en del i Amerika, og havde derfor et stort kendskab til de Amerikanske country sangere og deres  sange, som de spillede helt perfekt, så vi fik en dejlig eftermiddag ud af det.

Læs mere...

Nyt om Destination Limfjorden

Sidste år indgik Struer, Skive og Morsø kommuner et turismesamarbejde med navnet Destination Limfjorden. På et møde i den politiske styregruppe i den forgangne uge blev der taget en række beslutninger, som bringer samarbejdet nærmere den fysiske realisering.

Bl.a. er det blevet besluttet, at placere hovedkontoret på Mors, mens formandsposten tilfalder Skive Kommune. Næste skridt bliver at ansætte en direktør.
Ifølge styregruppen er der kommet mange gode ansøgninger, og i det stærke felt er der nu blevet udvalgt en række ansøgere, som er indkaldt til samtale. Første samtalerunde fandt sted den 17. januar.

I stillingsopslaget er det blevet fremhævet, at der søges en direktør, der ser det som sin mission at tage ansvar for opbygning og udvikling af det nye selskab, Destination Limfjorden, hvis formål er at udvikle turismen omkring Limfjorden.

Samarbejdet mellem de tre kommuner er blevet til på baggrund af vedtagelsen af den nye lov om dansk turisme (L67), og den politiske aftale om forenkling af erhvervsfremmesystemet skal den kommunale turismefremmeindsats frem mod 2020 konsolideres i 15-25 destinationsselskaber, der skal varetage den lokale turismefremmeindsats.

Fakta
•    Destination Limfjorden er et fælles destinationsselskab mellem Skive, Morsø og Struer kommuner. Kommunerne i og omkring Limfjorden tror på Limfjorden som motor for udviklingen af turismen.
•    Destinationsselskab vil få en enestående position og tydelig profil. Områdets DNA handler om livet på, ved og af Fjorden. Dette er autentisk og kan få international gennemslagskraft.
•    I et gensidigt respektfuldt samarbejde vil kommunerne understøtte et turisterhverv i vækst.
•    Gode aftaler lokalt er forudsætningen for at løfte det fælles destinationsarbejde.
•    Med skabelsen af Destination Limfjorden professionaliseres den fælles turismeudvikling med respekt for de allerede opnåede resultater i det lokale arbejde.

Læs mere...

Einsteins relativitetsteori - et offentligt foredrag på Fur Museum

Tirsdag den 4. februar 2020 kan du komme til et universitetsforedrag på Fur Museum. Foredraget handler om Einsteins relativitetsteori, der er helt afgørende for moderne naturvidenskab. Foredragsholderen er professor i relativistisk fysik Ulrik Uggerhøj Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet.

I foredraget vil du, ved hjælp af simple animationer, få indsigt i nogle af relativitetsteoriens mest overraskende konklusioner: at tid, længde og samtidighed ikke er absolutte begreber, men afhænger af bevægelsen af den der beskriver de fysiske størrelser, at lysets bane gennem rummet er krum og at tyngdekraften påvirker lysets farve.

Foredraget bliver livestreamet fra Aarhus Universitet, der har fået støtte fra Carlsberg Fonden til at afholde en serie af offentlige foredrag. Museum Salling, Fur Museum og arbejdsgruppen Fur Foredrag indgår i det samarbejde, der gør det muligt at vise foredraget på Fur.

Du får mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan komme med. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Du kan stille spørgsmål til foredragsholderen og efterfølgende læse svarene på nettet på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..  Foredragene bliver IKKE  tilgængelige på nettet efterfølgende. Det er altså kun tirsdag den 4. februar 2020 at du kan få mere viden om Einsteins relativitetsteori. Alle er velkomne.

Der er gratis adgang til Fur Museums undervisningslokale, hvor John Brinch Bertelsen åbner dørene kl. 18.40. Foredraget begynder kl. 19.00 og varer til kl. ca. 21.00 med 20 minutters pause undervejs. Der kan købes drikkevarer til rimelige priser og arbejdsgruppen Fur Foredrag forkæler deltagerne med hjemmebagt kage.
Deltagere, der kommer fra fastlandet, kan få færgebilletten refunderet. Det kræver forhåndstilmelding til Thea Cox på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Så klarer Thea det praktiske.

Du kan opleve flere foredrag i løbet af foråret:
Tirsdag den 18/02 2020: Kvantecomputeren.
Tirsdag 03/03 2020: Det er bare en virus.
Tirsdag den 10/03 2020: Fremtidens natur.
Tirsdag 31/03 2020: Dybhavet - nyt fra en ukendt verden.
Tirsdag 14/04 2020: Ig NobelPrize: first laugh,then think. Sprog (på engelsk).
Tirsdag 21/04 2020: Rask og glad - tak dine unikke mikrober.

Yderligere information:
Thea Cox, arbejdsgruppe Fur Foredrag
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Museumsinspektør John Brinch Bertelsen, Fur Museum.
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 99 15 69 33.


Læs mere...

Kom til universitetsforedrag på Fur Museum

I løbet af foråret 2020 livestreames syv forskellige offentlige foredrag fra Aarhus Universitet og foredragene kan ses på Fur Museum. Museumsinspektør John Brinch Bertelsen fortæller: ”Så er vi klar til en ny sæson, hvor man kan opleve foredrag, der sendes direkte fra Aarhus Universitet til mere end 200 værtssteder rundt om i Danmark, Nordslesvig, på Færøerne og Grønland. Erfaringerne fra sidste år er så gode, at vi fortsætter igen i år så vi kan være med til at sprede endnu mere spændende viden.

Jeg vil gerne sige tak til Thea Cox og Henk van der Weijden, der fik sat gang i det hele. Det har været til stor glæde for mange - ikke kun fra Fur, men også fra Selde og Roslev. "Thea Cox fortsætter: ”Deltagere, der kommer til foredragene fra fastlandet, kan få refunderet udgiften til færgen. De skal blot tilmelde sig ved at sende en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., så klarer jeg det praktiske.”

Foredragene begynder kl. 19.00 præcist og slutter kl. 21.00.
Der er 20 minutters pause i foredraget og opfølgende spørgsmål bagefter.
Der kan købes drikkevarer og hjemmebag til overkommelige priser.

Fur Museum åbner dørene kl. 18.40.

Der er gratis adgang til foredragslokalet.

Læs mere om foredragene på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Her er programmet for foråret 2020:
Tirsdag 04/02 2020: Einsteins relativitetsteori.
Tirsdag den 18/02 2020: Kvantecomputeren.
Tirsdag 03/03 2020: Det er bare en virus.
Tirsdag den 10/03 2020: Fremtidens natur.
Tirsdag 31/03 2020: Dybhavet - nyt fra en ukendt verden.
Tirsdag 14/04 2020: Ig NobelPrize: first laugh,then think. Sprog (på engelsk).
Tirsdag 21/04 2020: Rask og glad - tak dine unikke mikrober.

Yderligere information:
Thea Cox, arbejdsgruppe Fur Foredrag. E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Museumsinspektør John Brinch Bertelsen, Fur Museum. E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 99 15 69 33.

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed