Menu

På Fur har vi reduceret vort CO2-udslip med 25 procent

På Fur har vi reduceret vort CO2-udslip med 25 procent

Grøn, grønnere, Fur: Nyt klimaregnskab viser, at borgerne på Fur har reduceret deres CO2-udledning med 25 procent på bare to år. Målrettet energirådgivning, et privat-offentligt partnerskab og stærkt lokalt engagement er blandt årsagerne.

I det tredje klimaregnskab for Limfjordsøen Fur er konklusionen helt klar: Fur er i gang med en massiv grøn omstilling.

I forhold til 2010 viser tallene, at CO2-udledningen på Fur er faldet fra 6,8 tons til 5,1 tons pr. indbygger. Det er et fald på 25 procent.

Det samlede energiforbrug (el, varme og transport) for boliger og fritidshuse er faldet 16 procent. Elforbruget for boliger og fritidshuse er faldet 23 procent. Samtidig er andelen af vedvarende energi på Fur i perioden steget fra 4,1 procent til 5,4 procent. Det er en stigning på 24 procent.

Kåret som et af Danmarks bedste omstillingsprojekter 

Klimaregnskabet er udarbejdet af udviklingsprojektet Innovation Fur, der har en vision om at udvikle Fur til at være en mini-model af fremtidens energirigtige og bæredygtige samfund. Connie Hedegaard var i 2013 med til at kåre Innovation Fur som et af Danmarks bedste omstillingsprojekter i DRs og Dagbladets Informations store konkurrence ”Vores omstilling – hvad gør vi nu?”.

- Vi har bl.a. tilbudt gratis energirådgivning til borgerne på Fur. Det har ca. 40 procent af husene takket ja til. Vi har kørt informationskampagner og haft fokus på grøn adfærd. Med dette energiregnskab kan vi se, at indsatsen har båret frugt: Borgerne på Fur har ganske enkelt fået den grønne adfærd ind under huden, og ser det som noget helt naturligt at tænke og handle energirigtigt, fortæller Gitte Wad Thybo, projektleder for Innovation Fur. 

Privat-offentligt partnerskab

Borgmester i Skive Kommune, Peder Christian Kirkegaard, hilser også de grønne tal mere end velkommen:

- Det er et markant resultat, som Furboerne kun kan være utrolig stolte af. Det viser med al tydelighed, at et privat-offentligt partnerskab som Innovation Fur, der er et samarbejde mellem Fur, Skive Kommune og EnergiMidt, kan skabe stærke resultater. Jeg er sikker på, at nogle af de metoder og erfaringer, er guld værd i forhold til overgangen til et mere grønt og bæredygtigt samfund.


 

Fakta

Innovation Fur har netop udgivet Furs klimaregnskab for 2012. Fur fik lavet det første klimaregnskab i 2010 og sammenligner man de to regnskaber, er der følgende konklusioner:

* CO2-udledningen for boliger og fritidshuse på Fur er faldet fra 6,8 tons til 5,1 tons pr. indbygger. Det er et fald på 25 procent.

* Energiforbruget på el, varme og transport for boliger og fritidshuse er faldet fra 13.439 MWh til 11.250 MWh. Det er et fald på 16 procent.

* Elforbruget for boliger og fritidshuse er faldet fra 3.238 MWh til 2.496 MWh. Det er et fald på 23 procent.

* Varmeforbruget for boliger og fritidshuse er faldet fra 9.341 MWh til 7.986 MWh. Det er et fald på 15 procent.

* Andelen af vedvarende energi på Fur er samlet set steget fra 4,1 procent til 5,4 procent. Det er en stigning på 24 procent.

 

Læs hele klimaregnskabet her

Senest ændretOnsdag, 05 februar 2014 17:18
Til toppen