Menu

Limfjorden Rundt anløber Fur

Limfjorden Rundt anløber Fur

Fredag den 16. september 2016 anløber nordens største træskibssejlads Fur Havn. Og det er stort: Omkring 60 skibe skal fortøjres, og omkring 500 besætningsmedlemmer og gæster skal bespises.
Det er 29. gang, at Limfjorden Rundt gennemføres. Sejladsen begynder ved Løgstør. Første etape går til Thisted. Dagen efter sejles anden etape til Struer. Næste dag tredje etape til Nykøbing. Efter endnu en overnatning sejles fredag morgen mod Fur. De stolte sejlskibe sejler nord og øst om Fur og forventes i havn omkring middagstid.
”Mange steder på Fur kan man se folk, der samles på udsigtsstederne for at nyde synet af de flotte skuder. Når en god vind fylder sejlene, kan man godt forstå, at skibene er sammenlignet med stolte svaner.” Det siger John Brinch Bertelsen, der er formand for det foreningssamvirke, der står bag arrangementet. Og han fortsætter:
”Sejladsen trækker mange gæster til øen – også fra landsiden - så man skal ikke vente med at bestille plads hos spise- og overnatningsstederne. Limfjorden Rundt er en af de tilbagevendende begivenheder, der får Fur til at summe af liv og aktiviteter.”

Olly Ekstrand, der er den ene af de to tovholdere, der koordinerer arrangementet på Fur,  fortæller:
”Fra middagstid kan man opleve travlhed og trængsel, når skibene skal fortøjres i Fur Havn og ved Branden. Om eftermiddagen er der musik på havnen og boder med varer og smagsprøver. Man går rundt og ser på skibene. Mærker duften af tjære, tovværk og saltvand. Der snakkes. Nogle nyder en øl. Andre en is. Havnen summer af liv.”
Man kan høre på Olly, at hun nyder den maritime stemning. Og det gør hun, for hun sejler selv med rundt. Derfor er tovholderrollen også lagt i hænderne på Birgit Ladefoged.  Hun fortsætter. ”Kl. 18.00 er der spisning for de sejlende. Chili-John står bag menuen. Fur Bryghus og Dagli' Brugsen sponsorerer øl til maden – og det er naturligvis Fur-øl.
Kl. cirka 20 er der præmieoverrækkelse til etapevinderne.
Omkring kl. 21.00 åbnes teltet for alle interesserede. Bandet "Jackstik" spiller, og alle er velkomne.”

Birgit Ladefoged fortsætter: ”Vi har jo få udviddet havnen på Fur, og der er flyttet mange nye både til fra andre havne, så der bliver trængsel,når de 60 træskibe skal pakkes i havnen.
Vi har også en spændende udfordring i at få det store festtelt placeret, så det åbner sig mod hele havnen. I den udfordring bliver vejrguderne enten en medspiller eller en modstander, men det skal nok gå.”

Mange undrer sig over, hvordan et lille øsamfund med knapt 800 indbyggere kan klare så stort et arrangement. John Brinch Bertelsen har det enkle svar: ”Det er fællesskabet, der klarer opgaven. Syv af Furs foreninger deltager i Furs Forenede Foreninger, der også står bag marchen Fur Rundt i juli. En 60-70 frivillige klarer alt fra planlægning til klargøring, bespisning, udskænkning og oprydning. Skive Kommune betaler for leje af det store spisetelt, men uden de lokale sponsorer og de mange frivillige hænder, kunne det ikke lade sig gøre. Øboer er aktive mennesker. De giver den gerne en skalle for at skabe en festlig ramme.”

”Ja”, fortsætter Olly Ekstrand: ”Nogle nyder, fordi andre yder. Når festteltet tømmes, går natholdet i gang. De nøjes ikke kun med oprydningen efter midnat. De gør også klar til skippermødet, der begynder få timer efter festens ophør. Brugsen på Fur sponsorerer morgenkaffen, som andre frivillige (morgenholdet) kommer og laver.”

De sejlende går forholdsvis tidligt i seng. De er trætte efter flere dages frisk Limfjordsluft og fest i alle havne. Dagen efter skal de tidligt op. Skipperne skal til møde og besætningerne skal gøre klar til at smide trosserne. Skibene skal ud til startlinjen inden startskuddet lyder lørdag morgen kl. 9.00. Igen et flot syn, når skibene sendes af sted østen for Fur. De sætter kurs mod Skive, hvor sejladsen slutter.

John Brinch Bertelsen
25/08 2016

Senest ændretOnsdag, 31 august 2016 14:44
Til toppen