Menu

Spøgelsesbåde i Limfjorden - Læserbrev – Fur – Havneudvidelse

  • Skrevet af 

Myten om spøgelsesskibet, Den Flyvende Hollænder, lever åbenbart stadig. For der må være tale om spøgelsesbåde, når unavngivne kilder udokumenteret påstår, at så og så mange lystbåde bliver afvist på Fur p.g.a. pladsmangel. Og hvem afviser i grunden sejlerne, når vi ikke har en havnefoged ? Og er der fremvist tilstrækkelig dokumentation for, at der er et reelt behov for at udvide lystbåde havnen med 50 pladser. Vi er faktisk ganske mange på øen, der har svært ved at se værdien af en evt. havneudvidelse. Og modstanderne er ikke kun folk, der bor i nabolaget til havnen, hvis nogen fejlagtigt skulle have den opfattelse

Læserbrev – Fur – Havneudvidelse

Spøgelsesbåde i Limfjorden

Myten om spøgelsesskibet, Den Flyvende Hollænder, lever åbenbart stadig. For der må være tale om spøgelsesbåde, når unavngivne kilder udokumenteret påstår, at så og så mange lystbåde bliver afvist på Fur p.g.a. pladsmangel. Og hvem afviser i grunden sejlerne, når vi ikke har en havnefoged ? Og er der fremvist tilstrækkelig dokumentation for, at der er et reelt behov for at udvide lystbåde havnen med 50 pladser. Vi er faktisk ganske mange på øen, der har svært ved at se værdien af en evt. havneudvidelse. Og modstanderne er ikke kun folk, der bor i nabolaget til havnen, hvis nogen fejlagtigt skulle have den opfattelse.

Denne sommer har været den travleste sommer, jeg har oplevet siden jeg flyttede til øen for 10 år siden, hvad angår turister. Alligevel har der været tilstrækkelig med plads i havnen hen over sommeren. Det er en misforståelse, hvis man konkluderer, der er pladsproblemer blot fordi der i ganske få dage ligger et par både uden på hinanden i to rækker. I reelt travle havne som i Skagen og på Samsø osv. kan man i højsæsonen gå på båddæk hele vejen hen over havnebassinet.

Hele miseren bygger på en meget dyr Rambøll rapport, som jeg vil tillade mig at drage i tvivl – både hvad angår præmisser og konklusioner. Pladsbehovet beror tilsyneladende på utopiske tal opgivet af Fur Sparekasses erhvervsfond, der som bekendt er en ivrig fortaler for havneudvidelsen. Hvor kommer de angivne ”100 på venteliste” fra, når der reelt er tale om 12 – og deriblandt bådejere, der allerede har en plads men søger en anden. (De reelle venteliste tal er indhentet fra Skive kommune).

For 5 år siden jeg skrev et læsebrev til Skive Folkeblad, om det samme emne. At ingen i den mellemliggende periode har fundet det klogt, at nedjustere projektet til de faktiske tal, inklusive kommunen, der med stiltiende accept tillader at projektet kører videre, når de ved det er baseret på forkerte oplysninger, kan man kun undres over?

Fur havn hører under Skive kommune, og kommunen har, med borgmester Flemming Eskildsen i spidsen, åbenbart ladet sig forføre af fortalere for det ambitiøse havneudvidelsesprojekt. ”Hvis” der enkelte dage i højsæsonen, kunne være behov for et par ekstra gæstepladser, burde de ansvarlige politikere overveje, om det er fornuftigt at smide så mange millioner efter noget, der ”i bedste fald” vil komme relativt få til gavn, og det absolut max tre uger om året. I stedet skulle man måske investere i noget, som flertallet af øens befolkning samt turisterne kunne få glæde af hele året.

Desuden kunne kommunen og Sparekassefonden måske også gøre sig den ulejlighed at kigge lidt længere ud i fremtiden. For kigger man på det store antal både, der p.t. er til salg i Danmark, får man en tydelig indikation af en dalende interesse for sejlsport. Det er heller ikke længere en foretrukken sport blandt de helt unge. Så man kan roligt sige, at trenden i forhold til lystsejlads ikke ligefrem peger på noget stort behov for en havneudvidelse.

Det spørgsmål, jeg sidder tilbage med, er, hvorfor man fra kommunes og sparekassefondens side, ikke har fundet anledning til de sidste fem år, både at informere folk på en anstændig måde, samt at spørge øens beboere til råds. Havneudvalget der blev nedsat, for at den sammen med kommunen skulle repræsenterer diverse interessegrupper, er åbenbart også redet med på vognen, når det gælder manglende information vedrørende havnen. Jeg synes det vil være meget uheldigt, hvis det er en snæver gruppe, der har taget patent på anvendelse af fondens penge - og endnu mere kritisabelt hvis det er en lille indspist gruppe, der skal bestemme Furs forhåbentlig lyse fremtid.

Mvh

Per Lundgaard
Stenøre 1A
7884 Fur


Læs og hør indslag om Fur havneprojekt  i P4 morgen    

Artiklen og indledningen - http://www.dr.dk/P4/Vest/Nyheder/Skive/2013/09/18/070659.htm

Selve udsendelsen i P4 morgen - http://www.dr.dk/radio/player/ondemand/legacybyrid/1585746#!/


 

 

 

Senest ændretLørdag, 21 september 2013 20:22
Til toppen