Menu

Danmarks skønneste ø

  • Skrevet af 

Øen Fur ligger midt i Limfjorden, det store saltvandssund på 1500 km² tværs gennem Nordjylland fra Vesterhavet til Kattegat. Fur dækker 22 km² og har 850 indbyggere. Om sommeren vokser befolkningen drastisk, når de mere end 500 sommerhuse bliver taget i brug, og i alt 180.000 turister besøger øen for at nyde Furs natur. Ikke så underligt, at Fur blandt alle Danmarks småøer i 2010 blev stemt ind som den skønneste ø af Kristeligt Dagblads læsere.

Vel er Fur en ø, men den har sine forbindelser i orden! Det må være Danmarks bedste færgeforbindelse, hvor den moderne bilfærge tager den tre minutter lange tur hvert kvarter i dagtimerne, og døgnet igennem har i alt 70 afgange tur/retur. Det har været på tale at opføre en bro, men flertallet af øens beboere foretrækker at beholde de fordele, det giver at være en ø. Her er en fredfyldt stilhed, trafikken er begrænset, og den generelle hastighedsgrænse er 50 km i timen.

Fra færgelejet på fastlandet er der busforbindelse til Skive, og herfra fem timer med tog til København. Aarhus og Aalborg kan nås på et par timer i egen bil. Fra Nordjylland er der gode færgeforbindelser til Norge og Sverige. At køre til Karup Lufthavn tager ca. 90 minutter. Fur har også en privat landingsbane til små fly.

Havnen, som er hjemsted for nogle få kuttere til muslingefiskeri og for et stigende antal lystfartøjer, er især travl i sommermånederne, hvor sejl- og motorbåde lægger til et par dage på turen rundt i Limfjorden. En havneudvidelse er under forberedelse.

Når du forlader færgen og sætter dine ben på øen, mærker du hurtigt roen sænke sig, og du føler dig hjemme. Derfor er tiden et begreb, der automatisk knytter sig til Fur. Fur er i ”takt med tiden”, du får ”tid til oplevelser ” og ”tid til mere”.

Velkommen til Fur

 

Fritiden

Beboerne på Fur er aktive i fritiden. Øen har 25 etablerede foreninger, og hertil kommer en række sammenslutninger af forskellig slags, f.eks. orkestre, kor, fiskeri, kunst, kvindegrupper, læsekredse … bare for at nævne nogle. Generelt tages der aktivt del i, hvad der foregår på øen, og offentlige møder er velbesøgte. Skulle man være forhindret i at deltage, kan man holde sig orienteret på internetavisen, www.furnyt.dk.

På Fur er der også mange sportsforeninger. Der er Fur Bådelaug, som i sommerhalvåret tilbyder begynderkurser for børn og voksne i sejlads og kajakroning. Tennisklubben vedligeholder to baner, tæt på stranden, og der er mulighed for at dyrke hestesport.

Furs varierede landskaber er desuden særdeles velegnede til alle typer vandring og cykling ad velholdte stisystemer gennem skovene og de kystnære områder. Og hvor man end befinder sig, er Limfjorden klar til at tage mod udfordringer – uanset om man vil svømme, dykke, ro, sejle eller fiske efter f.eks. muslinger eller hummere til aftensmaden.

Gennem årene har øens foreninger fået landskendte forfattere, journalister, musikere, filminstruktører og mediemennesker til at optræde i Fur Forsamlingshus eller på Fur Ældrecenter. Kunstnerlivet trives også på øen.

Man kan uden problemer komme til store koncerter, kunstudstillinger og andre kulturelle aktiviteter i Holstebro, Herning, Aalborg og Aarhus foruden i de nærmeste større byer, Skive og Nykøbing Mors.

Hvert år laver frivillige store arrangementer, som også tiltrækker udenbys gæster. Muslingedagen afvikles den sidste lørdag i maj. Her byder havnens fiskere på gratis smagsprøver af fangsten, som tilberedes af familie og venner. Anden lørdag i juli er der ’Fur Rundt’, som er en gåtur øen rundt langs kysten for alle, der har lyst. Sidst men ikke mindst er der den årlige træskibssejlads, ’Limfjorden rundt’, som finder sted i september. Havnen på Fur bliver anløbet, og der kvitteres med fællesspisning, musik og dans. Bortset fra Muslingedagen afvikles de andre store begivenheder af paraplyorganisationen FFF - Furs Forenede Foreninger.

