Menu

Karolines Hus i juli måned

Karolines Hus i juli måned

Karolines Hus udstiller to kunstnere i juli måned. Nemlig Ole Herold og Hans Morten.

I den mere professionelle ende debuterede Ole Herold på Kunstnernes Påskeudstilling i 1984, og han har sidenhen haft mange censurerede udstillinger såvel som større udstillinger rundt i landet og også nogle i udlandet.

Lidt har han arvet fra sin forfar, kammersanger Vilhelm Herold, som både var en god tenor og god billedhugger. Værkerne kan ses blandt andet på Det Kgl. Teater.

Ole Herold selv har senest haft en større udstilling på Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk, og i Herning midtby finder man fem af hans granitskulpturer.

Her og nu er hans arbejde helliget maleri og skulptur. Kunsten, som altid har været »passager«, kan han nu varetage fuldt ud i et nybygget atelier ved Limfjorden.

Kunsten begyndte allerede tidligt for Ole Herold, da han illustrerede sin fars bøger på de hvide sider, som der dengang ofte var flere af i begyndelsen og slutningen af en bog. Der gik lang tid, før hans far fandt ud af de kunstneriske tilbøjeligheder, for Ole Herold satte pænt bøgerne ind på hylderne efter at have forsynet dem med diverse illustrationer.

 

Musik for pupillerne.

”Farvekraft ad helvede til”, sagde Jens Søndergaard om sine malerier. Det samme kan siges om Hans Mortens billeder. Få kan som han få farverne til at stråle, vugge og vibrere, så hele kompositionen damper af feberhede syner og ekstatisk livskraft.

Hans Morten pirker til os med visioner om frihed og livsglæde ved at give os indsigt i mødet mellem abstrakte og genkendelige former. Og virkeligheden byder på oplevelser, der er så eksotiske og mangfoldige, at de end ikkeovergås af fantasien.

Hans Morten markerer sig som et legende menneske for hvem
farvelidenskaben er dyb alvor. Hans lysende motiver virker frigørende i deres veloplagthed. En veloplagthed, som vokser på glæde ved og undren over det skønne i landskabet og i en del af de menneskeskabte omgivelser.
Med impulsiv maleglæde arbejder han voldsomt og dramatisk - med fejende og hurtige penselstrøg. I brede, tykke lag. Med lag på lag i mange arbejdsgange. Han elsker lysets spil og rigdommen i den tykke pigmentmasses eruptive stoflighed. Som lava, der er fuld af ulmende glød.
Man må vel kalde ham ekspressionist. Men han er det på en helt særlig måde. Han skaber i mange af sine billeder en vibrerende, flimrende og lysgennemtrukken sprødhed - som impressionisterne.
Der er sind, stemning og lyd i Hans Mortens maleri.


 

Til toppen