Menu
Artikel

Artikel (4419)

Allan Olsen synger sommeren ind på Fur Bryghus

Et sikkert tegn på at sommeren er over os, er når en af landets bedste sangskrivere, Allan Olsen drager på sommerturne, og giver koncert på Fur Bryghus. Sådan er det også i år, hvor den lune nordjyde runder bryghus lørdag den 29. juni 2024. 

 

Allan Olsen har gennem de seneste årtier positioneret sig som en af landets absolut bedste sangskrivere, og mange af hans sange er for længst blevet klassikere i den danske sangskat: ”Gajoverden”, ”Vi lå jo i Herning”, ”Rimmerby Strand” og mange, mange flere.

 

En koncert med Allan Olsen er en aften med garanti for latter og store grin blandt med hans fabelagtige sange.

 

De sidste billetter til koncerten, er i salg nu, og kan købes fra 295 kroner på Fur Bryghus, hvor der også er mulighed for at nyde en lækker koncertmenu inden koncerten går i gang lørdag den 29. juni 2024 kl. 21.00 i bryghusets hyggelige koncertsal.

Læs mere...

Billetpriser på Fursund Færgeri falder fra 1. juni

Taksterne for persontransport på Fursund færgen falder fra 1. juni. For fastboende samt cyklister og gående, bliver det endog helt gratis.

I efteråret, mere specifikt fra 19. august – 20. oktober 2024, bliver det helt gratis at tage færgen over, uanset bopæl eller befordringsmiddel. Erhvervsmæssig kørsel er dog undtaget. 

Den markante sænkelse af taksterne finansieres af de 51 mio. kr. i finansloven, der er afsat til fuldt landevejsprincip. Heraf modtager Skive Kommune 2,28 mio. kr., der alle anvendes til nedsættelsen af færgetaksterne.

Landevejsprincippet er et trafikpolitisk princip, der indebærer, at det skal koste det samme at sejle med færge som at køre en tilsvarende strækning i bil på landevejen.  

De aktuelle takster samt sejlplan og øvrig information kan findes på furfaerge.dk

 

For yderligere oplysninger kontakt:

Fursund Færgeri

Stenørevej 3

7884 Fur

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Tlf.: 9915 6467

Læs mere...

Grundlovsmøde på Fur

Alle er velkomne tirsdag den 5. juni på Fur Museum, Nederby 28, 7884 Fur. 

Arrangementet finder sted i museumshaven. Der er fri adgang fra kl. 15.00. Der kan købes kaffe og kage m.m. 

Siden 2004 har man på Fur markeret Grundlovsdagen med et arrangement, der tiltrækker rigtig mange mennesker. Deltagerantallet svinger fra 60 til over 100. Det gør Grundlovsdagen på Fur til en af Skiveegnens bedst besøgte. 

Gennem årene har talen været holdt af kendte politikere, organisationsfolk eller kulturpersonligheder. Den tradition fortsætter vi. I år bliver det borgmester Peder Chr. Kirkegaard, der holder talen. Vi glæder os til at høre vores egen borgmesters ord på en grundlovsdag, hvor ordet jo er frit. 

Program: 

Kl. 15.15 byder John Brinch Bertelsen velkommen på vegne af arrangørerne Fur Museums Støtteforening, Fur Ø-forening og Museum Salling. 

Derefter er der en sang, kaffe og kage. 

Kl. 16.00 Holder Peder Chr. Kirkegaard grundlovstalen. 

Dagen slutter med fri snak, endnu en kop kaffe eller et glas 

Kontakt John Brinch Bertelsen for mere information 

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. og 97 59 35 76 

Læs mere...

Husk marchen Fur Rundt 2024 - lørdag den 13. juli

Husk marchen Fur Rundt 2024

Lørdag den 13 juli er der igen Fur Rundt. Sæt kryds i kalenderen. Vi afvikler den traditionsrige march rundt om Danmarks skønneste ø.

Starten går fra Fur Havn kl. 8.00-10. Der er fire rastepladser undervejs på de ca. 20 km. Ved middagstid tændes grillen i målområdet på havnen. Der er folkefest om eftermiddagen, og senere aftensmad. Dagen slutter med havnebal. Alle er velkomne. Spred gerne informationen.

Furs Forenede Foreninger

Læs mere...

Skive Vand - beklager dybt (Info fra Facebook Fur-gruppen)

Idet jeg på Skive Vands vegne skal beklage dybt, hvis I lokalt har følt jer dårligt informeret, vil jeg her i jeres facebookgruppe personligt benytte muligheden til at forklare mere indgående, hvad der er sket og kommer til at ske i forbindelse med forureningen på Fur vandværk.

 

I tirsdags blev der monteret et UV-anlæg på vandværket til desinficering af vandet på vej ud af vandværket. Vandet kan, som I alle ved,  således igen drikkes direkte fra vandhanen uden forudgående kogning!

Hos Skive Vand har vi arbejdet på højtryk for at lokalisere og fjerne den forurening, der blev konstateret den 5. maj. En forurening, der viste sig mere besværlig at fjerne, end vi forventede.

 

Vi har taget mange analyser og renset rentvandstanken to gange.

Forureningen består udelukkende af bakterien enterokokker, der fx forekommer i tarmkanalen hos mennesker og mange dyr. (Værdierne har efter rensningerne ligget på hhv. 3-4 enterokokker /100 ml.)

 

Under desinficeringerne og kontrollen af rentvandstanken har vi ikke fundet tegn på revner, utætheder eller andre uhensigtsmæssigheder.

Det store spørgsmål er derfor, hvor forureningen så kommer fra?

 

Der er ikke tale om, at der er indtrængning af overfladevand. Dette bygger vi på, at der i forbindelse med indtrængning af overfladevand også ville være andre bakterier til stede.

Det kunne fx være coliforme bakterier, eller vi ville se forhøjede kimtal i analyserne.

 

Baseret på erfaringer fra vandbranchen og vores kendskab til andre vandforureninger kan forureningen stamme fra insekter, der har fundet vej til rentvandstanken.

Der kan også være tale om en urenhed i forbindelse med udskiftning af en rentvandspumpe før udtagning af den første inficerede vandprøve.

Vi har efter de nævnte to rensninger af tanken først stået med ren prøve og derefter en forurenet prøve.

 

Når vores arbejde med dette har taget og tager lang tid, skyldes det ventetid mellem selve prøvetagningen og analyseringsprocessen. Eksempel:

Det første døgn går med rensning af tanken og filterskyl af de 3 filtre. Derefter skal der udtages 3 prøver på vandværkets såkaldte ’afgang’ jævnt fordelt over 2 døgn.

Resultatet af disse prøver modtages på 5. eller 6.-dagen.

 

Selvom vi har oplevet, at den første analyse efter et tiltag har været ren, er vi nødt til at vente på den næste analyse, før vi kan igangsætte yderligere tiltag.

 

Analyser tager minimum 48 timer at færdigbehandle på laboratoriet. Hvis der er forurening i prøverne, kan det tage op til 4 timer yderligere, før analyseresultatet er verificeret.

 

Med det nu opsatte UV-anlæg, der er en midlertidig løsning, får vi ekstra tid til at arbejde med at fjerne forureningen. I mellemtiden kan alle på Fur trygt tappe vand fra hanen og drikke det.

 

Vi er meget kede af den negative oplevelse, I har haft. Hos Skive Vand ønsker vi nemlig altid at sikre det bedste vand til vores kunder, og vi fortsætter arbejdet med at lokalisere og fjerne forureningen. Til orientering tages der naturligvis nye analyser og vi vil løbende orientere på vores hjemmeside.

 

Skulle informationen ovenfor give anledning til spørgsmål – eller andet; så ring eller skriv endelig til os.

 

Telefon: 8213 2000

Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Venlig hilsen
Ivan Drejer, direktør for Skive Vand

Læs mere...

