Menu
Artikel

Artikel (3852)

Salg af Furplakat støtter Fur Friskole

Den 3. februar i år dukkede en mail frem i indbakken på undertegnedes computer. Den var fra Silke Wadskjær Mølgaard, der er bosat i Ålborg, men som er vokset op på Fur. Silke havde lavet en Fur-plakat, som hun ønskede at sælge på Fur. I den forbindelse ville hun bede om lov til at donere 50 kroner til Fur Friskole for hver solgt plakat.

Den slags henvendelser tager sjældent lang tid at behandle, og da slet ikke efter at have set plakaten, der er meget vellykket.

Silke har selv gået på Fur Skole, som den hed indtil den i 2014 blev omdannet til Fur Friskole. Selv forlod hun skolen i 2010 og husker opvæksten på Fur som en tid, hvor hun ”stortrivedes” som hun udtrykker det. Hun var ikke den, der absolut skulle til Skive eller andre steder for at få indhold i tilværelsen. Hun havde sine venner på øen, men var også god til at finde på noget alene. Såsom som interessen for musik. Det førte hende til nu afdøde Marie Erhardsen, der i mange år tilbød øens unge musikundervisning i blandt andet klaver. Det førte senere til, at Silke valgte musiklinjen på Skive Gymnasium.

Tiden på gymnasiet har hun også gode minder om, selv om hun oplevede det som lidt besværligt, når der eksempelvis var fest og hun skulle tilbage til Fur. I sådanne tilfælde måtte en af hendes forældre starte bilen og tage turen frem og tilbage. Det var her, at Silke gjorde den erfaring som alle furboere har gjort; at det tog mindst dobbelt så lang tid for en skibonit at tage til Fur end omvendt.  

Med studenterhuen på hovedet overvejede hun, om det var musikkens vej hun skulle gå. Det engelske sprog stod også hendes hjerte nær, og det endte med at hun drog til Aalborg Universitet og læse engelsk som hovedfag samt kulturforståelse. Hun har netop fået sin bachelor og er nu i gang med at tage kandidatgraden.

Men en Fur plakat, hvordan hænger det sammen? Silke fortæller, at hun altid har kunnet lide at fotografere og har haft forskellige redigeringsprogrammer på sin computer. Da forældrene satte deres hus til salg, tænkte hun, at tiden var til at lave et minde om hjemmet på Fur i form af en collage eller plakat. Det resultat faldt så godt ud, at hun af sin svigermor, der bor i en landsby i Vesthimmerland, blev opfordret til at lave en plakat til byen. Den blev trykt og solgt til fordel for landsbyens forsamlingshus. Næste plakatprojekt blev at lave en Furplakat og lade den støtte øens Friskole.  

Det fører til at spørge Silke om, hvordan hun ser på Fur, nu hun har forladt øen?

”Jeg er kommet til at føle mig meget som Furbo efter at være flyttet”, lyder det fra Silke. Mødet med storbyen satte opvæksten på Fur i relief og fik det til at gå op for Silke, hvor meget hun satte pris på Fur og hvor meget hun nød at komme hjem og gå i øens natur. I øjeblikket nyder hun at bo i Aalborg, men udelukker ikke engang igen at slå sig ned på Fur.

På lærerværelset på Fur Friskole hænger nu Silkes plakat. Foreløbig er der solgt 143 stykker af den. Så når eleverne engang, når coronaen forhåbentligt er historie, tager på studierejse,  kan de tænke på, at den har Silke fra Fur været med til at muligøre.

KPJ.

Plakaten stadig kan købes. Ring og bestil på mobil: 22448480.

Læs mere...

Påsken på Ældrecenteret

Det er længe siden, jeg er kommet med et indslag, da der ikke har været så meget at skrive om, på grund af alt det nedlukning. Men nu synes jeg, det er værd at berette lidt om, hvordan jeg har oplevet vinteren her på ældrecenteret.

Det har glædet mig meget, at kirkens døre har været åbne hele tiden, både i julen og nu påsken, ganske vist med lidt reduktion af deltagerne, så vi nok har kunnet få vores åndelige sult tilfredsstillet, og i radio- og tv.gudstjeneste er vi heller ikke blevet snydt, selv om det er mærkeligt, at se en tom kirkesal, hvor der kun er betjeningen.

Her på ældrecenteret har vi haft vores 2 gange om måneden, kun for beboerne, og det har vi savnet lidt, at folk udefra ikke måtte komme med til det. Jeg håber, at det snart må blive anderledes.

Jeg har været til Gudstjeneste alle dage i påsken, og i dag d.6. april har vi haft det her, med vor dejlige præst Rikke Hvarregård Andersen som taler, og Margit fra Glyngøre som kordegn, samt en ny organist fra Roslev, som jeg ikke ved, hvad hedder, men spille det kunne han.

Vi har også alle beboere på Fur og ældrecenteret fået urtepotte med 3 påskelilje løg, fra kirken og menighedsrådet, som nu er udplantet. Det varmer om hjertet

Læs mere...

Kræver storkene ved havnen fjernet

Storkene ved havnen, som vi alle tæller en ekstra gang, når vi suser forbi i bil fra færgen, skal fjernes. I hvert fald hvis det står til en borgergruppe, der kalder sig ”Sandhed om herkomst”. En talskvinde fortæller, at allerede en snes personer har tilsluttet sig, som alle er enige i, at det er dybt uansvarligt at fortælle børn, at de er bragt til verden flyvende med en stork.”Det er krænkende for børns selvforståelse og i det hele taget dybt skadeligt, lyder det fra en talskvinde. Talskvinden siger endvidere, at storke-historierne er et trist eksempel på, hvordan børn fra helt små af, opflaskes med historier, der i deres voksenliv kan virke stærk traumatiserende og bevirke, at de selv blive notoriske mytomaner. Derfor virker storkene ved havnen, der alle har en lille baby siddende på ryggen ”ekstremt provokerende”, som talskvinden formulerede det.

En fjernelse af storkene ved havnen kan i sidste ende havne på politikernes bord på Skive Rådhus. En rundspørge blandt kommunalpolitikere i Skive giver dog ikke noget klart billede at, hvordan politikerne stiller sig til forslaget. Det er jo valgår, og de fleste vil forståeligt nok se tiden an, og lodde hvor folkestemningen bevæger sig hen, inden de tager stilling.  

Så snart corona-situationen tillader det, vil borgergruppen indkalde til møde om sagen. Indtil da håber gruppen, at alle vender blikket indad og overvejer hvad man selv har fortalt eller vil fortælle børn om, hvordan de kom til verden.

Undertegnede vil gerne aflægge fuld tilståelse om selv at høre til den gruppe, der er opflasket med historien om storken – endog i en særlig ondartet version, kan jeg se nu. Jeg ankom ikke alene med storken, men blev sågar dumpet ned gennem skorstenen. Og det er ikke engang det værste i den historie. Jeg ved næsten ikke hvordan jeg skal formulere det uden at risikere både det ene og det andet. Men turen ned gennem skorstenen gjorde, at jeg var sort som kul. Det gav anledning til en del surmuleri fra min far, som først fortog sig, da jeg var blevet skuret og skrubbet. Det viste sig, hvad angik det ydre, at jeg var samme farve som mine søskende. Altså var jeg ikke fra en stork, der havde kludret i det og dumpet en pakke, der skulle have været til de varme lande.

At den slags fortællinger er skadelige og er med til at gøre børn til mytomaner kan jeg bevidne. Da min lillebror blev født i 1956, var min storebror og jeg gennet hen til naboen. Min storebror var 11 år og jeg var 5 år. Jeg husker tydeligt, at vi stod og så hjem på gården. Pludselig sagde min storebror: ”Se der kommer storken, - se nu sidder den på skorstenen”. Jeg kneb øjnene sammen og var ikke i tvivl. Det var virkelig storken. Og kort tid efter gik flaget til tops og alle nabokonerne myldrede til kaffekander og kage og kunne bevidne, at storken virkelig havde været der. En sukkerknald i vindueskarmen havde lokket den til. Så enkelt var det at få en ny borger til verden, sagde de, da jeg var inde og se min lillebror for første gang.

I dag blæser nye vinde og den smertelige erkendelse er kommet, at min bror i en alder af 11 år allerede var om ikke mytoman så dog storktoman og at jeg også selv var på vej ud på skråplanet.

Jeg angrer af hele mit hjerte, at jeg ikke sagde fra, da min storebror sagde, at han kunne se storken. Men det gjorde jeg ikke, siden fortalte jeg selv om storken. Jeg må tage min straf, om den nye bevægelsen skulle få magt. Og i det stykke er det et fedt, om forbrydelsen skete for 65 år siden eller i går. Det er lige slemt og slemt i det stykke kan ikke gradbøjes.  

