Menu

Ministerbesøg på Bette Jenses Hyw

Ministerbesøg på Bette Jenses Hyw

2. påskedag havde Fur ministerbesøg, i det kulturminister Mette Bock havde meddelt, at hun gerne ville aflægge et besøg på Bette Jenses Hyw, hvor Danmarks måske meste omtalte gelænder står, eller rettere stod. Som de fleste bekendt er det ”tvende gange pillet ned og atter rejst som Fur gelænder”. Med i skrivende stund er det efter krav fra øvrigheden atter pillet ned.

Skive Kommunes Grønne Råd havde inviteret ministeren for at bløde op for den fastlåste konflikt, og rådet havde bedt museumsinspektør John Brinch Bertelsen fra Museum Salling/Fur Museum om at være guide for ministeren. Under besøget deltog også Jens Peter Hedevang, der er formand for Det Grønne Råd og Merethe Davidsen, der er rådets sekretær.

Det Grønne Råd håbede, at ministeren ville komme til Fur, så hun med egne øjne kunne se på sagen. Det ville ministeren gerne og anden påskedag rullede ministerbilen af færgen og satte hjulene på Furs jord.

Hvis ministeren havde håbet, at besøget ville foregå nærmest uden nogen lagde mærke til det, blev hun skuffet. På og ved Bette Jenses Hyw ventede skarer af furboer og turister, samt pressen fra Skive Folkeblad, TV-Midt/Vest og naturligvis FurNyt. Efter at være kommet op ad trappen til toppen af højen kunne ministeren ved selvsyn se, at udsigten fra højen var bedre end udsigten nedenfor højen. Det var nemlig et af argumenterne Kulturstyrelsen havde fremført i afgørelsen fra 2014, at udsigten var den samme. Men den iagttagelse fik ikke ministeren til at ryste på hånden. Hele sagen var behandlet efter de gældende regler, og selv en minister kunne ikke omgøre den uden at komme i konflikt med ”armslængde princippet”. Den eneste måde at ændre afgørelsen på, var at ændre lovgivningen eller komme med en ny ansøgning, hvis forudsætningerne for den gamle ansøgning var ændret. Så konklusionen af ministerens udtagelser var, at lov er lov og lov skal holdes.

Selv ikke da lederen af ”Gelænderbanden” Anton Simonsen trådte frem for ministeren og forklarede, at den sunde fornuft syntes forsvundet med vestenvinden, vaklede ministeren i sit standpunkt.

Da besøget på Bette Jenses Hyw var forbi, gik turen til ”Cafe Herrens Mark”, hvor der ventede stedets specialitet: pandekager. Her kunne Mette Bock tillige møde repræsentanter fra ”Fur Ø-forening”. Men pandekagerne kom på bordet, gav ministeren gode råd til når en sag skulle forelægges for de offentlige myndigheder. Det gjaldt om at være så præcis og omhyggelig så muligt. Når en ansøgning først var forelagt en myndighed fangede bordet. Man kan ikke efterfølgende, når afgørelsen går én i mod, rette en ny ansøgning til og søge en gang til. Kun i fald at selve forudsætningerne var ændret, ville en ansøgning blive behandlet igen.

Dorte Christensen fra Fur Ø-Forening kunne fortælle, at den 7. maj ville der blive indkaldt til borgermøde omkring gelændersagen på ”Fur Færgekro”.

Der blev også tid til at snakke om øen i almindelighed, om friskolen, om børnehuset, om tilflyttere og meget andet.

Ved afslutningen af besøget på ”Cafe Herrens Mark” kunne ejeren Jørgen Christiansen overrække ministeren en ”Gelænder Snaps” der ”er god til både op- og nedture”, samt to snapseglas af keramik, som Jørgens kone Lisbeth havde lavet i sit keramikværksted.  

Minister Mette Bock udtrykte stor glæde over at besøget havde kunnet lade sig arrangere. Hun tog bestemt også ”noget” med sig hjem, som hun sagde. Om dette ”noget” så ændre ved sagen, må tiden vise.

Til toppen