Menu
Artikel

Artikel (3787)

Kom til universitetsforedrag i Fur Friskole

I løbet af efteråret 2020 livestreames seks forskellige offentlige foredrag fra Aarhus Universitet og foredragene kan opleves omkring 250 steder rundt om i landet. På Fur sker der en ændring i forhold til tidligere.

Museumsinspektør John Brinch Bertelsen fortæller:

”På Fur har vi indtil nu afviklet foredragene på Fur Museum., men efterårets og forårets foredrag flyttes til Fur Friskole. Det skyldes, at Fur Museum står overfor en større udvidelse, og byggeriet begynder allerede i oktober. Derfor skal man de næste måneder opleve foredragene i Fur Friskoles aula på Stisagervej 2. Og så glæder vi os til igen at kunne afholde foredragene på Fur Museum om et lille års tid i nye og forbedrede rammer.”

Deltagere, der kommer til foredragene fra fastlandet, kan få refunderet udgiften til færgen. De skal blot tilmelde sig ved at sende en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., så klarer Thea Cox det praktiske. Det er Thea Cox og Henk van der Weijden, der fik sat gang i de live stremede foredrag på Fur i samarbejde med Fur Museum, arbejdsgruppen Fur Foredrag og nu også Fur Friskole.

Foredragene begynder kl. 19.00 præcist og slutter kl. 21.00.

Der er 20 minutters pause midtvejs og foredraget slutter med besvarelse af spørgsmål, som man kan stille undervejs via sms.
Der kan købes øl og vand til overkommelige priser.
Der er gratis adgang og dørene åbnes kl. 18.40.
Der vil være sprit ved indgangen til afspritning af hænderne.

Her er programmet for efteråret 2020

Tirsdag 6. Oktober 2020:
Rejsen ud i rummet.
Af astrofysiker Hans Kjeldsen.

Tirsdag 27. Oktober 2020:
Tang.
Af marinbiolog Annette Bruhn.

Tirsdag 3. November 2020:
Dybhavet – nyt fra en ukendt verden.
Af biogeokemikerne Ronni N. Glud og Bo Barker Jørgensen.

Tirsdag 10. November 2020:
Smagen af øl.
Af brygmestre Zoran Gojkovic og Erik Lund.
NB. Smagsprøver kan købes for 30 kr.

Tirsdag 17. November 2020:
Tilblivelsen af det moderne menneske.
Af DNA-forsker Eske Willerslev.

Tirsdag 24. November 2020:
Grønlands indlandsis.
Af geolog Nicolaj Krog og geofysiker David Lundbek Egholm.   

Se mere på https://ofn.au.dk/

Kontaktpersoner:
Thea Cox, arbejdsgruppe Fur Foredrag E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Museumsinspektør John Brinch Bertelsen, Fur Museum. E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. Tlf. 99 15 69 33 og 97 59 35 76

Læs mere...

Høst gudstjeneste og efterfølgende indvielse af pastor Rikke i Forsamlingshuset

Vi har i dag, søndag d. 27-september haft en begivenhed dag, her på Fur ,idet vi først havde høstfest i kirken uden børn, og medbragte gaver, som de plejer at holde auktion over, ved kaffen på ældrecenteret, men det kunne vi ikke gøre i år, på grund af corona situationen.
gudstjenesten varede da også kort., men vi fik da sunget et par tradiotinelle høstsalmer.

Eftre Gudstjenesten tog vi til kaffe og alle tiders kagebord, som Søren på Regitzetsminde og menighedsrådet stod bag.Det lignede Sønderjydsk kagebord, idet der var ikke mindre end 17 forskellige slags kage. Det gjaldt også her, som alle andre steder, at vi kun måtte være 50 deltagere, og derfor stod tinna Bro og talte os op, men det kom vi nu ikke helt op på.

Knud Erik Lykke ledede arangementet, og fortalte om deres besvær med ansættelsen af Rikke, som gik forbavsende hurtigt,men p.g.a. af coronakrisen, og de efterfølgende restriksioner, kunne vi først give hende en ordentlig velkomst nu.

Hun tog også selv ordet,og fortalte, hvor meget hun havde glædet sig til at blive præst for Furboerne, og håbede, vi ville blive glade for hende. Som sædvanlig sluttede dagen med bort aktionering af nogle skønne buketter og blomster,så lidt penge kom der da ind til forskellige godgørende formål, og vi havde haft en dejlig eftermiddag.

Læs mere...

LAG Småøerne holder HAVNEMØDE den 2. november i Odense

Mødet er for alle, der arbejder med aktiviteter, forretning, udvikling og drift på en af vores små ø-havne. Vi vil gerne have, at både havnefogeder, havnebestyrelser, arbejdsgrupper, bådelaug, idrætsforeninger, beboerforeninger, iværksættere, erhvervsdrivende og kommunale havnechefer deltager.

I kan bl.a. møde:

Oskar Olsen fra Avernakø Havnecafé: Iværksætteri på ø-havnen
Kim Vind fra Aktiv Ø Endelave og Endelave IF: Fællesskab og aktivt havneliv
Foreningen af Lystbådehavne i Danmark v. direktør Jesper Højenvang: Trends og fremtidige udviklingsmuligheder
Christian Steffensen, havnechef Svendborg Kommune (inkl. Drejø, Hjortø, Skarø): Havnedrift, service og kvalitet
Søren Kristensen, partner og arkitekt hos LABLAND: Havneudvikling i øjenhøjde

Mødet er en del af projekt Ø-HAVNEN.

Husk tilmelding! Der er begrænsede pladser. Læs mere her: http://lag-smaaoerne.blogspot.com/2020/08/havnemode.html

 

Læs mere...

Tim Lothar gav koncert på Fur Friskole - se video

Se video:  https://youtu.be/vEb5OTMYnb4

En dag sidst i august ringede telefonen. Fur Friskole blev tilbudt en gratis koncert med guitaristen Tim Lothar.   Han havde søgt midler hos ”Slots- og Kulturstyrelsen” til at give et antal gratiskoncerter rundt i landet og tilbød at komme og spille kvit og frit. Det tilbud blev der ikke sagt nej til og datoen blev sat til torsdag den 17. september.

Omkring 40 mødte op fra øen, hvilket var, hvad der var plads til, når alle corona-regler skulle overholdes.  Tim Lothar er kendt for sine historiefortællinger og skriver sine egne sange. Mange af sangene var inspireret af oplevelser Tim Lothar har fået gennem sine mange togrejser. Men egne ord, så elskede han at rejse med tog og eftersom han har giver mange koncerter i Tyskland, var der rejser nok at fortælle om på hans egen lune, underfundige måde. Hvis man skal dømme efter bifaldet til Tim Lothar efter at han havde fortalt, spillet og sunget i halvanden, så var publikum mere end tilfredse med aftenen.

kpj

Læs mere...

Fur Fotokalender 2021

Nu kan man købe den populære Fur-kalender hos Cirkeline Blomster & Brugskunst Stenøre 19 7884 Fur,

2020 kalenderen blev godt modtager og den nye 2021 kalender med skønne Fur-motiver, er vi selv meget stolte af, og bl.a. indgår Danmarks mest berømte trappe !

Fotografen Anette Gaden Dalsgaard, der bor på Fur, har sit daglige job på Skive Bibliotek, i fritiden ses hun ofte i naturen med sit elskede kamera. Anette er også administrator og fotograf på de sociale medier for Visitfur og Flyt til Fur.

Naturbilleder og billeder af smukke bygninger er hendes store hobby.

Læs mere...

Scleroseforeningens Landsindsamlig

Søndag d. 13. september havde scleroseforeningen sin årlige landsindsamling, og i den forbindelse, blev jeg bedt om at gøre en indsats her på Fur.

Da jeg har lidt problemer med bentøjet, valgte jeg at foretage indsamlingen siddende på min crosser i dagli-brugsens forhal, og det viste sig at være en god ide, da der kom rigtig mange mennesker forbi, der ville give et bidrag, Så de 4½ time jeg sad der gik meget hurtigt.
Hvor mange penge jeg fik samlet ind ved jeg ikke, men det var mange, men de skal tælles op først, før jeg får det at vide.
Det er lidt en glæde at mærke,  at man har gjort et godt stykke arbejde. Det bærer lønnen i sig selv.

Læs mere...

Karolines Hus - efterårsudstilling

Karolines Hus åbner sin efterårsudstilling lørdag d. 19. september. Udstillingen varer til og med d. 18. oktober, hvor efterårsferien slutter.
Derefter er galleriet lukket frem til d. 27. marts i 2021, hvor vi er klar med en spændende påske/forårsudstilling. Ellen Bye Jensens malerier kan altid ses efter aftale i lukkeperioden.
Fire dejlige kunstnere stiller op i efterårsperioden, hvor der er gratis færge til Fur.

Birthe RågårdBirthe Rågård (født 1962) er uddannet på Kolding Kunsthåndværkerskole i årene 1982-86. Efterfølgende har hun haft eget værksted med udstillinger i kunstforeninger, gallerier mv. Hun var i perioden efter endt uddannelse ansat på Sorring Lervarefabrik og har haft perioder med studierejser/-ophold i Italien. Alt sammen med til at præge og udvikle hendes arbejde med keramikken.

Selv fortæller hun:
Gennem mine mange år som keramiker har jeg arbejdet med en lang række forskellige teknikker, udtryksformer og temaer. Det figurative og ofte lidt finurlige univers er et gennemgående træk i mine arbejder, hvor der også er plads til humor.

Min keramik spænder fra drejede kopper, fade, lågkrukker og anden brugskunst til modellerede figurer og andre unikaarbejder. Jeg har også gennem årene lavet mange forskellige bestillingsopgaver til både private, virksomheder og kommuner.

Karen Hedvig DuelundKaren Hedvig Duelund fortæller om sine værker:
Verden er mangfoldig og farverig – både i det virkelige liv og i mit billed-univers - Jeg elsker farver - stærke farver og store armbevægelser, når jeg med maling og pensel sætter kulør på lærred og tilværelsen.
Jeg skildrer mennesker, udtryk og relationer. Mit liv og mit arbejde med mennesker giver mig inspiration.
Mennesker, følelser, relationer, stemninger, sammenhænge og udtryk har min særlige interesse. Mennesket er altid i fokus uanset om motivet er et portræt, en situation eller en fortælling.

Lys, farver, form, følelser og musik er drivkraften i min arbejdsproces. At forglemme sig selv.

Personligheder, relationer og nærvær. "At se.. At blive set" er centrale livstemaer, som også skildres i mine billeder, hvor øjnene har stor betydning. Jeg betragter andre og jeg bliver selv betragtet af mange forskellige øjne.

Tidligere har jeg arbejdet med oliefarver, ler, gips og oliepastelkridt. I øjeblikket bruger jeg hovedsageligt akrylfarver.

Per Kjeld Jensen

PKJ arbejder hovedsagelig med akrylfarver på lærred, men benytter sig også af blandinger. Som eksempel kan nævnes akryl blandet med olie, pastel eller fedtkridt, men han bruger også mere eksotiske blandinger.
Flertallet af arbejderne er spartlet på lærred. Men på det seneste er han begyndt at arbejde en del med pensel, måske fordi man bliver lidt mere tålmodig med alderen.  Alle de spartlede billeder er lavet med venstrehånden, hvorimod de penslede billeder er lavet med højrehånden, med mindre hjernen oplever finmotoriske detaljer i de spartlede eller større områder i de malede, den føler, er bedre egnet for højre resp. venstrehånden.
Per Kjeld Jensen arbejder både figurativt og abstrakt. Og skulle han have en ansats til stil, kunne det være, at selv når han forsøger at være abstrakt, kan han ikke lade være med at tegne.

PKJ fortæller:” Med risiko for, at folk siger, det ved vi godt, må jeg sige, at jeg ikke har nogen stil. Jeg arbejder i hvert fald ikke bevidst på, at mine malerier skal følge en bestemt stil eller farve. Jeg maler, fordi jeg kan lide at male, og fordi jeg har set eller oplevet noget, som jeg synes er værd at bruge en hvid blindramme på. Jeg er så åbenbart så indbildsk, at jeg tror på at andre også vil kunne lide det, jeg maler.”

Malene Hansen”Keramiker Malene Hansens værker, skulpturer, handler om styrke, om skrøbelighed og hvad hun som keramiker kan gøre med materialet ler. Malene Hansens arbejder har en indre kraft i sig, og de er båret af en søgen og en voldsom nysgerrighed. Hendes skåle, kander, fade og vaser er ikke alene keramiske værkers præcise og smukke håndværksmæssige arbejder. De er visionære, legende, søgende og livsbekræftende arbejder.”
Lars Lisberg, Kunstavisen

Læs mere...

Gudstjeneste på Sømandsmissionens sejlende skib i Fur havn

Søndag d. 6-9 afholdt vi vores ordinære gudstjeneste på Sømands missionens  sejlende skib, der lå til kaj i fur havn, og det blev en god oplevelse. De havde anbragt en del stole på kajkanten, som vi kunne sidde på under Gudstjenesten, som menighedsrådet havde arrangeret.

Selve Gudstjenesten foregik på sædvanlig vis, med at Stefan læste indgangsbønnen, hvorefter vi sang den første salme, som var:"I østen stiger solen op" og så læste vores præst Rikke dagens tekst, stående på det øverste dæk, så vi alle kunne høre hende. Dernæst sang vi: :Gud har fra evighed givet sin søn os til Herre: Efter prædikenen sang vi"Nu falmer skoven trindt om land", og derefter holdt hun en rigtig god prædiken.Den sidste salme var: "Spænd over os din himmelsejl"., inden hun læste velsignelsen og Stefan læste udgangsbønnen.De havde fået fremskaffet musik og højtalerudstyr, så det blev en god oplevelse.

Efter aflutningen fortalte chefen for skibet om, hvordan de sejlede fra havn og til havn, og gjorde en indsats for at forkynde evangeliet, for de mennesker der måtte indfinde sig, og gjorde dermed en stor indsats.

Efter Gudstjenestens afslutning blev vi beværtet med kaffe og kage om bord på skibet,.så det blev en rigtig god oplevelse at være til Gudstjeneste i  dag.

Læs mere...

Kunstpartiet besøgte Fur Friskole - se video

Se video: https://youtu.be/2k1tu33qBmo

Fra den 10. august til den 27.  september 2020 besøger Kunstpartiet, der er hjemmehørende i Holstebro syv danske øer.  Her vil Kunstpartiet søsætte ”Kunstreaktoren” et helt nyt projekt om Miljø og Bæredygtighed.

I sidste uge kom holdet til Fur i deres let genkendelig bil ”Kunstbulance”. Her gik de rundt og samlede affald hos folk, som så blev kørt til Fur Friskole, hvor eleverne brugte et par dage på at transformere skraldet til kunstværker.

Resultatet endte i to tidskapsler – en med kunstværker af nedbrydeligt materiale, hvor affaldet forsvinder, når det graves ned i jorden, og en anden tidskapsel, hvor kunstværkerne består af uforgængelige ting.

Begge tidskapsler endte på Fur Museum, hvor den forgængelige tidskapsel blev gravet ned foran Rødstenstrolden og den anden placeret inde i museet, hvor der kom en forsvarlig hængelås på. Om ti år er det planen, at de to tidskapsler skal åbnes, så folk til den tid kan se, hvad der er blevet af affaldet.

Projektet er målrettet nutidens borgere, og er samtidig et budskab til fremtidens borgere. Målet er også at skabe en bølge af aktivisme med god vilje og energi mellem borgerne, især efter de seneste måneder med generel isolation og nedlukning.

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed