Menu

Mammut og Urokse vendt tilbage til Fur på lastbil

Søndag aften den 11. oktober havde vognmand Palle Christensen på en Fur en lidt særpræget transport, idet han skulle hente en Mammut med unge og en Urokse i Lihme og kører dem til Fur Museum

Søndag aften den 11. oktober havde vognmand Palle Christensen på en Fur en lidt særpræget transport, idet han skulle hente en Mammut med unge og en Urokse i Lihme og kører dem til Fur Museum.

Med sine 3,5 meter ragede Mammutten så højt op, at den ikke kunne køres under styrehuset på færgen. Derfor måtte færgen dreje 180 grader og bakke ind i færgelejet, så lastbilen kunne komme i land.

De tre skulpturer er skabt af kunstneren Poul Erik Nielsen fra Lihme. Som materiale har kunstneren brugt pil og lyng og den største af skulpturerne er en hele 3,5 meter høj Mammut, der ved  sin side har en lille unge. Over for dem står et andet uddødt dyr: Uroksen.

Mammutten levede frem til sidste istid for ca. 10.000 år siden. I Sibirien er der fundet flere velbevarede eksemplarer i den permafrosne jord. Langt tilbage i tiden troede folk i Sibirien, at mammutten var en underjordisk elefantlignende trold, der døde, hvis den kom frem i lyset.  Det meste berømte fund skete i Beresovka i Sibirien i år 1900. Den kæmpe store elefant uddøde på grund af en kombination af menneskets påvirkning og klimaændringer.

Også Uroksen  er for længst uddød, men den holdt dog stand betydeligt længere end mammutterne. I Jylland levede der urokser helt op til jernalderen for 2500 år siden. Den sidste ”ægte” urokse skulle efter sigende være dræbt i Polen i 1627.

Men nu er de altså begge genopstået med kunstneren Poul Erik Nielsen som fødselshjælper. Kunstneren fra Lihme er kendt for sine skulpturer og har blandt andet lavet 11 aber, der kan ses ved Nørreport i Skive.

Skulpturerne på Fur Museum er skænket af Skive Kommune og blev indviet mandag eftermiddag af Else Theil Sørensen, Skive og kan nu ses på museet.

14.10.2009
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen