Menu
Artikel

Artikel (3696)

FUR camping finalist som "Årets danske Campinplads"

Det bliver ekstra spændende for værterne på FUR Camping, Betina og Brian Bugge, når de igen i år tager til Skandinaviens største feriemesse, Ferie for Alle i Herning, den kommende weekend.

For 4 gang afholdes nemlig Danish Camping Award, hvor FUR Camping i år er nomineret og blandt de 5 finalister til prisen som "Årets Danske Campingplads 2020.

Det er campinggæsterne, som har haft mulighed for at nominere campingpladserne til prisen, og vinderen findes af en dommerjury og offentliggøres om aftenen fredag den 21. febr. 2020.

FUR Camping deltager selv på messen sammen med mange Fur-kollegaer, og er at finde på stand C-2590.

Læs mere...

Jens Sandager underholdte på Ældrecenteret

Mandag eftermiddag d. 17. februar havde vi en fantastisk skøn eftermiddag i venneforeningen i ældrecenterets spisesal, da vi havde besøg af den fantastisk dygtige musiker Jens Sandager for 3. gang.

Han havde et program med gamle filmmelodier og sclagere med, som han på mesterlig vis underholdt os med, og som vi kunne synge med på, fra hans medbragte sanghæfter.

Han var et stort talent til at underholde, og det var både på hans store el-orgel, hvor han kunne spille på trompet, samtidig med at han spillede på orgel, og han gav også et nummer på sin haveslange med påmonteret tragt.

Vi fik en pragtfuld eftermiddag ud af det, og efter min mening, er han én af de dygtigste musikere, vi nogensinde har haft til at fornøje os.

Læs mere...

Hvad fortæller den nyeste folketælling fra Fur

Hvert år i januar får en inspektør på Fur Museum en liste med samtlige fastboende på Fur – og så kan analysearbejdet begynde.

Den 1. januar 2020 var der 769 indbyggere på Fur. Det er et fald på 11 i forhold til 1. januar 2019. Der var tre fødte i løbet af året. En anden liste på museet rummer 13 døde. Der har altså været et fødselsunderskud på 10 – men da folketallet er faldet med 11, må der have været en nettoafvandring på 1. Nettoafvandring betyder, at tilflytterne er modregnet fraflytterne. Det er de tal, der hurtigt kan trækkes ud af listen, men vi kan gå endnu dybere.

Listen rummer en kolonne med seneste adresseændring. Det tager lidt tid at komme gennem de 769 datoer, men øvelsen gør, at vi kan sætte antal på, hvor mange der flyttede til Fur i løbet af 2019. Det drejer sig om 34 personer.

Fur har altså fået 34 nye tilflyttere i løbet af 2019. Fint nok, tænker mange, men det er vel kun pensionister, der flytter til Fur? Svaret er nej. Tilflytterne falder i to aldersgrupper. Mere end en fjerdedel af tilflytterne (12 personer) er børn og unge under 40 år med en klar koncentration omkring 30 års alderen. Der er et par stykker i 40 års alderen. 10 i 50-erne, tre mellem 60 og 64 samt seks mellem 65 og 69. Kun en enkelt tilflytter er 70 eller derover.

Aldersfordelingen passer fint med tidligere år. Furs tilflyttere falder i to grupper. Den ene gruppe er unge omkring de 30 (og deres børn), og den anden gruppe er mennesker, der ikke længere har hjemmeboende børn og nærmer sig den alder, hvor man kan slippe arbejdsmarkedet inden længe eller er gået på efterløn. Antallet af egentlige folkepensionister svarer stort set til antallet af unge omkring de 30.

På en ø af Furs størrelse kan folketallet svinge en del inden for kort tid. Den 1. januar 2018 boede der 799 indbyggere på øen. I 2. kvartal af 2016 var tallet helt nede på 749. Man kan udjævne disse udsving ved at se på tallene med fem års mellemrum. Så får man et bedre indtryk af de generelle tendenser.

Den 1. januar 2015 var der 787 indbyggere på Fur. De sidste fem år er folketallet altså faldet med 18 personer. Det er et meget beskedent fald sammenlignet med den forudgående femårs periode, hvor faldet var på 69. De sidste fem år har fødselsunderskuddet været på 48, så der har været en nettotilflytning på 30. På de fem år har Fur altså haft 30 flere tilflyttere end fraflyttere.

Der er ikke mange landsbyer eller for den sags skyld kommuner i de danske landdistrikter, der kan notere en nettotilflytning over en femårs periode, men det kan nogle af de danske småøer – heriblandt Fur. Det er den kraftige tilflytning til Fur, der er nøglen til at forstå udviklingen. Det er også den tilflytning, der er afgørende for, om Fur fortsat kan forblive et levedygtigt lokalsamfund med alt fra børnehus til ældrecenter.

Læs mere...

Stiftende generalforsamling for Destination Limfjorden

Som I måske allerede har set - så er det NU, at vi skal rykke og stå sammen!

Der afholdes stiftende generalforsamling for Destination Limfjorden.

Sæt kryds i din kalender og mød op:

Torsdag den 20. februar i Sparekassen Thy Area, H.C.Ørstedsvej 15 - 7900 Nykøbing Mors. fra kl. 17.00 - 19.00

 

Tre medlemmer i den kommende bestyrelse skal vælges indenfor turisterhvervet og der skal så vidt muligt vælges et bestyrelsesmedlem fra hver af de 3 kommuner Skive, Morsø og Struer.
Det er derfor vigtigt, at så mange som muligt fra turisterhvervet på Fur er repræsenteret til generalforsamlingen.

Vi håber,at Fur bliver repræsenteret i den nye bestyrelse og dermed bliver medspiller i Destination Limfjorden. Husk nu at møde op!

 

Tilmelding: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. senest mandag den 17. februar

Skrevet af: Jørgen Christiansen - næstformand i Fursund turistforening

Læs mere...

Indkaldelse til Generalforsamling for året 2019 i Furkunst.dk

 • Udgivet i Artikel
 • Skrevet af

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 54
  Vær den første til at kommentere!

Hermed indkaldes der ifølge vedtægterne til ordinær generalforsamling i foreningen furkunst.dk
Vi mødes lørdag den 7. marts 2020 kl. 14-16 på Fur Færgekro.

Dagsorden:
1.    Valg af dirigent
2.    Formandens beretning
3.    Regnskabsaflæggelse
4.    Behandling af evt. indkomne forslag.
5.    Fastsættelse af kontingent for 2020.
6.    Godkendelse af budget.
7.    Valg af bestyrelsesmedlemmer og 2 suppleanter-
Nanny Thalund (slutter sin indsats i bestyrelsen)
Ellen Bye Jensen (villig til genvalg)
Ute Wagner  (villig til genvalg)
8.     Valg af 1 revisor og en revisorsuppleant.
9.    Evt.

Udlodning af kunstværker indkøbt  blandt foreningens kunstnere. Min. 5 stk. blandt alle medlemmer og min 5 stk. blandt de fremmødte.
Kontingent (150 kr) skal være betalt over netbank 8510 0007231458 senest den 2. marts 2020. eller på Mobil Pay 34771.

Tilmelding på mail(Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.) senest 2. marts af hensyn til traktementet.
Hvis nogle ønsker emner drøftet på generalforsamling, skal de være indsendt til undertegnede på mail senest den 28. februar 2020.

Med venlig hilsen
Bestyrelsen v/inge-Lise Larsen

Læs mere...

Ansættelse af ny sognepræst i Nordsalling-Fur pastorat

 • Udgivet i Artikel
 • Skrevet af

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 54
  Vær den første til at kommentere!

Det er med stor glæde, at vi kan meddele at kirkeministeren har udnævnt Rikke Hvarregaard Andersen til embedet som sognepræst i Nordsalling-Fur Pastorat men virkning fra 15. marts 2020.
Vi glæder os til, at byde Rikke velkommen på Fur og ser frem til et rigtig godt samarbejde.
Ligeledes håber vi, at alle Furboer vil tage godt imod hende på øen.

Med venlig hilsen
Knud Erik Lykke
Formand
Fur Menighedsråd

Information omkring ordination og indsættelse kommer senere.


Læs mere...

Så er mårhund nr. 2 og 3 blevet skudt

Der er kommet gang i bekæmpelsen af mårhund på Fur

Den 6. januar 2020 blev den første mårhund skudt på Fur. Det skete på Færker Hede, hvor mårhunden var gået i en fælde. Nu er de næste to blevet skudt ved en foderplads i Vojel Kær.

Foderpladsen blev etableret af Morten Bro og jagtkammerater den 11. januar. Det skete tæt ved den tidligere fiskesø i Vojel Kær. Indmad fra et brækket rådyr blev udlagt som lokkemad sammen med en halv snes gåseskrog, der blev sikret med jernspyd, så de ikke kunne flyttes. Der blev opstillet et vildtkamera, der var indstillet til kun at fotografere om natten, for mårhunden er især aktiv om natten.

Hver gang kameraet registrerede en bevægelse, blev der sendt foto til et par mobiltelefoner. Allerede få dage efter at pladsen var etableret, begyndte kameraet at sende billeder ikke kun af mårhunde, men også af ræve og mår. Der tegnede sig snart et mønster, så man kunne se, hvornår på natten, at pladsen blev besøgt. Den 27. januar sad en jæger fra Salling i skydestolen med en natkikkert på riflen. Klokken 21.15 skød han en af mårhundene, der viste sig at være en han på 9,5 kg. SÅ fik pladsen fred nogle dage, og den 4. februar kl. 20.15 kunne han skyde den næste.  Det var også en han på 10,2 kg.

Når du læser denne artikel er den næste mårhund måske allerede nedlagt. Både på Færker Hede og i Vojel Kær sender vildtkameraerne stadig fotos med mårhunde. Der er flere at tage af. Og det er der for allerede vinteren 2011-2012 blev der set to mårhunde på Fur. Tæven har med sikkerhed født hvalpe om foråret 2012. En tæve får i gennemsnit 11 hvalpe, og de er kønsmodne og klar til at få hvalpe året efter. Selv om dødeligheden er høj vokser bestanden med utrolig hastighed. Foråret 2013 har der sandsynligvis været 4 tæver, der hver har født en 10-12 hvalpe. Hvor mange er der så ikke i 2020.
Det er vigtigt at understrege, at mårhunde er så uønsket i den danske natur, at de må bekæmpes året rundt og døgnet rundt. Riffeljagt om natten er forbudt for alle andre vildtarter, men ikke for mårhunden. Hvis du hører et riffelskud i Vojel Kær efter mørkets frembrud, så må du gerne sende en venlig tanke til den mårhundsjæger, der bruger aftenen eller natten på at bekæmpe det rovdyr, der er uønsket i den danske natur.

Der er i øvrigt opstillet fælder flere steder på Fur, men indtil videre har de ikke givet fangst bortset fra en enkelt hund. Det var dog ikke en mårhund, men en Mollyhund.

Den er igen på fri fod.

I løbet af de sidste par uger er der set mårhund på Koldkilde og på engen øst for Nederby. Hvis du ser mårhund, må du gerne sende din information til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Læs mere...

Maria holder åbent hus i Limfjordens Sejlmageri

 • Udgivet i Artikel
 • Skrevet af

 • Notice: Undefined property: stdClass::$numOfComments in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/category_item.php on line 54
  Vær den første til at kommentere!

Fredag den 28. februar 2020 fra kl.14-18 er døren åben til det lille nyåbnede sejlmageri i det gamle pakhus i Nederby på Fur. Der vil være lidt godt til ganen til hvem, der måtte have lyst til at kigge forbi.

Jeg håber I har lyst til at komme og hilse på og se mit lille værksted.

Maria Øgaard Madsen, Sejlmager

Limfjordens Sejlmageri

CVR. 40865497

Nederby 16, 7884 Fur

+45 28 72 05 19

Læs mere...

Fur Kontaktråd - generalforsamling

Mandag d. 24.februar kl. 14.30 er der generalforsamling i Fur Kontaktråd på Fur Ældrecenter.

Pårørendevejleder Kirsten Fiil vil efter kaffen fortælle om sit arbejde, hvor hun bla. vejleder den fysisk eller psykisk-syges pårørende.
Kom også og hør hvad et kontaktråd beskæftiger sig med.

Alle er velkommen til en hyggelig eftermiddag.

På Kontaktrådets vegne
Medarbejder repræsentant: Lone Johannesen

Læs mere...

Offentligt foredrag på Fur Museum om kvantecomputeren

Tirsdag den 18. februar 2020 kan du komme til et gratis universitetsforedrag på Fur Museum. Det bliver professor i kvantefysik, Klaus Mølmer, der fortæller om kvantecomputeren. Hvis du tror, at kvantecomputere kun er fremtidsdrømme og tankespin, så bør du komme til dette foredrag. Efter en intro til kvantefysikkens verden, vil du høre om en ny ”kvanterevolution”, som udvikler teknologier, der bygger på de mest paradoksale kvantefænomener.

Foredraget bliver livestreamed fra Aarhus Universitet, der har fået støtte fra Carlsberg Fonden til at afholde en serie af offentlige foredrag. Museum Salling, Fur Museum og arbejdsgruppen Fur Foredrag indgår i det samarbejde, der gør det muligt at vise foredraget på Fur.
Du får mulighed for at komme tættere på de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskab. Engagerede forelæsere holder foredrag om alle grene af naturvidenskaben, og du kan komme med. Niveauet er højt, og du vil blive udfordret, men du kan få udbytte af alle foredrag uanset dine faglige forudsætninger. Du kan stille spørgsmål til foredragsholderen og efterfølgende læse svarene på nettet på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..  Foredragene bliver IKKE offentlig tilgængelig på nettet efterfølgende. Det er altså kun tirsdag den 18. februar 2020 at du kan få mere viden om kvantecomputeren. Alle er velkomne.

Der er gratis adgang til Fur Museums undervisningslokale, hvor John Brinch Bertelsen åbner dørene kl. 18.40. Foredraget begynder kl. 19.00 og varer til kl. ca. 21.00 med 20 minutters pause undervejs. Der kan købes drikkevarer til rimelige priser og arbejdsgruppen Fur Foredrag forkæler deltagerne med hjemmebagt kage.

Deltagere, der kommer fra fastlandet, kan få færgebilletten refunderet. Det kræver forhåndstilmelding til Thea Cox på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Så klarer Thea det praktiske.

Yderligere information:
Thea Cox, arbejdsgruppe Fur Foredrag
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Museumsinspektør John Brinch Bertelsen, Fur Museum.
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Tlf. 99 15 69 33

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed