Menu

100 års jubilæum på Fur

  • Skrevet af 

Den 22.-24. august 2008 var 4 generationer samlet til 100 års jubilæum på Fur. De er alle efterkommere af Anna og Mikkel Thomsen, Sunde. Furnyt har modtaget følgende beretning om det vellykkede møde

Den 22.-24. august 2008 var 4 generationer samlet til 100 års jubilæum på Fur. De er alle efterkommere af Anna og Mikkel Thomsen, Sunde. Furnyt har modtaget følgende beretning om det vellykkede møde:

Familien ankommer fredag aften til Sundevej 31, hvor jubilæet bliver afholdt. I alt deltager 43 familiemedlemmer. En weekend med oplevelsesrige ture, hjertelige minder og glædelige gensyn kan nu tage sin begyndelse.

Modeller og nysgerrige blikke
Efter fælles morgenmad lørdag går turen til Fur museum, hvor vi hører om ’Det lille Land’. Det bliver til et glædeligt gensyn med nogle af de gamle genstande, som tidligere har udtjent deres værnepligt på Sundevej 31. Genstandene står nu stolte og i al deres pragt model for ca. 40.000 nysgerrige mennesker, der hvert år besøger museet.

Vild med dans
Efter museumsbesøget går turen videre til Molerværket. Her får vi en guidet rundtur og informationer om de forskellige processer, som moleret på Fur gennemgår fra udgravning til de færdigfremstillede sten. Prikken over i’et forekommer ved de store ovne, der brænder murstenene, og som tidsmæssigt bliver styret elektronisk. Da maskineriet pludseligt sætter i gang, bliver det hurtigt tydeligt, hvem der i familien er hurtig på fødderne - og hvem der med sikkerhed er dømt ude til de næste optagelsesprøver på ’Vild med dans’.

Paradisets Have
Kort efter bliver alle sanser stimuleret hos Knud og Grethe i bakkerne, der lørdag eftermiddag har åbnet deres vidunderlige have for os. Vi bliver hjerteligt budt velkommen af dem, og det bliver hurtigt klart for enhver, at dette ikke er en have som de fleste – dette er i sandhed et paradis. Vi vandrer rundt til lyden af rislende vand, til duften af nyudsprungne blomster og til det ene smukke udsyn efter det andet. Det er som om, vi pludselig befinder os inden i et af de landskabsmalerier, der hang på væggene hos glarmester Viggo Sohn Thomsen, Hurup Thy. En af Mikkel og Annas Sønner.

Perlende smagsoplevelser
Derefter er vi en del, som kigger forbi det kendte Fur Bryghus, der årligt producerer ca. 400.000 liter Fur øl. Uden for i solen nyder vi en mindre del af de mange liter. Øllens perlende brusen og unikke smagssammensætning kæler ikke blot for vores sanser, men gør det også forståeligt, hvorfor Fur øllen bliver mere og mere kendt over det ganske land.

Billeder fra fortiden
Om aftenen er vi samlet i festligt lag på Sundevej, hvor vi i laden nyder et udsøgt måltid mad. Der bliver også serveret underholdende indslag i løbet af aftenen, der giver anledning til gode minder og fortællinger. Efterfølgende bliver der sunget fællessange med guitar-spil til.
 
OL på Fur
Søndag morgen bliver der efter morgenmaden taget et fælles familiefoto som på Mikkel og Anna Thomsens bryllupsbillede. Alle gør, hvad de kan, for at smile og holde øjnene åbne - trods solens drilagtige, direkte og skarpe stråler. På grund af den moderne teknologis udvikling af selvudløseren på kameraer, bliver der samtidig afholdt OL i hurtig-løb for de, der stædigt vil have årets foto i hus og samtidig selv være med på det. Dette er til stor jubel for de, der ikke selv deltager i disciplinen.
 
Fur på verdenskortet
Søndag formiddag tager vi på fossiljagt. Vi får en guidet tur og indsigt i den forhistoriske verden. Her hører vi om livet i molerhavet for 55 millioner år siden, om fossiler, vulkaner og istider. På Fur - og i området omkring - er nogle af verdens ældste fossiler nemlig
fundet. På turen langs vandet kan vi tydeligt
se aflejringer af aske fra vulkanudbrud på
skrænterne ud mod vandet, og vi får desuden en lille smagsprøve på et vulkanudbrud, som guiden begejstret sætter i værk. 

Farvel og på snarligt gensyn
Tilbage på gårdspladsen på Sundevej får vi frokost med afsluttende hygge-snak. Alle er enige om, at det har været en uforglemmelig weekend, hvor vi har fået indsigt i Furs spændende historie og fantastiske natur – og en succes, der gerne må gentages i de kommende år.
                       
En stor tak til Knud og Grethe og de tre inspirerende guider fra Fur-museum og Skamol, som var med til at gøre arrangementet til noget særligt.
             
Af Anna Tangmose Larsen

Til toppen