Logo
Udskriv denne side

Bustur til Nyborg og Sprogø

Bustur til Nyborg og Sprogø

Torsdag d​en​ 31.marts var Ruth og jeg med på en pragtfuld tur til Nyborg og Sprogø med Ans rejser, arrangeret af Skive Folkeblad.
Vi kørte i et stræk til Nyborg slot, hvor der var bestilt en lokal guide, der tog med os på resten af turen.

Jeg havde Nyborg slot i svag erindring, fordi jeg som elev på Nr. Nissum højskole for 60 år siden på en tur til København, var der omkring, og da var vi inde og se slottet indvendigt, men det kom vi ikke denne gang, men vi gik en tur rundt på voldene omkring slottet og videre igennem byen, og så alle de pragtfulde gamle bygningsværker, der var der. Det var virkelig spændende.
Herefter kørte vi videre til turens højdepunkt Sprogø.

Jeg havde fornylig læst en bog skrevet af Andreas P. Nielsen, om pigen Cicerones liv som fange på Sprogø, og det gav mig inspiration til selv at komme derover, og se det hele, og det var en fantastisk oplevelse, for selv om man passerer Sprogø, når man kører over Storebæltsbroen, er det lukket land for forbipasserende. Der er kun sluttede selskaber, der kan få tilladelse til at gå i land på øen, som er 1700 m. lang og 400 m. bred og har et areal på 38 ha.
Sprogøs historie går helt tilbage til 1100 tallet og har siden 1814 været Statsejendom.
Fra 1922 - 1961 fungerede det som kvindehjem for faldne kvinder under De Kellerske anstalter.
Med faldne kvinder mente man, piger der var bragt i ulykkelige omstændigheder og derfor skulle bringes af vejen i en periode, og de havde en meget ubehagelig tid derovre, hvor de blev hårdt straffede for den mindste forseelse de begik. Der var en meget streng forstanderinde, der hed Frk. Nilsen, som indsatte dem i fængselet, som blev kaldt Betænkningsrummet, hvor de blev straffet med bæltefiksering og regulære prygl.
Da kvindehjemmet blev nedlagt, blev det brugt som feriehjem for skolebørn indtil 1976.
Danmarks Radio havde vejrstation derovre indtil Storebæltsbroen var færdig i 1998, men nu ligger den bar øde og tom hen som naturreservat, men der et enestående plante og dyreliv .
Da vi havde set alle lokaliteterne på øen, som jeg havde glædet mig meget til,kørte vi rundt om hele øen og gjorde holdt nedenunder broen i et stort rum, som man ikke aner findes, når man kører over broen, og her fik vi at se, hvor stor og pragtfuldt stykke ingeniørarbejde, der var blevet udført. Da vi kørte fra Sprogø, måtte vi hele vejen over broen til Sjælland for at komme tilbage til Jylland, og så så vi det boreudstyr ovre i Halskov, som var blevet brugt til at bore tunnelen med.

På hjemvejen besøgte vi Heise kro ved Fredericia, hvor vi fik en pragtfuld middag.
Vi var tilbage i Skive ved 21,30 tiden, godt trætte efter en ret anstrende men dejlig tur. Vi var 49 på turen, og jeg synes Ans rejser fortjener en stor tak for den dejlige tur.


 

furnyt.dk - 2019-2020 - All rights reserved.