Menu

Sammenslutningen af Danske Småøer afholder sin 43. generalforsamling på Venø lørdag den 21. maj 2016

Sammenslutningen af Danske Småøer afholder sin 43. generalforsamling på Venø lørdag den 21. maj 2016

Småøer mødes på Venø Repræsentanter fra de 27 småøer i Sammenslutningen af Danske Småøer har sat hinanden stævne på Limfjordsøen til den årlige generalforsamling. Forud for mødet afholdes der fredag et ø-marked på havnen i Struer, hvor Struer kommune har opsat boder til øerne, der vil faldbyde deres ø-produkter. Struer Handelsstandsforening har arrangeret, at man i ugen op til årsmødet i Struers butikker kan se en lille udstilling fra hver ø i vinduerne. Og ikke mindst har Venø Galleri indsamlet værker fra småøernes kunstnere i en fælles udstilling af økunst. 

Rammevilkår er i fokus På årsmødet debatteres emner, der har betydning for småøernes vilkår - generelt så vel som indivduelt. Blandt de emner der vil blive debatteret på Venø i år er det så kaldte ’Landevejsprincip’: nye tilskud til nedsættelse af færgetakster er lige på trapperne - om end det kun bliver dele af året. Det vil betyde nye muligheder for at tilrettelægge turistbesøgene til øerne, ved at lokke med lavere priser i visse måneder. De små øer står foran store udviklingsmuligheder i nærmeste fremtid: Her spiller LAG-midler en stor rolle. De varslede nedskæringer af LAG-midler vil givetvis blive debatteret. Et eksempel på LAG tilskud er projektet Venøturisme, version 2, hvor i gennem beboerforeningen Venøboen bl.a. har udviklet en ny app, der leder turisterne rundt på Venø. Regler for planlov - og i særdeleshed for strandbeskyttelseslinje – er ofte afgørende for øernes muligheder for udvikling. Venø er et godt eksempel på hvor begrænsende en generel regel kan være for den enkelte ø: Da øen er lang og meget smal ’opsluger’ strandbeskyttelseszonen, der går 300 m ind fra kysten, stort set hele øen. Den nye postaftale, som nu giver mulighed for at de småøer, der ønsker det, kan få deres eget postnummer, vil også blive drøftet. Det har betydning for bl.a. kortlægning af mobildækning, forsikring, hjemsendelse efter sygehusophold og levering af varer.

Fremtiden og småøerne Årets generalforsamling skal drøfte hvor fokus skal lægges fremover. Sammenslutningen af Danske Småøer har bl.a. haft fokus på bosætning og demografi, og har faciliteret indsatser vedr. turismeudvikling i de seneste år.

Skal energien lægges på turisme, bosætning, generationsskifte, synliggørelse, frivillighed - eller helt andre steder?

Yderligere oplysninger fås ved at kontakte formand Dorthe Winther på telefon 6170 5249 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Strynø, 17. maj 2016

Faktaboks: Sammenslutningen af Danske Småøer er en interesseorganisation for 27 småøer i hele Danmark. Øerne har det til fælles at de  ikke er landfaste,  ikke er selvstændige kommuner  fungerer som helårssamfund med under 1200 beboere

Få mere at vide om småøerne hos Sammenslutningen af Danske Småøer: www.danske-smaaoer.dk

Til toppen