Menu

Rejsebrev fra Grønland…

Rejsebrev fra Grønland…

Læs endnu et rejsebrev fra én af Furs unge mennesker, som har søgt om tilskud til et praktikophold i udlandet i forbindelse med uddannelse.
Husk alle unge som har boet eller bor på Fur kan søge om tilskud fra Fur Uddannelseslegat til bl.a. et ophold i udlandet i forbindelse med deres uddannelse.

Læs nærmere på www.furnyt.dk

Skrevet af: Karen Ladefoged

Dette er en fortælling om mine oplevelser under mit udlandsophold i Grønland. Jeg, Karen Ladefoged, læser til fysioterapeut på skolen i Aalborg. I øjeblikket går jeg på 7. semester, og jeg er derfor færdiguddannet lige om lidt, nemlig til sommer. Lige fra begyndelsen på uddannelsen vidste jeg, at jeg ville ansøge om et praktikophold i udlandet på 6. semester og det skulle være i Grønland. Dette lykkedes for mig, samtidig blev det også muligt økonomisk med støtte fra Fur Uddannelseslegat, så stor tak for det!

Min kærlighed til landet startede tilbage i 2015 under en kort studietur til Grønland i Kangerlussuaq, også kaldet Søndre Strømfjord, hvorefter jeg i 2016 brugte 4 måneder af mit sabbatår på at rejse rundt i landet. Naturen og kulturen fangede mig med det samme. Jeg tog derfor tilbage til Nuuk, som er hovedstaden, for at gennemføre en 10 ugers praktik på Dronning Ingrids Hospital. Jobbet på sygehuset indebærer at varetage den fysioterapeutiske vurdering og behandling hos både indlagte og ambulante patienter. Som studerende får man rig mulighed for at opleve en bred vifte af patienter, da der sendes henvisninger på vidt forskellige problematikker.

Sygehuset er både et regions- og landshospital. Der bliver derfor varetaget opgaver, som ikke kan udføres tilstrækkeligt på de mindre sygehuse rundt i landet. Ressourcerne og kapacitet er større i Nuuk, hvilket betyder at patienter bliver fløjet dertil fra små byer eller bygder fra hele kysten. En stor udfordring jeg mødte i forbindelse med mit arbejde var, at særligt hos de indlagte patienter fra kysten, at de ikke bruger det danske sprog særlig meget. Kommunikationen foregår derfor ofte ved hjælp af tolk. Dette kan både påvirke relationen mellem terapeut og patient og forståelsen af patientens problematik. Dette skyldes primært, at der ikke smalltalkes i samme grad, som hvis der var en direkte kommunikation med patienten, samtidig skal man være bevidst om, at forklaringerne skal være korte og præcise. Dette så jeg dog kun som en rig mulighed for at have en læringsproces ift. at kunne kommunikere præcis og kortfattet.

I weekenderne og juleferien brugte jeg en masse tid på at opleve den storslåede natur både til lands og til vands. Dette har dog afhængt af vejret. Det kan godt være, at vi i Danmark siger ”der findes ikke dårligt vejr, kun dårlig påklædning”. Den sætning holder ikke i Grønland, vejret er alt afgørende for hvad man kan foretage sig. Det kan hurtigt skifte fra fuld sol og klar himmel til overskyet og tæt gråt vejr med nedbør. Det er derfor vigtigt at have vejrudsigten for øje, når der forsøges at planlægge en aktivitet. Trods det omskiftelige vejr, har jeg alligevel fået nogle gode naturoplevelser i bagagen.

Lige fra jeg ankom, var der store mængder sne, hvilket fortsætter længe endnu. Vinteren plejer som regel at gå fra omkring oktober til april-maj. Dette har givet mig muligheden for at stå på ski igen. Lige udenfor byen ligger en skilift, hvoraf den lille løjpe åbnede i december.



Den store lift ligger op ad bjerget ’Lille Malene’, denne var åbnede først kort tid inden min afrejse. Det gav derfor en god anledning til vandreturer opad fjeldet. Dette giver frisk luft til hovedet, samtidig med at det er en nem måde at komme lidt ud fra byen og på den måde opleve en frihedsfølelse. Udsigten fra fjeldet fejler bestemt ingenting, byen virker pludselig så lille med det store hav og fjorden omkring sig.

Udover de mange oplevelser i og rundt om byen, havde jeg også en tur til vands. En aften, hvor himlen var stjerneklar og chancen for nordlys var stor, sejlede vi ud af havnen og satte kurs ind i fjorden. Lige som vi nåede ud fra byen og lyset så småt blev mindre, stod nordlyset tydeligt på himlen. Sikke en smuk oplevelse, himlen der hele tiden er i bevægelse og bølgende skifter mellem hvidt og grønligt lys.



Lys er også en stor del af julen i landet. Den første søndag i advent sættes julestjernerne op og må nu tændes. Stjernerne er stort set ens i alle hjem, og giver det samme rolige og orange lys. Dette giver en særlig hyggelig stemning i hele byen, når der nu hen over vinteren er mørkt mange timer af døgnet. Man kan mærke, at roen sænker sig så småt over byen, og folk tager tingene i et roligt tempo. Dette er ikke noget nyt, da kulturen er meget roligt anlagt – hvis de ikke når tingene den ene dag, så når de det nok en anden dag. Roen kan dog særligt mærkes i december måned, hvor folk især hygger sig sammen og juleglæden begynder at sprede sig i byen.

Juleaften holdt jeg sammen med hende, som jeg boede hos, og hendes datter. En stille og rolig sammen med hyggeligt samvær, god mad – menuen stod på ryper og flæskesteg – og skønne gaver. Juletræet var dog noget anderledes end hvad jeg er vant til, da træet var af plastik. Så lillejuleaften fandt vi kasserne frem, samlede træet og pyntede det fint. På sådan en særlig aften som juleaften, som jeg plejer at holde med min familie, var jeg pludselig langt hjemmefra. Jeg er alligevel glad for, at jeg har fået muligheden for at opleve en grønlandsk jul og juleaften – jeg tror på, at det er sundt at prøve nye ting af i stedet for altid at være i de samme traditioner.

Julen gik og nytåret fik vi også budt velkommen med fyrværkeri kl. 20 for at sende en hilsen til Danmark, som er 4 timer foran i tid, og igen kl. 00 for at skyde det nye år ind. Hverdagen begyndte igen og tilbage i praktik skulle jeg. Vi nåede dog næsten ikke i gang med arbejdet, inden vi igen havde en ½ fridag – det var nemlig hellig tre konger. Denne dag er særlig hellig i Grønland, og folk går derfor hjem til middag fra arbejde og skole. Det er også denne dag julestjernerne slukkes igen, og mørket bliver derfor især tydeligt igen. Dette varede ikke længe, da dagene hurtigt blev længere og vi fik flere solskinstimer i løbet af dagen.

Som dagene gik, kom jeg tættere på min afslutning af praktikken, og jeg skulle vende snuden mod Danmark igen. En dag jeg havde glædet mig meget til, for så skulle jeg igen se min familie og venner. Det betød så også, at jeg skulle forberede mig på at komme hjem i et Corona-samfund, hvor alting igen var blevet lukket ned. Corona situationen i Grønland ser helt anderledes ud end i Danmark. Alt i alt har der været 30 smittede, hvor alle er raskmeldte igen. Så hverdagen bød ikke

på nedlukninger, store restriktioner eller en beslutning om hvem, der skulle være en del af min sociale boble. Til dagligt skulle vi holde afstand og spritte af, that’s it – så det har været en stor kontrast at komme tilbage til Danmark igen.

Dette var min fortælling om mit udlandsophold i Grønland. Jeg er så glad for, at jeg fik muligheden for at opleve et udlandspraktik under uddannelsen, og så lige i det land, som jeg havde et meget stort ønske om at skulle vende tilbage til.

Min rygsæk er blevet fyldt op med en masse ny erfaring både fagligt og personligt, nye bekendtskaber og venskaber og ikke mindst en masse skønne oplevelser i et skønt og gæstfrit land.

I får lige til slut en række billeder, som viser hvor smuk udsigten og farverne på himlen er, hvilket hele tiden skifter fra dag til dag:









Igen stor tak – Mvh Karen Ladefoged

Senest ændretOnsdag, 03 marts 2021 21:02
Til toppen