 

 

Geografi

På Furs relativt begrænsede areal kan man opleve næsten alle danske landskabstyper. Mod nord ligger de molerklinter, som øen er berømt for. De blev skabt i istiden for 25.000 år siden, hvor gletsjere fra nordøst skubbede havbunden op i folder og overlejringer og dermed blotlagde lagene af moler. Mod syd trækker landskabet sig ned i bløde bakkedrag, hvor den fede morænejord er velegnet til dyrkning. Mod vest er der græsbevoksede vådområder, og mod øst har vandet og vinden i forening skabt rolige bugter og tanger, der strækker sig ud i fjorden.

 

Geologi

Man kommer ikke uden om geologien på Fur på grund af de tilgængelige molerklinter. Moler er en blanding af fint ler og diatomeer, de mikroskopiske alger, der levede, døde og sank til havbunden, mens Norge og Grønland drev fra hinanden, og Nordatlanten blev dannet for 55 millioner år siden. Over en periode på 3 millioner år blev moleret aflejret, vekslende med lag af sort aske fra vulkanudbrud, så de tilsammen dannede de 60 meter tykke, avissidelignende profiler. Det særlige ved moleret er de bevarede askelag og fossilerne af de forskellige organismer.

Det særlige ved Fur og Limfjordsområdet er måden, som disse lag er bragt til overfladen på. De sort/hvide lag kan aflæses af enhver, der vandrer langs Furs nordkyst. Her er de bedste souvenirs gratis. Forstenede søpindsvin (echinoider) er almindelige, og det kan stadig lade sig gøre at finde fossiler af fisk, fugle og insekter i moleret. Sjældne fund hører dog til kategorien Danekræ og er statens ejendom. De bedste eksemplarer findes udstillet på Fur Museum. Molerklinterne på Fur og Limfjorden kandiderer til optagelse på listen over Verdens Naturarv. 

 

Fur – et pragtfuldt sted at vokse op

Fur byder på trygge omgivelser for børns opvækst – tæt på naturen og med rige muligheder for at dyrke svømning, sejlads, roning, vindsurfing, kitesurfing, ridning, vandring, cykling og tennis.

Fur Arena er mødestedet for børn på Fur. Det er et udendørsareal med baner til fodbold, håndbold, basketball, skateboarding og petanque plus en attenhuls minigolfbane.

Hertil er der flere muligheder på fastlandet. I Selde ligger Fursundhallen, en stor sportshal til for eksempel håndbold, gymnastik og indendørs fodbold, og desuden et motionscenter for individuelle brugere. Der er svømmehal i henholdsvis Durup og Skive, og i Tøndring er der en bokseklub, der har fostret flere regionale mestre og danmarksmestre fra Fur. Trækker håndbold på højt plan er der hold i Roslev, Breum og Skive

Andre former for underholdning ligger bare en halv times kørsel fra Fur. I Skive findes f.eks. biograf, teater og koncertlokaler og et svømmebassin i olympiske dimensioner kombineret med vandland, Skive Badeland. I Nykøbing ligger Jesperhus Forlystelsespark, og kun 15 min. fra Fur-færgen findes en gøglerskole, der hører til i et rigtigt cirkustelt.

På endagsture kan man nå andre af Jyllands spændende steder: Legoland i Billund, Randers Regnskov med tre haller med dyr og planter fra regnskovene i Sydamerika, Asien og Afrika, Kattegatcenteret med akvarier med tropiske hajer såvel som fisk fra havene omkring Danmark (Grenå), AQUA, akvariet, der viser livet i danske søer og åer (Silkeborg), Scandinavian Zoo med bl.a. isbjørne (Kolind), Ree Park-Safari (Ebeltoft), Hjerl Hede med frilandsmuseum og naturreservat. Dertil kommer forlystelsesparker som Fårup Sommerland (Løkken), Tivoli Friheden (Aarhus) og Djurs Sommerland i Nimtofte. 

 

Historie

Fur har været befolket siden stenalderen. Efter at have været regeret af kirke, konge og adel siden 1410, blev øboerne i 1802 herrer i eget hus. De følgende 100 år var der omkring 66 gårde, mens antallet af jordløse huse steg fra 60 til 250 i 1903. I 1925 kulminerede folketallet med 1729 furboere. Mange af husmændene supplerede indtægterne med fiskeri. I dag er antallet af landmænd og fiskere skrumpet ind til omkring 10 landbrug med væsentligst korndyrkning, nogle kvægbrug og fire fuldtidsfiskere, som primært fanger muslinger og østers, der bliver eksporteret til resten af Europa.

I dag er Fur et moderne industrisamfund, der domineres af øens to store molerfabrikker. Moleret forarbejdes til isolerende sten og granulater, der anvendes som absorptionsmateriale.

01.01.2012
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

 

Senest ændretLørdag, 07 januar 2012 14:21
Til toppen