Limfjorden Rundt anløber Fur
- Skrevet af John Brinch Bertelsen
Fredag den 13. september 2019 anløber nordens største træskibssejlads Fur Havn. Og det er stort. Omkring 65 skibe med ca. 600 deltagere.
Det er i år 32. gang, at Limfjorden Rundt gennemføres. Sejladsen begynder ved Løgstør. Første etape går til Thisted. Dagen efter sejles anden etape til Struer. Næste dag tredje etape til Nykøbing. Efter endnu en overnatning sejles fredag morgen mod Fur. De stolte sejlskibe sejler nord og øst om Fur og forventes i havn i løbet af eftermiddagen.
”Mange steder på Fur kan man se folk, der samles på udsigtsstederne for at nyde synet af de flotte skuder. Når en god vind fylder sejlene, kan man godt forstå, at skibene er sammenlignet med stolte svaner.” Det siger John Brinch Bertelsen, der er formand for det foreningssamvirke, der står bag arrangementet. Og han fortsætter:
”Sejladsen trækker mange gæster til øen – også fra landsiden - så man skal ikke vente med at bestille plads hos spise- og overnatningsstederne. Limfjorden Rundt er en af de tilbagevendende begivenheder, der får Fur til at summe af liv og aktiviteter.”
Janne Søndergård, der koordinerer arrangementet på Fur, fortæller:
”Om eftermiddagen kan man opleve travlhed og trængsel, når skibene skal fortøjres i Fur Havn og ved Branden. På Fur Havn er der boder med varer, grill og ølvogn samt masser af borde og bænke.
Man kan gå rundt og se på skibene. Mærke duften af tjære, tovværk og saltvand. Der snakkes. Nogle nyder en øl. Andre en is. Havnen summer af liv. Overalt ser man de frivillige hjælpere, der er iført røde skjorter. De har travt ved grill, ølvogn og i det kæmpestore festtelt, hvor der gøres klar til spisning."
Janne fortsætter: ”Kl. 19.00 er der spisning for de sejlende. Fur Bryghus og Dagli' Brugsen sponsorerer øl til maden – og det er naturligvis Fur-øl.
Kl. cirka 20 er der præmieoverrækkelse til etapevinderne.
Omkring kl. 21.00 åbnes teltet for alle interesserede. Folksinger Martin Dale underholder og alle er velkomne.”
Mange undrer sig over, hvordan et lille øsamfund med knapt 800 indbyggere kan klare så stort et arrangement. John Brinch Bertelsen har det enkle svar: ”Det er fællesskabet, der klarer opgaven. Sseks af øens foreninger deltager i Furs Forenede Foreninger, der også står bag marchen Fur Rundt i juli. Mere end 100 frivillige klarer alt fra planlægning til klargøring, bespisning, udskænkning og oprydning. Skive Kommune betaler for leje af det store spisetelt, men uden de lokale sponsorer og de mange frivillige hænder, kunne det ikke lade sig gøre. Øboer er aktive mennesker. De giver den gerne en skalle for at skabe en festlig ramme. Det gælder ikke mindst Janne, der er tovholder for alle de frivillige.”
”Ja”, fortsætter Janne Søndergaar: ”Nogle nyder, fordi andre yder. Når festteltet tømmes, går natholdet af frivillige i gang. De nøjes ikke kun med oprydningen efter midnat. De gør også klar til skippermødet lørdag morgen. Brugsen på Fur sponsorerer morgenkaffen, som andre frivillige (morgenholdet) kommer og laver.”
Lørdag morgen smides trosserne og skibene sejler ud til startlinjen. Kursen sættes mod Skive, hvor Limfjorden Rundt slutter.
John Brinch Bertelsen
Billederne har været bragt i forbindelse med en artikel fra 2012 - tak til fotografen !
Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen