Menu

Fur Fish Parade – the facts

  • Skrevet af 

Lørdag den 25 maj, Furs muslingedag, kommer Furfiskene frem efter deres lange vinterhi. Men hvor kommer fiskene egentlig fra, hvem fik ideen, hvem startede projektet og hvordan blev de til? Her har du alle ”facts”

Lørdag den 25 maj, Furs muslingedag, kommer Furfiskene frem efter deres lange vinterhi. Men hvor kommer fiskene egentlig fra, hvem fik ideen, hvem startede projektet og hvordan blev de til? Her har du alle ”facts”.

To kunstnere, Jette Herne og Alek Krylow fra den lille ø Fur i Limfjorden, gjorde i maj 2006 ophold i Athen på vej til den græske ø, Folegandros, hvor de skulle afholde kursus i akvarelmaling.

I Athen så de en masse bemalede køer placeret rundt omkring i byen. Det var den såkaldte ”Cow Parade”, som turnerede rundt i hele verden.
De to kunstnere så på hinanden og var lynhurtigt enige om, at de da måtte lave noget lignende hjemme på Fur. Men ikke køer. Det var for voldsomt. Vi skal have fisk, sagde Jette. Det vil passe til Fur.

Som sagt, som gjort. Da de kom hjem, gik de i gang. Jette prøvede først at lave en model af kyllingetråd og gips, en model som det ville være umuligt at støbe en ordentlig form af. Så vi henvendte os til en af de kunstnere, der havde udstillet figurer i Forsamlingshuset.
Det blev en flot model, som eleverne på en produktionsskole skulle støbe både form og fisk efter. Noget gik galt. Formen ville ikke slippe modellen, så både form og model gik til. Hvad gør man så?

Jo, Thor Lykke Jensen, som er far til læreren på produktionsskolen, sprang til og skar i træ en fisk som lignede den oprindelige. Den var helt perfekt til formålet.

39 fisk blev støbt første gang i 2007, hvor Jette og Alek sammen med et par andre kunstnere tog det på sig at udfylde huller, slibe og grunde fiskene, inden de blev fordelt blandt øens kunstnere for at bliv malet.

Den lokale smed, John Dyhr, fremstillede galvaniserede stativer til fiskene, som så var klar til at blive fordelt rundt på Furs veje – ved pinsetid.
Første år blev fiskene hovedsageligt placeret, så de pegede på steder af interesse for turisterne.

De senere år er der i samarbejde med turistforeningen lavet cykelruter, hvor fiskene bliver stillet op. Og der har de seneste år været en konkurrence, hvor man kunne stemme på den fisk, man syntes var den flotteste.

Midt i oktober blev fiskene samlet ind igen og anbragt på kirkebakken til slutningen af måneden.

Det første år forsvandt 6 af fiskene. Andet år forsvandt endnu nogle stykker. Så da vi samlede fiskene ind i slutning af oktober 2008, blev vi enige om, at der måtte produceres nogle flere.

I 2008 blev Kunstforeningen Furkunst.dk oprettet og kom fremover til at stå for fiskeprojektet.

Der blev til 2009 lavet 20 fisk mere og senere endnu 20. I 2013 produceres så igen 20 nye fisk.

Hvert år stilles fiskene op på havnen den lørdag, hvor der afholdes muslingefestival. De står som en stime fra fjorden og op på land. Og sæsonen ender, som allerede det første år, med at alle fiskene hvert år opstilles på kirkebakken, inden de kommer i vinterhi. Så er der mulighed for at se, hvor mange, der er forsvundet, skadet eller blot trænger til lidt maling.

Uden støtte fra Fuur Sparekasses Fonde og Foreningen Fur Brand ville dette projekt ikke være blevet til noget. Tak for det.

Jette og Alek - 22.05.2013

Til toppen