Menu

Skildpadde fortæller nyt om livet for 53 millioner år siden

Skildpadde fortæller nyt om livet for 53 millioner år siden

Magne Breiner Jensens  fund af den store skildpadde i 1957 blev hurtigt erkendt som noget helt specielt – et sandt Klenodie fra de danske jordlag. Resten af skelettet blev fundet af Magne i 1959 og det hele blev i 2008 smukkeseret af Bevaringscenter Skives Frank Osbæck under ENB ordningen.

ENB er Enestående National Betydning og det har fossilet ikke blot for Fur og Skive egnen, men for forståelsen af verdens svundne tider. Vor svenske forsker ven Johan Lindgren har udviklet en metode, hvor man ikke bare ser på gamle knogler, man ser på selve livets byggesten – de organiske molekyler som var det levende dyrs farver. - Og det kære læsere er epokegørende! Man har længe kunnet finde alger og tilfældigt kulstof i gamle jordlag, - men nu er det noget helt andet: organisk kulstof fra de større dyr i føde kæden. Vi nu beriges med information om livets gang for længe siden ganske som det blev levet. I tilfældet moleret er historien år millioner gammel (56 til 53 mio. år). Et tidspunkt i Kodens historie hvor global opvarmning skabte et 31 grader varmt hav, lige her hvor Fur er i dag, siden kølede vulkaner området til 20 grader.  

År millioner har ændret meget. Den gamle havbund er i dag  vort fossil og askeholdige moler, stående i kystklinter og liggende i bakkeryggen – og til alles forundring er efter alle de år  livets byggesten i form af skildpaddes farver stadigt bevaret.

Se vor padde og Luffe på TV MidtVest link.

Læs mere i den virkeligt velskrevne artikel af Jan La Cour fra Skive Folkeblad, en ting er at erkende urgamle unika – en helt anden ting er at formidle nørderiet så det fortælles levende – det gør Jan bare godt.

 

Mere om moler www.molerklinter.dk

 

Link Midtvest:

http://www.tvmidtvest.dk/nettv/?id=31677

 

Pdf - Kilde: Skive Folkeblad:

Del 1

Del 2 

 

Senest ændretSøndag, 26 januar 2014 14:36

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen