Menu

Jul på Fur

Jul på Fur

Søndag den 30. november var der traditionen tro ”Jul på Fur”, hvor forretninger, spisesteder og institutioner holdt åbent. Hele 23 steder holdt dørene åbne, og fra 12 middag til kl.16.30 var der livlig trafik over øen.

Støtteforeningen for Fur Friskole og Fur Bådelaug stod for salg af lodder og præmierne kunne som de foregående år hentes på kroen.  Men hvornår begyndte forretningerne at holde åbne denne 1. søndag i advent?

En artikel i Skive Folkeblad med datoen 27. november 1996 beretter:

“De handlende og flere andre på Fur slår dørene ekstraordinært op på søndag eftermiddag i anledning af den tilstundende jul. … Det sker selvfølgelig både for at få furboerne til at gøre nogle af deres julegaveindkøb i god tid, men også for at få udenbys til at tage et smut til øen, hvor der blandt andet er chance for at vinde en række præmier i et julelotteri, der sælges … af spejderne og medlemmer af Fur Bådelaug”.

Artiklen fortæller også, at der bydes på forfriskninger i mange forretninger.

Dermed kan det siges med belæg i kilderne, at de sidste 18 år er alt foregået som i det foregående år. Året efter i 1997 lagde Annonce Bladets journalist vejen forbi. Hun var meget begejstret for furboernes julehygge:

“Hurra for furboerne. Det er komplet umuligt at vende tilbage fra øen trist og nedslået. Furboerne er fulde af humør, og deres sprog er helt vidunderligt”.  Også dengang var Annonce Bladet et dybdeborende blad, der søgte at finde ud af tingenes historiske sammenhæng.

Uddeler Svend Åge Jacobsen, Dagli’Brugsen fortalte, at “engang havde vi julemesse i forsamlingshuset her på Fur”, men “det var der nu ikke så meget ved, for vi solgte ingenting. Nu holder vi åbent i vores butikker, og så kører folk rundt og handler den første søndag i advent. Det er meget bedre. Også selv om det koster os en del”.

Så indtil andet er bevist, så tyder meget på, at traditionen med at holde åbne forretninger den første søndag i advent blev grundlagt i midten af 1990erne.

Året julehygge sluttede også helt efter forskrifterne med at øens brandbil kom med blå blink til havnen med et par julemænd ridende på stigen på vandtanken, mens de kastede flødekarameller ud til børnene.


Senest ændretOnsdag, 10 december 2014 06:34
Til toppen