Menu

Rødstenen indeholder et værdifuldt metal

Rødstenen indeholder et værdifuldt metal


Rødstenen på Fur kan vise sig at være mange, mange millioner værd

[Opdateret, den. 2. april: Denne artikel er en aprilsnar]

Et gammelt sagn fortæller, at der er en skat begravet under Rødstenen. Det er der nok ikke så mange, der rigtigt tror på. Men nu viser det sig, at historien måske er mere sand end som så. En analyse af Rødstenen, der blev foretaget i forbindelse med en undersøgelse af myremalm og andre jernholdige forbindelser i den danske undergrund, har vist, at stenen indeholder en kerne af metallet germanium, der bruges til fremstilling af  fiber til optiske systemer.

I dag findes 83 % af verdens kendte ressourcer af germanium i Kina. Metallet findes i flere former, men den, der er fundet på Fur, er ekstremt sjældent og blot et tons vil svare til ca. 15 % af den årlige produktion i hele verden. Forsigtige beregninger siger, at Rødstenen kan indeholde op til tre tons. Da Kina i disse år gennemlever en voldsomt vækst inden for optisk fiber, står de vestlige industrier over for en stigende mangel på det sjældne metal.  

Selve forarbejdningen vil ske på et anlæg nær Hannover i Tyskland. Af hensyn til transporten bliver det nødvendigt at dele Rødstenen i otte nogenlunde lige store stykker og derefter køre dem væk på blokvogne.  Efter hvad FurNyt erfarer, så kan arbejdet dog tidligst påbegynde til efteråret, da projektet først skal gennem byrådet.

Et forsigtigt gæt på,  hvad Rødstenen er værd ligger på 800 - 1000 millioner. Derfra skal så trækkes omkostninger ved opsavning og transport til forarbejdningen.

Spørgsmålet er så, hvem ejer stenen og hvem skal have de mange rare penge?

FurNyt kontaktede Dansk Undergrundskonsortium, der må formodes at vide den slags. En venlig dame oplyste, at hvis Rødstenen kan siges at ligge på en mark, som en anden sten, så er det lodsejerens ejendom. Kan den derimod siges at være en del af undergrunden, som blot stikker frem af jorden, ja, så er det statens ejendom.

Men om det nu er den ene eller den anden, der ejer Rødstenen, så synes det dog sikkert, at dens dage på Fur snart er en saga blot.

.... APRILSNAR !!

01.04.2010
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Senest ændretOnsdag, 02 april 2014 15:09
Til toppen