KPJ

Læs mere...

Eksklusiv turer udbydes efter aftale

Kære gæster - vi beklager meget, men Fur Museum er Korona lukket

Vi åbner måske 21. april. I mellem tiden er ved museet opsat installationen Portalen til Fur.

En guide til seværdigheder og historier bag vores fornemme Ø, der som juvelen i turbanen ligger midt i Limfjordslandets istidsformede landskab med det hele lige ved hånden.

Nok er museet lukket men vi kan da tilbyde en særlig mulighed for at møde geologen:

•                Se en mini vulkan.
•                Find de fire sten typer.
•                Find en Fur sten.

Vi må desværre kun være maks. 10 personer.

Man skal have Korona test.

Eksklusive turen koster 500 kr. (Mobil pay)

Varighed er 50 minutter

 

Tidspunkt og mødested aftales med Bo på 31692545

 
Afholdes
•                Tirsdag 30. marts
•                Onsdag 31. marts
•                Lørdag 3. april

Læs mere...

Galleri Jettestuen og besøgshaven åbner forsigtigt sæson 2021

Vi venter indtil pinselørdag i maj med at åbne med fernisering af vores udstilling med temaet ’Fugle’. Men det er muligt allerede nu at besøge os og se hvad vi har.

I galleriet er der nye billeder af Jette Herne og Alek Krylow. Jette har malet fuglebilleder i akvarel og akryl, og Alek har brugt en af sine favoritteknikker, ’tusch og akvarel’. Lige nu er der en enkelt gæsteudstiller, Christina Dønvang, som udstiller sin glaskunst.  

I haven er der også kommet nye fuglefigurer og sommerfugle samt flere andre figurer, som passer til temaet, og forårsblomsterne myldrer frem.

Den store have har plads nok for folk til at holde Coronaafstand, og er egnet især for børn, som kan gå på opdagelsesrejse  for at finde forskellige fisk, fugle, sommerfugle og andre insekter.

Entre er stadig 10kr for voksne, men gratis for børn.

Læs mere...

Fursund Turistforening - fernisering af det nye Fur Kunstplakat - 3. april kl 10

Fursund Turistforening har i samarbejde med kunstneren Lars Henning Andersen indgået en aftale omkring et Fur kunstplakat. Plakaten sælges eksklusiv kun på Fur Turistkontor.

Vi afholder fernisering af det nye Fur Kunstplakat som kun kommer i et oplæg af 10 håndsignerede eksemplarer, på Fur Turistkontor:

Påskelørdag den 3. april fra kl. 10.00

Covid 19 retningslinier vil naturligvis blive overholdt

Læs mere...

Smagen af Fur

Siden vi flyttede til Fur i marts 2020 har Corona haft indflydelse på vores planer og ønsker om at blive selvstændige med Fur Event. Vi har fået en god modtagelse og spændende forespørgsler fra både furboer og turister. Og vi glæder os til at fortsætte Fur Event.

I uge 42 havde vi planlagt 11 events, men grundet restriktioner blev størstedelen aflyst. Usikkerheden grundet Corona blev samtidig startskuddet til en fødevarevirksomhed, hvor forsamlingsforbud og nedlukninger ikke påvirker i så høj grad.

Vi har fået godkendt faciliteter til produktion af lokale specialiteter, så nu er vi klar til at dele nyheden!

I Smagen af Fur producerer vi lokale specialiteter, hvoraf hovedvægten af råvarerne er lokale, som mange furboer har sagt ja til at bidrage med, når disse er i sæson. Vi er jer alle dybt taknemmelige og glæder os til at besøge jer og jeres haver.

Vi har i år hentet den fineste grønkål og honning på Fur. Og snart også ramsløg. Andre råvarer kan vi ikke få lokalt i første omgang, da vi kun lige er blevet registreret som fødevarevirksomhed. Vi skal bruge det første år på at udvikle produkter, producere i takt med at afgrøder bliver modne og fylde et lager, så vi kan bruge Fur råvarer i større omfang næste år. De råvarer vi ikke kan få fra Fur endnu er nøje udvalgt som foreløbig alternativ.

Produkterne kan købes direkte fra os og hos Fur Turistinformation. I løbet af sommeren kan produkter og andet godt købes fra vores salgsvogn, som bliver at finde på Fur.

Vi glæder os til at komme i gang. Vi laver i forbindelse med produktionerne et opslag på vores Facebook side Smagen af Fur. Følg linket, og synes godt om, så du ikke går glip af vores nyheder og muligheden for at bestille lokale specialiteter.

Link til Facebook: https://www.facebook.com/smagenaffur

Vi glæder os meget til år 2021, og håber på bedre tider.


De bedste hilsner / Best regards

Kenneth Andersen
Indehaver / Owner
Mobil +45 2894 2895Smagen af Fur
Søndergårdevej 26, 7884 Fur
CVR: 40125876
Web: 
www.facebook.com/smagen-af-fur

Læs mere...

Fursund turistforening - konstituering

Fursund turistforening der dækker Fur, samt den gamle Sundsøre kommune kunne på en virtuel generalforsamling  med 24 deltagere onsdag den 16 marts, takke både den afgående formand og næstformand for et usædvanlig flot stykke arbejde. Ikke mindst indsatsen for at sikre økonomien blev rost af deltagerne der var med på skærmen, og der var ros til hele bestyrelsen  for at få bragt foreningen på ret kurs.

Formand Brian Bugge, Næstformand Jørgen Christiansen, samt bestyrelsesmedlem Ea Fuur genopstillede ikke, og derfor var der naturligt nok 3 nyvalg til bestyrelsen. Valgt blev Anne Dorthe Leegaard der som menigt medlem af foreningen uden selvstændig erhvervsmæssig tilknytning til området, gerne vil arbejde for at få gjort foreningen populær også blandt helt almindelige beboere i foreningens område. Lisbeth Bundgaard der ligeledes blev valgt kommer fra ”fastlandet” og har sin egen virksomhed ”Naturlig Bevægelse” beliggende på Fur Landevej 110 hvor hun udøver sin virksomhed med afsæt i sin uddannelse som fysioterapeut. Den sidste af de nyvalgte er Jørgen Ruby, der i juni 2020 åbnede Fur Antik, sammen med sin kone Kirsten, i den gamle Brugs i Debel.

På et efterfølgende bestyrelsesmøde konstituerede bestyrelsen sig med Jørgen Ruby som ny formand, samt Janne Søndergård som næstformand. Bestyrelsens øvrige medlemmer udover nyvalgte Anne Dorthe Leegaard og Lisbeth Bundgaard, er kasserer Sigurd Egenæs, Pia Frøslev og Torben Rasmussen.

Venlig hilsen Jørgen Ruby

Læs mere...

Take-away fra Restaurant Raakilde

FUR Camping slog bommen op for sæson 2021 den 26. marts.

Og selvom restauranten på campingpladsen endnu ikke må invitere spisende gæster indenfor, er der naturligvis åbent for take-away alle weekends og helligdage som hidtil.

Udover de sædvanlige retter og pizza, er der i år også kommet på menukortet - bl.a. burgers.  Alle retter (og åbningstider) kan ses på www.FURcamping.dk/menu

Bestillinger modtages på tlf. 97 59 33 33 - og afhentes i receptionen.

Læs mere...

FUR Camping er klar til at byde velkommen til sæson 2021

Betina og Brian er klar til det helt store rykind i morgen  når de byder velkommen til 12 . sæson, som værter på Fur Camping, i år er 2. sæson som ejere af stedet.

I løbet af vinteren er der sket mange forandringer og forbedringer på pladsen. Der er etableret bedre faciliteter til tømning af autocampere, anlægget er blevet tilsluttet det offentlige kloaksystem, og der er installeret en underjordisk tank til opsamling af 5.000 liter regnvand.

Standardhytterne har fået nye og større terrasser, minigolfbanen er blevet fornyet og pladsen er i det hele taget blevet shinet op.

Et af de nyeste tiltag, er det flotte nye insekthotel ved dammen med ænderne, hvor Brian, sammen med sin pladsmand, har etableret nye stier.

I løbet af vinteren og foråret er der flyttet mere end 300 dyr og insekter ind på pladsen. Mariehøns, hvepse og frøer som Anette har malet på sten, de er blevet faste beboere ved minigolfbanen, ved insekthotellet, ved dammen og rund på pladsen.

På billedet ses Brian ved dammen med alle frøerne.

Læs mere...
Abonnér på dette RSS feed