Menu

Bustur til Søby Brunkulslejer

Bustur til Søby Brunkulslejer

Fredag d​en​ 27. maj var vi et hold glade pensionister fra Fur, der var på tur til Søby brunkulslejer og fik en god oplevelse ud af det.

Vi tog afsted med 9.00 færgen, og da vi kom til Branden, holdt der en dejlig turistbus fra Morsø turisttrafik til at køre os derned.

Vi kørte derned i et stræk, og startede med at drikke kaffe og spise sandvich i et spisehus dernede, inden vi kørte ud og se på lokaliteterne.
Vi fik en guide der hed Jan Svendsen med på turen.

Inden vi kørte ud i området, aflagde han en spændende beretning om, hvordan det havde været at være brunkulsarbejder, og det havde været særdeles anstrengende og hårdt, og mange havde sat livet til dernede, enten ved skred som de blev begravet under, og en del ved elektricitets ulykker, hvor de var kommen til at køre kranen ind i højspændiingsledningerne, og det døde de af.

Det var fantastisk, det han vidste om brunkulsarbejdernes liv, men han havde jo også været journalist og skrevet en masse om det, så det var den helt rigtige mand vi havde med.
Herefter kørte vi så en tur rundt i området, hvor Jan Svendsen var med og fortalte om de ting, vi så på turen, og det var bestemt ikke kedeligt.

Det var nu tid til at få vores middagsmad, og det fik vi i et cafeteria i området, hvor vi fik koteletter og fløderand.
Herefter tog vi tilbage til brunkulsmuseet og de andre bygninger i området,, bl.a. en købmandsbutik med alle de gamle varer fra den tid, og det var spændende

Der blev så også tid til at nyde vores eftermiddagskaffe inden vi vendte næsen hjemefter, og vi var tilbage med 17.30 færgen.

Det havde været en god tur som Elly og Hanne Helene fortjener stor tak for.


Til toppen