På Sælsafari og Fur Rundt med Livøfærgen - Onsdag den 5.6. fra 19 - 21.30

Det vrimler med sæler i Limfjorden. Sælerne ligger oftest i store grupper og de lever her hele året.

 

Om turen:

Vi sejler Fur Rundt med en afstikker, hvor vi med stor sandsynlighed kan kan se sælerne.

Oplev også synet af de smukke Knudeklinter, der kandiderer som Naturverdensarv, fra søsiden ombord på Bertha K - med lokal guide ombord. 

Det er oplagt at medbringe den lette aftensmad.

Drikkevarer skal købes ombord.

Bemærk:

Opsamling Fur Havn kl. 19.00

Opsamling Branden  kl. 19.05

 

furcamping.dk 

https://www.place2book.com/da/sw2/sales/lia65g9co9

Læs mere...

Drikkevandet på Fur er rent igen  Efter næsten tre uger med kogeanbefaling, kan beboerne på Fur nu drikke af vandhanen igen

Drikkevandet fra Fur Vandværk kan nu drikkes og bruges uden at det skal koges først.  

For at sikre det rene drikkevand er der midlertidigt installeret et UV-anlæg på vandværket. UV-anlægget fjerner bakterier fra drikkevandet, og er ikke sundhedsskadeligt når man drikker vandet.  

 

Det er næsten tre uger siden, forureningen med enterokokker blev opdaget.  

Skive Vand kan fortsat ikke pege præcis på årsagen til forureningen, men deres formodning er, at det skyldes en forurening af rentvandstanken eller, at det er sket i forbindelse med udskiftning af en rentvandspumpe.  

 

Skive Vand beklager, de udfordringer kogeanbefalingen har givet deres kunder og er taknemmelige for forståelsen, skriver de på deres hjemmeside.  

 

Eventuelle spørgsmål kan rettes til Skive Vand A/S via deres hjemmeside skivevand.dk  

Eller til Skive Kommune, Byg og Miljø, Anne Mette Nielsen, på mail Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Læs mere...

Forårsfernisering i RAKLA GALLERI  RAKLA Galleri er klar med den 10. sæsonåbning i det rustikke galleri og det er den lokale kunstmaler Elisabeth Agerskov indleder jubilæumssæsonen

I RAKLA er vi meget glade for at kunne præsentere Elisabeth Agerskov i galleriet i en seks uger lang udstillingsperiode, for det er billeder som kan tåle at blive set igen og igen. Og hos RAKLA er man altid velkommen til at komme igen, for vi ved at billeder sjældent er noget man lige beslutter sig for på stående fod. Det er en beslutning som skal modnes og mærkes efter”, som Karen Jürgensen fra RAKLA siger og tilføjer, at det ikke gør glæden mindre, at det er en nærmest lokal kunstner, som indleder sæsonen. 

Elisabeth Agerskov bor ved Hjarbæk midt i den smukke natur ikke langt fra Viborg. Hun er uddannet maler og har tidligere arbejdet som skiltemaler og serigraf. Det er en baggrund, som hun har stor glæde af i sit virke som billedkunstner. 

 

Motivet i Elisabeth Agerskovs malerier, er ikke det vigtige, men det er den sammensmeltning af oplevelser og farver i naturen, som hun ser. Det er som oftest ikke genkendelige landskaber, man ser på hendes malerier, men det er billeder, som udstråler harmoni og balance – og skønhed. Og så kan hun noget med lyset. Som kunstanmelder Tom Jørgensen ved Kunstavisen skriver: 

”Lyset i Elisabeth Agerskovs malerier er anderledes. Man kan med det samme næsten fysisk mærke Nordens sarte lys, mættet af vanddamp og præget af det faktum, at vi ikke har mange rene solskinstimer på vores breddegrader… Som vi alle ved, lurer solen lige under skydækket, og i de fleste af Elisabeth Agerskovs billeder er den lige ved at bryde igennem. Noget, der skaber en diset og tåget effekt, hvor et mylder af farvetoner melder sig i koret. Og når en enkelt lysstråle pludselig trænger igennem skymasserne, eller aftensolen viser sig på himlen, oplyses strandengene af gyldne, mælkehvide og orange glimt.” 

RAKLA Galleri glæder sig meget til at åbne dørene på lørdag til årets første udstilling. ”Til ferniseringen er det en fast og glimrende tradition, at vi er værter ved et glas vin og lidt andet godt til ganen og alle er jo velkomne, - her er ingen entre. Og så er det også en tradition, at kunstneren er til stede den dag. Men desværre er Elisabeth Agerskov forhindret i at deltage på dagen, så publikum må nøjes med min velkomst – og så ellers nyde de dejlige billeder”, som Lasse Højgaard siger det.  

Apropos de 10 år, så forlyder det at RAKLA senere på året vil markere sit 10 års jubilæum, men hvornår og hvordan vil man ikke løfte sløret for endnu. 

RAKLA Galleri har fernisering lørdag d. 18 om eftermiddagen og udstillingen varer til og med d. 1. juli. 

Læs mere...

Fortsat kogeanbefaling af vandet på Fur 

Det vil tidligst være muligt at ophæve kogeanbefalingen onsdag den 22. maj 

Borgerne på Fur må væbne sig med tålmodighed i weekenden og i Pinsen. Det er nemlig fortsat anbefalingen, at de koger drikkevandet fra Fur Vandværk.  

Skive Vand A/S har siden første fund af bakterierne enterokokker i drikkevandet fra Fur Vandværk fået analyseret mange vandprøver for at lokalisere forureningskilden. Det er dog endnu ikke lykkedes at fjerne kilden til forureningen, og derfor har Skive Vand A/S arbejdet intensivt på at løse problemet.   

Skive Vand A/S skal kunne vise tre rene analyser, før kogeanbefalingerne kan ophæves. Grundet helligdagen mandag er det ikke muligt at få svar på tre analyser før tidligt onsdag den 22. maj, oplyser Skive Vand A/S.   

Der har ikke været fund af bakterier i vandværkets boringer, så kilden til forureningen vurderes at stamme fra teknisk arbejde i forbindelse med udskiftning af en rentvandspumpe, som pumper drikkevandet fra vandværket ud til forbrugerne, oplyser Skive Vand A/S.  

 

 

Læs om håndtering af drikkevandet på kommunens hjemmeside:  

https://skive.dk/nyheder/temu-byg-miljoe/vandforurening-paa-fur/  

Læs mere om sagen på Skive Vands hjemmeside: 

https://www.skivevand.dk/skive-vand/sidste-nyt/389-forurening-af-drikkevandet-fra-fur-vandvaerk 

Læs mere...

Skulpturen Guldlaks, Fossilfisk, som er en af 4 skulpturer, skabt af kunstner Poul Erik Nielsen

Skulpturen Guldlaks, Fossilfisk, som er en af 4 skulpturer, skabt af kunstner Poul Erik Nielsen med inspiration fra fossilfund fra moleret på Fur.

I vinter under stormen ”Pia” knækkede Fossilfisk Guldlaks af sit fundament. De 3 andre fisk står fordelt på øen med en ved Museet, en på Havnen og en ved Gammel Havn.

Skulpturene er ejet af FurKunst og vi vurderede, at skulpturen Guldlaks stod for udsat, da den også tidligere har lidt overlast. Den har tidligere stået på kanten af molergraven ved Langstedvej.

Efter aftale med Skamol har vi fået tilladelse til at flytte den hen på en plads til venstre for Molermanden. Derfra er der udsigt til Molergraven, Bispehuen, fjorden og Livø. Vi håber  nu i FurKunst at skulpturen vil blive til glæde for alle, der kommer forbi. Vi håber også, at den nu står tilstrækkelig beskyttet mod vejr og vind.

Vognmand Palle Christensen har bistået med at flytte fisken til den nye placering, efter den først har været en tur forbi smeden Torben Rasmussen, hvor figuren blev svejset fast igen.

FurKunst takker mange gange for hjælpen.

Formand for FurKunst

Ellen Bye Jensen

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed