Menu

Sjæls Bræmme - Kunstmaleren Franck Thomas Staub udstiller i Galleri RAKLA på Fur

Sjæls Bræmme - Kunstmaleren Franck Thomas Staub udstiller i Galleri RAKLA på Fur

Kan man male baglæns? Kan man male på stor smerte og samtidig gemme sig selv bag et strålende opbud af farver? 

Franck Thomas Staub har i mange år været lidenskabeligt optaget af at male. Hvor en skuespiller på scenen er nøgen og skrællet og direkte aflæselig, er Franck Thomas Staub som maler formummet bag utallige masker. Man fornemmer det allerede i maleriernes gådefulde fællestitel: Sjæls Bræmme.

Sjæls Bræmme er titlen på en art sjælelige landskabsbilleder. De har noget til fælles: Den store tavse flade. Billederne har intet rum og kan de opdeles, er det set ud fra bondens og kystboerens perspektiv, en fjerdel land og tre fjerdele himmelhvælv. Malerierne er figurløse, der er ingen mennesker, ingen dyr, ingen organiske elementer. Alt hvad øjet ser, er lysets subtile skiften og en grovkornet overflade, som kun den blinde seer kan aflæse med sine følsomme fingre.

Billederne er sjælelige landskaber, men de er ikke underlagt romantikkens kælne penselstrøg og opstyltede klassiske temaer; det er den ægte vare. Naturens fænomener buldrer og fyger hen over lærredet. Her er mørk himmelrand, over den en korona af eksploderende sol og protuberanser. Dér, kulgrubens mørke krydset af grafiske ar. Djævlens gryde bobler af zinkgule væsker. Vulkanen spyr røde ildsten ud i rummet.

Den stoflige anvendelse af sand, rust og rustikke ingredienser i malingen gør i høj grad maleriet levende. Franck Thomas Staub kombinerer som maler en heftig impressionistisk maleteknik med en velordnet farvesans. Men i denne skala er farverne afstemt til det yderste.

Det er første gang, at RAKLA laver en decideret separatudstilling med en enkelt kunstner og man er meget stolte over at kunne starte med at udstille så dygtig og vedkommende en kunstner som Franck Thomas Staub.

 Man har før hen og kan stadig se billeder af forskellige kunstnere i RAKLA´s butik, som også huser kunsthåndværk, garn, unikastrik og vin – alt af høj kvalitet. Men bag det nyindrettede butikslokale er den gamle lade nu omdannet til et rustikt udstillingslokale, hvor man vil have seperatudstillinger med udvalgte kunstnere. Lokalets enkelthed og rustikke udtryk er med til at formidle en autentisk og stærk oplevelse af de udstillede værker.

Franck Thomas Staub bor i Aarhus og har Atelier i den lille by Røgen nordøst for Silkeborg. Det var her at RAKLA´s indehavere opdagede hans billeder, da de tilfældigt kørte forbi og straks blev fanget af de stærke udtryk i ateliets vinduer. De måtte ind og kigge og det udviklede sig hurtigt til en aftale om at udstille i RAKLA.

Udstillingen er tilgængelig allerede nu, men der holdes en lille officiel fernisering søndag d. 3. august kl. 13 hos RAKLA på Stisagervej 31 på Fur. Udstillingen vises frem til og med d. 28. september. I august og september har RAKLA åbent torsdag og fredag 13-17 og lørdag og søndag 11-17.

Senest ændretOnsdag, 30 juli 2014 19:31
Til toppen