Menu

Jyske Lov tilbage til Danmark

  • Skrevet af 

”Med lov skal land bygges, men ville enhver nøjes med sit eget, og lade andre nyde samme ret, da behøvede man ikke nogen lov”, står der i fortalen til jyske Lov, der blev givet af Valdemar Sejr i Vordingborg den 10. marts 1241

”Med lov skal land bygges, men ville enhver nøjes med sit eget, og lade andre nyde samme ret, da behøvede man ikke nogen lov”, står der i fortalen til jyske Lov, der blev givet af Valdemar Sejr i Vordingborg den 10. marts 1241.

Originalen er gået tabt, men i Sverige har der indtil fornylig befundet sig er eksemplar fra 1280, der er det ældst kendte. 

Da FurNyt for et par år siden besøgte Kaj Tølbøll gjorde han sig til varm talsmand for, at et eksemplar af Jyske Lov, der havde opholdt sig i Sverige de sidste 300 år skulle hjem til Danmark og allerhelst til Landsarkivet i Viborg. Han havde undersøgt en overgang for en folkeindsamling. Skønsmæssigt skulle der bruges 10 millioner til at tilbagekøbe eksemplaret af Jyske Lov.

En henvendelse til Sverige gav det resultat, at originalen fra 1241 var gået tabt. Men efterfølgende viste det sig, at der var et bevaret eksemplar fra 1280.

Det fik Folketinget til at henvende sig til svenskerne og efter indviklede forhandlinger blev man enige om at bytte med et svensk dokument fra 1350 og til gengæld få en afskrift af Jyske love fra 1280.

Den 30. marts 2011 fik kulturminister Per stig Møller overdraget det omtalte eksemplar af svenskerne. Eksemplaret får dog ikke ophold i Landsarkivet i Viborg, men i Rigsarkivet i København. Det sket af hensyn til forskningen, fortæller Kaj Tølbøll

Selvom det ikke lykkedes at få eksemplaret af den gamle lov til Viborg, så glæder det Kaj Tølbøll, at det fine eksemplar af Jyske lov nu befinder sig i Danmark.

29.05.2011
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Til toppen