Menu

Fremtidens elforbrug: Fur viser vejen

Fremtidens elforbrug: Fur viser vejen

Danskerne skal vænne sig til at tænde varmepumpen og vaskemaskinen, når belastningen af elnettet er lavest. Et projekt fra Fur er med til at udvikle teknikken.

21 husstande på Fur er med i et stort internationalt projekt, der skal være med til at definere fremtidens forbrug af elektricitet.

Projektet drejer sig om begrebet smart grid - det man også kan kalde et intelligent elnet. Målet er at sikre, at danskerne tænder for stikkontakten, når det samlede elforbrug er lavest.

- Vi vil gerne lære folk at bruge strømmen, som vinden blæser og solen skinner. På den måde undgår man, at nettet overbelastes og bryder sammen, fortæller projektmanager Gitte Wad Thybo fra Energi Midt.

De 21 husstande på Fur får alle installeret intelligente stikkontakter, som registrerer, hvor meget strøm beboerne bruger - og hvornår de gør det. I første omgang skal Fur-projektet hjælpe med at udvikle den rigtige software til smart grid, men senere er det meningen, at systemet selv skal kunne tænde for forbrugernes varmepumper og andre apparater, når der er mindst belastning på elnettet.

En del af vores hverdag

Lektor Birgitte Bak-Jensen fra Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet vurderer, at teknikken i løbet af nogle år vil blive en fast del af danskerne hverdag. Det skyldes ikke mindst, at regeringen har en ambition om, at 50 procent af vores elforbrug skal dækkes af vindmøller i 2020. Til den tid bliver det ekstra vigtigt at udnytte strømmen fra vindmøllerne, når det blæser.

- Så er vi nødt til at gøre noget for at udligne udsvingene i vindmøllernes produktion. Og det kan smart grid være med til at hjælpe med, siger Birgitte Bak-Jensen.

Projekt Smart Grid Fur koster 45 millioner kroner og løber indtil november næste år. Pengene kommer blandt andet fra EU og Energinet.dk.

Se indslaget her: http://www.tvmidtvest.dk/nettv/?id=32791

Til toppen