Menu

To sygeplejestuderende fortalte om tur til Afrika

  • Skrevet af 

Mandag eftermiddag d. 29. september havde vi i Centerklubben en spændende eftermiddag, hvor vi havde to unge sygeplejestuderende fra Århus på besøg. De havde i sommeren 2007 som led i deres uddannelse fået bevilget en måneds ophold på et nyoprettet hospital i verdens fattigste land Sierra Leone

Mandag eftermiddag d. 29. september havde vi i Centerklubben en spændende eftermiddag, hvor vi havde to unge sygeplejestuderende fra Århus på besøg. De havde  i sommeren 2007 som led i deres uddannelse fået bevilget en måneds ophold på et nyoprettet hospital i verdens fattigste land Sierra Leone.

De hed Jette Bak Futterup og Therese Borris, og det var meget spændende at høre deres beretninger om, hvad de havde oplevet, og de viste en del billeder fra turen.

Det var et nyoprettet hospital i Masangi i urskoven i Sierra Leone, som blev ledet af den danske læge, Peter Bo Jørgensen, og det var igennem ham, at pigerne havde fået opholdet i stand. Nu var de så med i, og så hvordan det hele foregik.

Befolkningen var meget fattige og havde stort set ikke andet end risdyrkning at ernære sig ved, og deres hygiejne var så dårlig, at der var en masse sygdomme, som de kom og fik behandling for, særlig spedalskhed var der mange, der måtte slås med.

Det var mest børn, der kom for at blive behandlet for malaria, som kostede hvert 5. barn livet, inden de var fyldt 5 år, men ellers kom patienterne i hobetal inde fra de stor mørke urskove for at blive behandlet for deres sygdomme, og da de alle var meget fattige, var der indført en regel om, at alle der skulle i behandling skulle betale noget, der svarer til ca. 10 danske kr., og det kneb endda for mange at klare det.

Der var så dårlig hygiejne, at det ikke var mærkeligt, at der var så mange syge. Der lå affald alle steder og flød, og vi så billeder fra en flod i området, hvor de badede i, samtidig med at de vaskede tøj og brugte vandet til drikkevand, men de indfødte kunne bedre tåle det end vores to unge sygeplejersker, som ikke brød sig om deres kostvaner, og deres store skræk var at blive inviteret til middag hos den indfødte befolkning, for så mistede de ganske enkelt appetitten, noget med kød holdt de sig langt væk fra og nøjedes med ris og brød.

Men det havde været en spændende og fascinerende oplevelse at få med i deres uddannelse mod at blive sygeplejersker, som de nu var næsten færdig med.

Det havde været en rigtig god og spændende eftermiddag.

30.09.2008
Erik Th. Nielsen

Til toppen