Menu

”Fur 1” – Furs brandbil

  • Skrevet af 
”Fur 1” – Furs brandbil

Vi kender den alle sammen – Fur 1 – når der kommer susende med blåblink og er på vej til brand på Fur, men kender du historie om, hvor bilen stammer fra?

”Fur 1” står til daglig i garagen på Viljetoften og bliver pudset og plejet, så dens røde farve skinner, som var bilen lige kommet ud af samlebåndet. Men faktisk er den hele 43 år gammel, og fra start af var der ikke noget, der tydede på, at den skulle ende som brandbil på Fur. Men som i livet, så er også en bils liv fra samlebånd til ophugger fuld af overraskelser

Nå, men det hele begyndte med, at en af FurNyts mange besøgende fandt en artikel om Furs brandbil. Den besøgende hedder Jørn Berg og bor i Munke–Bjerg.  Og det førte til, at han sendte en mail til FurNyt:

 ”Jeg så lige en artikel angående ”25 år med Fur Brandvæsen”  fra mandag den 23/12 2013. Der beskrives at sprøjten Fur 1 har kørt som tankvogn og dertil kan jeg sige, at jeg kender historien om tankvognen og har nogle billeder fra Fur 1 var tankvogn på Sjælland, jeg ved ikke om Fur Brandvæsens er interesseret  i billeder og historie...”

Det var FurNyt og nu er historien kommet:  

Som aftalt med Knud Peder Jensen Furnyt fremsender jeg denne lille artikel om brandbilen Fur 1. Det, der startede dette her var en tur til Kyndelmisse i Sorø Fredag den 23/1 2015 hvor der også denne aften var åben brandstation. Jeg kiggede lidt på Sorøs Brandvæsen materiel, og kom i snak med en brandmand som godt kunne huske tankvognen der også have tjent Sorø Brandvæsen fra 1982-1996. Jeg gik på nettet og søgte på materiel der havde tjent ved Sorø Brandvæsen og overraskelsen var stor for jeg fandt et flot billede af Fur1 og var straks klar over at denne tankvogn kendte jeg og flot at den stadig er i drift.

Fur1 historie starter i 1972 der køber min far Vognmand  Aksel .E. Petersen, denne  tankvogn til hans firma som var Uno-X fyringsoliedepot og valget bliver en Ford D1414 som købes hos Ford lastbilcenter i Ringsted, den blev opbygget med tank og pumper på Nordtank i Grenå. Tankvognen kørte frem til  ca 1978-79 og i den periode kørte den  fyringsolie ud til kunderne og hentede olie hjem til depotets egne tanke der blev hentet olie hos Shell på Prøvestenen på  Amager. Uno-x tankanlægshavn på  Masnedø  ved Vordingborg og Statoil i Kalundborg.  Jeg har kørt mange natture for om dagen skulle der olie ud til kunderne og om natten skulle depotets tanke fyldes. Uno-X depotet blev nedlagt og tankvognene blev solgt til Shell  i 1980.

Jeg har snakket med brandmand Bent Larsen fra Sorø brandvæsens som har kørt i tankbilen  for at høre om de ligger inde med nogle billeder fra 1982-1996 hvor den har tjent Sorø Brandvæsen  han ville undersøge.  Jeg kan ikke læse hvornår Fur brandvæsen har købt Fur1, men fantastisk fra 1972 til 2015 den er 43 år gammel og derved veteranbil,  jeg kunne godt tænke mig at vide hvor meget tælleren står på efter 43 år ?.  Der blev også på et tidspunkt solgt en af depotets Leyland tankvogn til brandvæsnet på Grønland men det er så en anden historie.

Jeg har udvalgt nogle billeder fra den var tankvogn og det er den tankvogn med de runde lygter der er bygget ind i den hvide kofanger som er Fur1.

Er der nogen spørgsmål så kontakt mig  gerne.  Der ligger en artikel om min fars firma hvis det har nogen interesse der omtales Fur1 som vandtankvogn ved S.B. det ligger nederst i artiklen, gå ind på  lokalhistorisk-arkiv-stenlille.dk/vand-og-lys

Med venlig hilsen

Jørn Berg Petersen
Munke-Bjergby

Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Til toppen