Menu

En Musiker vender Hjem

Da Fur Friskole den 7. september fejrede sin 5 års fødselsdag, optrådte friskolens musikhold for første gang sammen med Anders

Da eleverne mødte på Fur Friskole efter sommerferien til et nyt skoleår, var det samtidig et goddag til deres nye musiklærer. Han hedder Anders Kappel Øvre og var netop vendt hjem efter 19 år på Trinidad, der som bekendt ligger i Caribien ud for Venezuela. Anders er 47 år og uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium som klassisk guitarist og med Pædagogisk Diplomeksamen.     

Det lykkedes en dag i sidste uge at løsrive ham fra eleverne, så han kunne fortælle sin historie. Det begyndte som sagt for 47 år siden. Da blev han født i Århus og et halvt år gammel flyttede forældrene til Legind Bjerge på mors. Hans mor og far var henholdsvise tandlæge og gymnasielærer. Musikken lå i familien. Morfaren var organist i Silkeborg og begge forældre var musikalske og dyrkede musik på amatør niveau.  Det første instrument Anders prøvede kræfter med var en mundharpe, men det var først, da han begyndte at gå på Mors Musikskole, hvor Steen Kæesler underviste i guitarspil, at interessen for alvor blev vakt.  Efter at være blevet musiksproglig student i 1990 lå målet klar: at blive optaget på musikkonservatoriet i København.  De næste tre år brugte han på at forberede sig på at kommen gennem nåleøjet og blive optaget i klassisk guitarspil. Planen lykkedes. Det blev en god tid. I de seks år studiet varede blev et år gennem et udvekslingsprogram henlagt til Sverige. Men mest afgørende var nok, at han undervejs på studiet mødte den berømte guitarist Luis Zea. Mødet førte til, at Anders blev inviteret til et års studier i Venezuela. Befolkningen var utrolig gæstfri og landet meget smukt. Et land og befolkning som Anders ikke kunne lade være at beundre. Efter at være blevet færdig i 1999 rejste han året efter igen til Venezuela. Han tjente til dagen og vejen ved at give koncerter med sin guitar og sang. Det førte ham også til Trinidad ud fra Venezuelas kyst. Øen havde haft en omskiftelig tilværelse siden Columbus gik i land i 1498. Først blev det en spansk koloni, siden en engelsk. Undervejs uddøde den oprindelige befolkning. Under det engelske styre importerende plantageejerne afrikanske slaver. Da det blev forbudt i 1836 importerende de i stedet indiske kontraktarbejdere. I 1962 blev Trinidad og naboøen Tobago en uafhængig stat inden for Commonwealth og i 1976 for en republik med en præsident. Det officielle sprog er engelsk eller som de siger ”broken english”, da det tales med stærk lokal dialekt.

Ved en koncert mødte han Elaine, der skulle blive hans kone. I 2001 flyttede han fast til St. Joseph i Trinidad, blev gift og to børn kom til. Her fik han arbejde på den katolske pigeskole St. Joseph´s Convent som musiklærer. Her stifter han også bekendtskab med det som er blevet det unge lands nationalinstrument olietønder. Folk på Trinidad er meget stolte over, at de har opfundet det eneste nye akustiske musikinstrument i det 20. århundrede.

Undervejs i de 19 år har han holdt mange sommerferier i Danmark og givet mange koncerter blandt andet sammen med sin kone Elaine. Ægteskabet holdt imidlertid ikke og han besluttede at flytte hjem til Danmark, hvor den ældste at sønnerne er begyndt på Gymnasium i Nykøbing Mors. Med sig hjem har han også seneste skud på stammen, datteren Amarys på to år.  
Stillingen som musiklærer på Fur Friskole fik han i sommer, inden han var nået hjem til Danmark. Da skoleder Bente Kæesler på Fur Friskole hørte, at hendes mands tidligere mønsterelev fra Mors Musikskole ville flytte til Danmark og friskolen netop stod og manglede en musiklærer, kontaktede hun Anders. Det blev til en ansættelsessamtale via Skype. Så nu er det ham, der på sin guitar slår tonen an, når solen stiger op i øst.

At undervise danske børn er meget anderledes fra det han kender i Trinidad, hvor klasserne var på op mod 40 elever. Fur Friskole har en samlet elevflok på 35 elever. I Trinidad bærer børnene skoleuniformer og der er mange forskellige skoler opdelt efter religion.  I det hele taget har Danmark forandret sig meget i de knap 20 år han har været udenlands. Al kommunikation med det offentlige er nu digitaliseret, folk har fået større biler og velstanden er synligt større i dag end dengang. Sproget har også ændret sig. Mange engelske udtryk har fundet vej, som eksempelvis ”Det så jeg ikke lige komme”, som er begyndt at bruge. Det er i virkeligheden en engelsk vending, som er blevet oversat. Et bandeord som ”Fuck” bruger mange unge i dag. I Trinidad er det utænkeligt at elever kunne finde på at bruge det i skolen. Ud over at undervise i musik, skal Anders også undervise i historie og engelsk.

Anders vil fortsat give koncerter solo, eller sammen med andre. På det seneste har han optrådt i Agerø Kirke i en blanding af lyd og billede sammen med sin far Frans, der er en dygtig fotograf. Mens Anders tog sig af musikken, viste faren billeder fra Thy, Mors og Fur. Anders spiller også sammen med barndomsvennen Bjarke, der spiller på balalajka. Efter planen skal der snart ankomme et sæt olietønder fra Trinidad, så vi kan få Trinidads nationalinstrument at høre og børnene på Fur Friskole kan lære at spille på olietønder.  

Anders ved klaveret i skolen musiklokale

Anders og guitaren er to sider af sammen sag

Anders og guitaren er to sider af sammen sag

Anders med til at planlægger 5 års festen sammen med lærer Henrik og bestyrelsesmedlem Linda

 

Senest ændretOnsdag, 25 september 2019 14:24
Til toppen