Menu

Bor den næste Mads Langer på Fur ? - Musik på Fur Friskole

  • Skrevet af 
Bor den næste Mads Langer på Fur ? - Musik på Fur Friskole

Alle skal have mulighed for at få professionel musikundervisning, uanset hvor de bor. Det mener Skive Musikskole, som nu er godt i gang med ’Musik til Fur’ - et pilotprojekt, som skal nå ud til de børn, som ikke selv kan nå ind til musikskolen.

Han er tidlig på den. Men børnene har allerede stillet tre keyboards op og fundet guitaren frem, og sidder klar, da musiklærer Rasmus Trinderup træder ind på Fur Friskole.

De er fire: Asta, Magnus, Freja og Maya.



En time går med højt humør. Børnene laver toplister med yndlingssange, og knipser selfies med store smil og musikinstrumenter – men når de bliver bedt om at spille, går de koncentreret til værks og god ro og orden. Selvom de utrænede fingre og håndled bliver ømme undervejs:

- Det er nemmere at lære det, når du er her, udbryder én af de unge elever.

Det er Rasmus Trinderup klar over. Det er ikke alt, man kan lære over en skærm:

- Det er klart, at undervisning ansigt til ansigt har nogle fordele. Dels fordi man nemmere kan hjælpe eleven med det tekniske, og dels fordi man selvfølgelig bedre kan mærke stemning og humør, når man sidder sammen, siger Rasmus Trinderup.

Det er dog ikke pilotprojektets vilkår. For ’Musik til Fur’ skal finde ud af, om blandingen af online undervisning, videolektioner og fysisk undervisning kan få flere børn og unge til at spille og interessere sig for musik. I dag er Rasmus Trinderup kørt til Fur Friskole, men for det meste foregår undervisningen adskilt.

- Det er lidt af en mundfuld at undervise online. Det har de fleste lærere nok erfaret det seneste år, bemærker Rasmus Trinderup:

- Men det fungerer med det hold, jeg har her, for det er nogle ekstremt søde børn. De vil gerne lære og de synes, det er sjovt.

Rasmus Trinderup er i øvrigt selv et levende bevis på, at undervisning bag en skærm har sin berettigelse. Han startede selv sådan for cirka 16 år siden: med øvevideoer fra YouTube og DVD.


 
Musikalske muligheder for alle

’Musik til Fur’ er en prøveballon, og Skive Musikskole vil på sigt gerne udbrede konceptet for at nå ud til flere elever på Skiveegnen. Lige nu er der fire elever. Fire. Det lyder måske ikke af meget at sætte resurser af til, men det understreger måske netop pointen:

- Det er jo vilkårene, når man vil nå ud til de tyndtbefolkede områder. Disse fire udgør vel 20 procent af Furs børn i den aldersgruppe, så jeg synes, det er et ganske pænt antal elever – og hvis den næste Mads Langer gemmer sig blandt de fire, er det jo det hele værd, siger Rasmus Trinderup med et grin og bliver alvorlig:

- Hvis vi som samfund ønsker at give alle lige muligheder, må vi jo tage med, at det kræver en ekstra indsats at nå herud. Musikundervisning kan være lige så vigtig for et barn på Fur, som den er for et barn i Aarhus – måske endda vigtigere, fordi der i alt er færre tilbud at vælge imellem.

Musik til Fur kører over otte undervisningsgange. Den tidsramme er for snæver til at skabe garvede musik-elever, påpeger Rasmus Trinderup:

- Det vigtigste er at skabe interessen og lade børnene udforske musikken. Hvis nogle af dem vil fortsætte som elever tilknyttet Skive Musikskole, er det en succes, men jeg forventer ikke, at alle gør. Sådan er det jo også med håndbold og fodbold – nogle prøver det af, og falder fra igen.

 
Om ’Musik til Fur’

’Musik til Fur’ kører derudaf mellem Påske og sommerferien 2021 og er en del af det større projekt ’Musik til Randen’ under Aarhus Musikskole. I efteråret 2020 fik projektet tildelt en luns af Region Midtjyllands kulturudviklingsmidler til at udvikle et nyt koncept for musikundervisning, som skal give lige adgang til kultur uanset hvor, man bor – og desuden udnytte teknologi i undervisningen.



Sidst opdateret på skive.dk
https://skive.dk/nyheder-og-presse/kultur-og-fritid/musik-til-fur-1/

17.05.2021

Ansvarlig redaktør
MISK

Senest ændretMandag, 17 maj 2021 13:26
Til toppen