Menu

Småøer kan ikke overleve på skåltaler alene

I forbindelse med den ny finanslov får støtten til de små øsamfund et skud for boven, og de små øer bombes tilbage i tiden - fremgår det af en pressemeddelelse fra Sammenslutningen af Danske Småøer

I forbindelse med den ny finanslov får støtten til de små øsamfund et skud for boven, og de små øer bombes tilbage i tiden

I finansloven for 2009 har man fundet det nødvendigt ”at gennemgå statens erhvervsstøtteordninger med henblik på at identificere ordninger, som tiden er løbet fra eller på anden vis har mindre relevans i dag”. Og det er gået ud over støtten til de små øsamfund! Ø-støtteordningen sammenlægges med Velfærdsministeriets Landdistriktspulje og tilsammen skal der spares 10 mio. kr.

Udover man kan diskutere det rimelige i at betragte ø-støtteordningen, som en erhvervsstøtteordning, så må man konkludere, at forligspartierne bag finansloven mener, at tiden er løbet fra støtte til de små øsamfund. Om man mener, at det nu går så godt på de små øer, at støtte er unødvendig eller at det er perspektivløst at støtte øsamfundene, fremgår ikke. Men begge konklusioner er vi dybt uenige i.

Siden Lov om støtte til de små øsamfund blev vedtaget i 1984, så har større og mindre projekter og aktiviteter på øerne kunnet søge støtte, i form af tilskud eller lån, til sikring af levevilkårene på øerne. En støtte, som bl.a. købmænd, foreninger, forsamlingshuse og små-erhverv har nydt godt af. De støtteordninger, der står tilbage, kan ikke erstatte det sigte ø-støtteloven har stået for. De EU-finansierede puljer til udvikling af landdistrikter der findes, er kun velegnet til større og mere spektakulære projekter, og sjældent til de oftest mere beskedne projekter, der søger ø-støtten. Og der er brug for begge dele. I 2008 har ø-støtten fordelt godt 6 mio. kr. til projekter, men der har været ansøgninger for mindst tre gange så mange penge.

Ø-støtteloven, den statslige færgestøtte og øboernes organisering i Sammenslutningen af Danske Småøer har været afgørende for, at 1970´ernes forudsigelser om, at øer under 500 beboere ville blive affolket indenfor kort tid, blev gjort til skamme. De små øer lever stadig. Og de små øers sag har da også altid mødt imødekommenhed fra såvel politikere, som i den brede offentlighed. For et Danmark uden levende øsamfund er et fattigere og mindre mangfoldigt Danmark. Det tror vi, at alle er enige med os i.

De små øers værd lovprises ofte i politiske festtaler. Men finansloven for 2009 gør de flotte ord til skamme. Finansloven for 2009 er et tilbageslag for bestræbelserne på at bevare og udvikle de små øsamfund.

23.11.2008
Henry Larsen, formand
Sammenslutningen af Danske Småøer
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
tlf. 59 59 01 67, mob. 21 25 58 26

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen