Menu

Innovation Fur kåret som et af Danmarks bedste bæredygtige omstillingsprojekter

Tre dommere, bl.a. EU's klimakommissær Connie Hedegaard, har netop -onsdag formiddag - udvalgt ni vindere ud af de 380 projekter, der blev tilmeldt konkurrencen "Vores omstilling". Innovation Fur er et af viderprojekterne, og de grønne tiltag på Limfjordsøen skal nu inspirere andre i Danmark

Tre dommere, bl.a. EU's klimakommissær Connie Hedegaard, har netop -onsdag formiddag - udvalgt ni vindere ud af de 380 projekter, der blev tilmeldt konkurrencen "Vores omstilling". Innovation Fur er et af viderprojekterne, og de grønne tiltag på Limfjordsøen skal nu inspirere andre i Danmark.

Vinderne bliver præsenteret løbende i medierne og senere i bogen "Danmarks store omstillingsguide."

Se også med onsdag den 18. september, når Innovation Fur bliver omtalt i DR1s program Penge kl. 21.55.

Tre dommere, bl.a. EU's klimakommissær Connie Hedegaard, har udvalgt ni vindere ud af de 380 projekter, der blev tilmeldt konkurrencen ”Vores omstilling.” De grønne tiltag på Fur skal nu inspirere andre i Danmark.

De grønne resultater taler deres eget sprog: På bare ét år, har borgerne på Limfjordsøen reduceret deres CO2-udledning med 20 procent. Borgernes samlede energiforbrug er faldet med 10 procent – og el-forbruget i private hjem er faldet med næsten 18 procent.

Fur gennemgår i disse år en grøn forvandling. I 2011 besluttede Fur, Skive Kommune og EnergiMidt sig for at udvikle en mini-model af fremtidens bæredygtige velfærdssamfund. Ét af nøgleordene er borgerinddragelse: Konceptet er, at forandring og omstilling skal ske nedefra. Derfor har Innovation Fur nedsat borgergrupper, hvor borgerne på Fur er med til at definere de forskellige projekter. Det betyder, at de bliver relevante for borgerne - og ikke mindst; mere realistiske. Inddragelsen af borgerperspektivet er vigtigt for at kunne skabe reel udvikling.

- Det har været helt essentielt fra starten at involvere borgerne i projektet. Vores udgangspunkt er, at forandringer o g nye forbrugsvaner skal give mening for borgerne. Derfor har vi haft et stort fokus på at inddrage borgerne både i form af undervisning, workshops og borgermøder, fortæller projektleder Gitte Wad Thybo.

Fra forsamlingshus til EU
Der er en stor bredde i mængden af initiativer på Fur. Et centralt element har været, at Furboerne har fået tilbud om gratis energirådgivning, noget ca. 40 procent af husene har taget imod. Det har givet massive energibesparelser og for alvor fået bæredygtighed på dagsordenen på Fur.

Innovation Fur rummer dog meget mere end det:

- Vi har kørt en alternativ solcellekampagne, hvor vi for hvert solgt solcelleanlæg donerede et solcellepanel til det lokale forsamlingshus. Vi deltager i et storstilet EU-projekt om fremtidens intelligente el-net. For at få den digitale del med, har vi, bl.a. i samarbejde med Microsoft, startet et spændende tablet-projekt på Fursund Skole. På den måde er Innovation Fur noget, der involverer mange mennesker på Fur, fortæller Gitte Wad Thybo.

Derudover udgiver Innovation Fur et årligt klimaregnskab for Fur, hvor man kan se, om adfærden har ændret sig og initiativerne båret frugt. Klimaregnskabet betyder, at projektet løbende kan vurdere, om de forskellige tiltag har den ønskede klimamæssige effekt.
Fakta

Udover æren vinder projekterne eksponering i DR og Information. Derudover kommer vinderprojekterne med i bogen ”Danmarks Store Omstillingsguide”. DR og Information vil sørge for at dokumentere og præsentere resten af Danmark for de bedste omstillingsprojekter, der viser vejen til et bæredygtigt samfund. 

Senest ændretSøndag, 19 januar 2014 08:48
Til toppen