Menu

FUR SKOLE 1969-1974

  • Skrevet af 

I anledning af at det er 50 år siden, at Fur Skole blevet taget i brug, har redaktionen på FurNyt modtaget 4 artikler fra Åge Halldorsson, der er gammel elev fra Fur Skole. Åge var med til at udgive flere skoleblade og har en komplet samling af skoleblade på Fur Skole, som blev udgivet i begyndelsen af 1970erne. Vi giver Åge ordet

I anledning af at det er 50 år siden, at Fur Skole blevet taget i brug, har redaktionen på FurNyt modtaget 4 artikler fra Åge Halldorsson, der er gammel elev fra Fur Skole. Åge var med til at udgive flere skoleblade og har en komplet samling af skoleblade på Fur Skole, som blev udgivet i begyndelsen af 1970erne. Vi giver Åge ordet:

 

5 SÆSONER MED UNGDOMSKLUBBEN "RINGO-AFTEN"

Alle som er over 57 år kan nok huske RINGOAFTEN. I september 1969 besluttede lærerne at starte en slags ungdomsklub på skolen. Det foregik ved at skolen åbnede dørene hver fredag aften kl. ca. 20-23. Her kunne man spille spil (bordtennis, billard, bob i aulaen og forskellige brætspil i håndgerningslokalet), mens man hørte musik.

Efter to sæsoner lukkede klubben i 1971. En 16-årig elev i skolens 9. klasse (Åge Halldorsson) spurgte om lov til at genstarte klubben. Det fik han lov til, hvis han kunne finde en voksen som ville lægge navn til. Han fandt en voksen som lovede ikke at blande sig i kørslen af klubben.

Efter en pause på kun ca. 14 dage startede den herefter op igen fredag aftenener. Der blev herefter valgt et klubråd som bestod af Åge Halldorsson, Niels Christian Ekstrand Jacobsen og Henrik Vindum. Dette klubråd fungerede som klubbens eneste styrende organ. Der var ingen voksenbestyrelse.

Åbningstiden blev nu udvidet til kl. 18-24 og klubkontingent foregik nu ved at man betalte 5 kr. ved indgangen den pågældende aften, hvor man ønskede at deltage. Musikken blev ændret til dansktopmusik og der blev solgt pølser, sodavand og cigaretter ved et bord foran madlavningslokalet. Der var borde til hygge i gangarealet.

Nogle gange var det undervisning i tovværkskunst i fysiklokalet, ved aftenskolelærer Cornelia Dalsgård. Der blev sommetider vist film i gymnastiksalen og holdt klubfest hvor der blev spillet levende musik i aulaen. Det var altid Busk`s orkester som spillede og de gik under navnet "Krestens Krudtos Fra Stisager". Der var også sommetider "Diskotek", som blev kørt af Ejvind Remme Larsen.

Ungdomsklubben fik til tider klager fra Selde Kro, som ikke var tilfredse med at de unge ikke tog til "ungt bal" på kroen, når "Ringo-aften" havde levende musik eller diskotek på programmet. De mente at det var konkurrenceforvridende at kommunen holdt musikfest for de unge. Klagerne stoppede dog da kroen fik at vide at ungdomsklubben kørte meget anderledes end kommunens øvrige ungdomsklubber. Den var nemlig ikke kommunal, men kørte som et selvstændigt foretagende, som intet havde med kommunen at gøre. Kommunen lukkede klubben i 1974, da de ikke mente at det var lovligt, at en ungdomsklub kørte uden voksen-styring og hvor et klubråd tog alle beslutninger. Ungdomsklubben kunne have op til 50 deltagere på en klubaften - alle mellem 14 og 18 år gamle.

Åge Halldorsson
 

Til toppen