Menu

Marchen Fur Rundt sat i perspektiv 

Marchen Fur Rundt sat i perspektiv 

Når hundredvis af mennesker fra Fur, Salling, Fjends og Skive deltager i Marchen Fur Rundt lørdag den 13. juli, så er det meget mere end ”bare” en march og et havnebal. Fur er et samlingssted for en folkefest, der har mere end 50 års tradition bag sig. Det hele begyndte med et væddemål på en havnebænk om, at Fur også kunne lave en march lig hærvejsmarchen. Siden da er Fur Rundt gentaget år efter år med undtagelse af 2020 og 2021, hvor Covid 19 satte en stopper for så store folkeforsamlinger. 

Marchen trækker ikke kun lokale til Fur. De unge øboere, der er rejst til de store byer, kommer tilbage til øen, når der er Fur Rundt. Og de tager ofte venner med. Det samme gælder sommerhusejerne på Fur, der tager familie og bekendte med til en weekend på Fur. Marchen er bestemt en rigtig god anledning til at møde både gamle bekendte og nye mennesker.

De sidste mange år har det været Furs Forenede Foreninger, der har stået bag arrangementet. FFF er et samvirke, hvor fem af Furs mange foreninger er gået sammen for at planlægge og gennemføre arrangementer, der er alt for store for en enkelt forening. Det gælder Marchen Fur Rundt og Træskibssejladsen Limfjorden Rundt. De fem foreninger har et samarbejdsudvalg med 10 medlemmer, der planlægger og organiserer det hele flere måneder før marchen finder sted – og det er altid anden lørdag i juli. Dagen før marchen, på selve dagen og dagen efter, så er der omkring 140 frivillige, der giver en hånd med. Og det er på en lille ø med omkring 730 indbyggere. Denne enorme frivillige indsats er helt afgørende for, at marchen kan gennemføres. 

Birgit Ladefoged er tovholder for selve marchen. Birgit fortæller: ”Den 13. juli møder de første frivillige ind allerede omkring kl. 6 om morgenen. Der skal brygges kaffe og smøres rundstykker, som kan købes inden starten går kl. 8.00. De næste par timer starter nye hold, hvert kvarter, når færgen anløber Fur, så starten varer til midt på formiddagen. Undervejs på ruten er der tre rastepladser langs Furs kyster. Den afmærkede rute er på knapt 20 kilometer. Nogle løber, andre slentrer og nogle cykler eller sejler øen rundt. Og man ser nogle af Danmarks smukkeste landskaber. Ved middagstid tændes grillen i målområdet – og det er jo igen på Fur Havn, hvor der er boder, musik og masser af socialt samvær om eftermiddagen. Der kan købes Aftensmad, og fra klokken 20 spiller Context op til bal i det store festtelt, der er sat op på havnen.” 

Før Covid 19 havde marchen omkring 1.200 deltagere, der alle betalte et startbeløb på 25 kr. Efter to års ufrivillig pause var antallet at betalende halveret. Og sidste års godt 700 betalende var langt fra tilfredsstillende.  

John Brinch Bertelsen, der er formand for Furs Forenede Foreninger, siger: ”Vi skal meget gerne have endnu flere til at betale startbeløbet på 25 kr. Jeg har hørt nogle sige, at de ikke betaler fordi de ikke starter på havnen. Andre har sagt, at de slet ikke går rundt, men kun deltager i havneballet om aftenen. Det er derfor vigtigt at understrege, at startbeløbet er til at dække nogle af udgifterne for det samlede arrangement. Der skal mange tusinde kroner til at betale for et stort festtelt og et band til at spille. De penge kan vi slet ikke tjene ved at sælge øl og pølser. Ja, telt og musik koster, hvad der svarer til at 1.600 betaler. Så husk: Når man betaler 25 kr. i startpenge, så er man med til at støbe fundamentet for hele arrangementet.

Senest ændretSøndag, 07 juli 2024 14:46

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen