Menu

Jul på Fur

Traditionen tro holder Furs forretningsdrivende og institutioner åbent den første søndag i advent. Hele 24 forretninger kar meldt sig til arrangementet, her i blandt Fur Kirke, Fur Museum og turistkontoret, hvor dørene også er åbne denne dag

Traditionen tro holder Furs forretningsdrivende og institutioner åbent den første søndag i advent. Hele 24 forretninger kar meldt sig til arrangementet, her i blandt Fur Kirke, Fur Museum og turistkontoret, hvor dørene også er åbne denne dag.

Klokken 16 på havnen synger Højslev Skoles Kor julesange. Kl. 16.30 ankommer julemanden og juletræet tændes. Herefter er der uddeling af hovedgevinster fra dagens lotteri.

Traditionen om at holde juleåbent denne dag går tilbage til midten af 1990erne. Det fandt den udsendte ud af for et par år siden, da han lagde vejen forbi Fur Museum og kiggede lidt i avisudklipssamlingen. En artikel i Skive Folkeblad med datoen 27. november 1996 beretter:

“De handlende og flere andre på Fur slår dørene ekstraordinært op på søndag eftermiddag i anledning af den tilstundende jul. … Det sker selvfølgelig både for at få furboerne til at gøre nogle af deres julegaveindkøb i god tid, men også for at få udenbys til at tage et smut til øen, hvor der blandt andet er chance for at vinde en række præmier i et julelotteri, der sælges … af spejderne og medlemmer af Fur Bådelaug”.

Artiklen fortæller også, at der bydes på forfriskninger i mange forretninger.

Dermed kan det siges med belæg i kilderne, at de sidste 16 år er alt foregået som i det foregående år. Året efter i 1997 lagde Annonce Bladets journalist vejen forbi. Hun var meget begejstret for furboernes julehygge:

“Hurra for furboerne. Det er komplet umuligt at vende tilbage fra øen trist og nedslået. Furboerne er fulde af humør, og deres sprog er helt vidunderligt”. Også dengang var Annonce Bladet et dybdeborende blad, der søgte at finde ud af tingenes historiske sammenhæng.

Uddeler Svend Åge Jacobsen, Dagli’Brugsen fortalte, at “engang havde vi julemesse i forsamlingshuset her på Fur”, men “det var der nu ikke så meget ved, for vi solgte ingenting. Nu holder vi åbent i vores butikker, og så kører folk rundt og handler den første søndag i advent. Det er meget bedre. Også selv om det koster os en del”.

Så indtil andet er bevist, så tyder meget på, at traditionen med at holde åbne forretninger den første søndag i advent blev grundlagt i midten af 1990erne.

I år er alt også som det plejer. Spejderne sælger lottosedler rundt på øen og gevinsterne kan afhentes på kroen.

Skulle nogle stadig tro, at det hele er noget nyt, så kan de gå i Furnyts arkiv og se artiklen fra sidste år. Den ligner denne til forveksling!

25.11.2013
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Senest ændretMandag, 25 november 2013 17:23
Til toppen