Menu

Fur Rundt for 40. gang

  • Skrevet af 

xxxintrotekstxxx

Marchen Fur Rundt fejrede i år en rund fødselsdag. Det hele begyndte nemlig i 1969, så det var 40. gang, at marchen fandt sted.

Fra arrangørernes side var der lagt op til en rigtig fødselsdagsfest. Omkring 70 frivillige brugte den anden weekend i juli på at give de mange deltagere de bedst tænkelige rammer.

Vejrmeldingen bød ikke ligefrem på fødselsdagsvejr med strålende solskin fra en skyfri himmel. Tværtimod. Udsigten lød på byger og blæst.

Det var derfor en positiv overraskelse at godt 500 personer trodsede vejrguderne og gik Fur rundt. Det understreger, at marchen er blevet en fast tradition, som man deltager i næsten uanset vejret.

Startskuddet gik kl. 8.00. To timer og tre kvarter senere var de hurtigste deltagere i mål. Traditionen tro var det løberne fra Skive Atletikklub, der besatte de første pladser. Henning Rasmussen, der har vundet mange gange, måtte dog se sig overhalet af ungdommen. Tlijs Nijhuis og Claus Bukhave vandt lidt før tre andre løbere, hvor den yngste kun var 12 år. Godt gået af både gamle og unge!

Hovedparten af marchdeltagerne nåede først i mål i løbet af eftermiddagen. Da kom der liv på havnen. Under bygerne fyldtes det store telt. Mellem bygerne kunne man sive rundt på havnen mellem de opstillede pavillioner.

Tre personer havde på forhånd anmeldt, at de gik rundt for 40. gang. Det var Keld Brink, Per Sohn og Gunner "Splint" Christensen.  De fik naturligvis overrakt en præmie for indsatsen!

Traditionen tro var der også præmie til største tilmeldte hold. Medarbejderne fra molerværket Skamol måtte tage til takke med andenpladsen. De blev overgået af Skive Gymnasium, hvor især 3b var mødt talstærkt op. Det vakte jubel blandt de unge, da de fik overrakt vandrepokalen.

Tilfredshed var der bestemt også over den menu, der kunne købes sidst på eftermiddagen. Det var den kendte TV og festivalkok Chili John, der havde sammensat menuen med supermørt oksekød, der havde simret i renæssanceøl fra Fur Bryghus. Dertil kom en farverig salat, sjove kartofler og friskbagt brød. At dømme efter reaktionerne fra omkring 200 smagsdommere, kan det godt tåle en gentagelse.

Dagen sluttede med det traditionelle vablebal. "Green Alley" spillede og havde man ikke gået sig til vablerne, så kunne man da danse sig til dem.

Vejret kom trods alt til at sætte sit præg på arrangementet. En varm solskinsdag og en lun sommeraften ville naturligvis have givet mere liv på havnen og en større omsætning. De syv foreninger, der står bag arrangementet, har endnu ikke gjort økonomien op, men regner da med et mindre overskud, der kommer Furs foreningsliv til gode.

Det vigtigste er, at deltagerne tog vejrgudernes luner med godt humør. Så har alle mod på, at der også bliver en Fur Rundt march næste år.

Marchen er nu blevet så gammel, at dens historie skal bevares og ikke gå i glemmebogen. John Bertelsen, der er museumsinspektør på Fur Museum, vil gerne kontaktes, hvis nogle af læserne har fotografier eller beretninger fra Fur Rundt gennem årene. Send mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

John Brinch Bertelsen 16-07-2008


Til toppen