Menu

Tapio Juhl underholdt på ældrecenteret

Mandag eftermiddag den 27. april havde vi en særdeles spændende eftermiddag i Centerklubben, da den kendte foredragsholder Tapio Juhl fortalte om sit liv. Han er født i Finland i 1941, i en tid hvor der herskede voldsomme krige, først med russerne, som på det tidspunkt havde taget hele Finland, Estland, Letland og Litauen samt Karelen

Mandag eftermiddag den 27. april havde vi en særdeles spændende eftermiddag i Centerklubben, da den kendte foredragsholder Tapio Juhl fortalte om sit liv. 
Han er født i Finland i 1941, i en tid hvor der herskede voldsomme krige,  først med russerne, som på det tidspunkt havde taget hele Finland, Estland, Letland og Litauen samt Karelen.

Denne krig indledtes i 1939, men så i 1941 kom Tyskerne også og besatte dem for at gå igennem Karelen ind i Rusland for at indtage Sckt. Petersborg, men her blev de grundigt slået og måtte trække sig tilbage før krigens slutning i 1945.

Men de mange finnere, der var med i krigen mod Rusland, havde nogle elendige kår, og det resulterede i, at mange børn blev forældreløse, derfor tog den finske regering den beslutning at sende 70.000 børn ud af landet for at skåne deres liv, og derfor blev 4763 børn sendt til Danmark, og en' af dem var Tapio Juhl.

Han huskede sin rejse til Danmark som 2årig d. 23. april i 1943 som særdeles grusom, hvor de blev sendt med toget sammen med nogle lotter, der skulle ledsage dem, og at de blev beskudt af russiske kampfly

Han huskede, at lotterne smed dem ud af vinduerne i det brændende tog, men de nåede da til Danmark, og han blev adopteret af en manufakturhandlerfamilie i Vamdrup, hvor han fik en god opvækst.

Hans far så han aldrig siden, og hans mor kun en' gang.

Han tog en uddannelse som elektriker og påbegyndte en ingeniøruddannelse, som han ikke fik gennemført . Derpå læste han til lærer og var i nogle år fængselslærer ved Nyborg Statsfængsel, inden han blev skoleinspektør i Silkeborg.

Det sidste job han havde, inden han lod sig pensionere,  var ved forsvaret, hvor han var foredragsholder.

Nu bor han i Krejbjerg og tager rundt og fortæller om sit fantastiske spændende liv.

Det var som sædvanligt en god eftermiddag.

30.04.2009
Erik Th. Nielsen

 

Til toppen