Menu

Mange deltog i højskoledagen

  • Skrevet af 

Lørdag den 29. september blev der for fjerde gang holdt højskoledag i Fur Forsamlingshus.  Godt 80 havde meldt sig til dagens program, der begyndte med kaffe og rundstykker, der var sponseret af Brugsen. Herefter var der i bedste højskolestil morgensang, hvor Stefan Frøkjær-Jensen sad bag klaveret og spillede til

Lørdag den 29. september blev der for fjerde gang holdt højskoledag i Fur Forsamlingshus.  Godt 80 havde meldt sig til dagens program, der begyndte med kaffe og rundstykker, der var sponseret af Brugsen. Herefter var der i bedste højskolestil morgensang, hvor Stefan Frøkjær-Jensen sad bag klaveret og spillede til.

Årets tema var ”Hvad er danskhed?”, og første mand, der havde et bud på dette, var Finn Slumstrup, der har haft en lang karriere i højskoleverdenen og i Danmarks Radio.

Om danskheden sagde han blandt andet, at der er to hovedopfattelser. Nemlig:

1.     at dansk kultur og danskhed er noget, der er uforanderligt og givet en gang for alle.

2.    at det at være dansk er noget under evig forandring.

Som foredraget skred frem, var der ingen tvivl om, at Finn Slumstrup bekendte sig til den sidste opfattelse. Den verden de fleste af os blev født ind i, er nemlig fundamentalt forskellig fra den verden, vi oplever i dag.  Således er Europa ikke længere verdens magtcentrum, som vi ellers fik at vide, da vi voksede op.  I dag bliver Europas indflydelse mindre og mindre, mente foredragsholderen. Samtidig påpegede han også, at danskerne først og fremmest er europæere. Det med at sige ”ude i Europa” var kun med til at skabe en falsk opfattelse af, at vi, danskerne, var noget helt særligt. Hele miseren var opstået ved, at vi var blevet løjet ind i EF for 40 år siden. Alle, der læste Romtraktaten vidste, at det gik mod mere union, men det nægtede politikerne dengang at fortælle. For at komme videre, skal den løgn ophæves, så Danmark kan blive en aktiv medspiller.

Danskerne har mange kvaliteter, som vi kan give videre: Vi drager omsorg for hinanden, vi har tillid til hinanden. Dette er ifølge foredragsholderen ikke noget, der er givet andre steder. Dette og meget andet sagde en veloplagt Finn Slumstrup i formiddagens foredrag.

Efter at frokosten var sat til livs, var det journalist og musiker Torben Stenos tur til at tale om det at være dansker.  Han tog i modsætning til formiddagens foredragsholder udgangspunkt i det helt nære: nemlig vores omgangsformer.  Her mente han, at vi var sunket ned på et plan, hvor selve vores kultur er truet. Ungdomsoprørets helt nødvendige opgør med autoriteterne var endt i, at alle normer var blevet nedbrudt. I dag er den gamle dannelseskultur, hvor der var helt bestemte konventioner, der skulle overholdes, stort set forsvundet. Det har betydet, at det eksempelvist er nødvendigt at sige til folk på banegårdene, at de skal vente med at gå ind i togene indtil de, der skal af, er kommet ud. Torben Steno kunne også berette, at en ung, der var ansat i en discountforretning sagde sit job op igen, fordi folk behandlede ham som om han selv var en discountvare. Han havde endda modtaget dødstrusler. Løsningen var ifølge den veloplagte foredragsholder, at vi igen skulle til at have nogle faste omgangsformer for at finde fælles spilleregler for, hvordan vi omgås hinanden.

Efter pausen slutter tidligere højskoleforstander Erik Sommer af med en sangtime, hvor han gennemgik mange af de danske sange i højskolesangbogen, som er vores fælles arv i det at være danskere.  

Højskoledagen blev gennemført i et samarbejde mellem Fur Sogneforening, Fur menighedsråd og Fur Forsamlingshus.

01.10.2012
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen