Menu

Alle børn på Fur Skole skal tale furbomål

Fra 1. august 2011 bliver undervisningssproget på Fursund Skoles afdeling på Fur det furbomål, eller som det hedder på Fur: furbomoel.  Dermed er der lagt op til, at alle elever på Fur Skole i skoletiden skal tale den lokale dialekt. Det overordnede mål er, at alle på Fur – børn som voksne – fra år 2014 skal tale furbomoel og at det således bliver det officielle sprog på Limfjordsøen.

Formålet med at genindføre det ellers hendøende dialekt er dobbelt. Sproget er som bekendt et vigtigt element i identitetsdannelsen og i en verden, hvor mobiliteten stedse bliver større, er det et forsøg på gennem sproget at bevare en tilknytning til den egn, hvor man er vokset op.

Det andet sigte med at gøre furbomoel til officielt sprog på øen er, at det kan være med til at brande øen.

I en tid, hvor turister efterspørger ”uspolerede steder med eksotiske oplevelser” mener flere med forstand på den slags, at det vil være et godt brand, at børn og voksne  på Fur taler  furbomål. Turister vil da ikke længere behøve at rejse til det store udland for at møde en befolkning, hvis sprog og levevis synes dem aldeles fremmedartet.

På sigt er det tanken jævnligt at foretage sprogtest af både lærere og elever på Fur Skole, så det sikres, at furbomoelet trives. Mens børn som bekendt er hurtige til at lære, vil det givetvis blive svært for de tilflyttere, der aldrig har lært det lokale sprog, end sige sat sig særligt ind i den lokale levevis.

Her vil der blive tilbud intensiv undervisning og målet er inden for de næste tre år, at alle, uanset alder, skal kunne tale flydende furbomoel. For at give en særlig belønning til de, der hurtigt mestre det gamle sprog, er det tanken, at de kommer først i køen, når der eksempelvis skal reserveres bådepladser i havnen.  En enkelt bag projektet, der ønsker at være anonym, har endog luftet den tanke, at beherskelse af furbomoelet skulle være en forudsætning for i det hele taget at få en bådplads. På den konto mente pågældende, at den påtænkte havneudvidelse helt kunne undgås.

Men foreløbig er det som sagt børnene på Fur Skole, der lægger for fra den 1.august 2011. Og det må nok forudses, at en del af lærerne skal på kursus inden da.

På www.furnyt.dk vil vi følge sprogudviklingen. Næste skridt bliver at indføre furbomål som skriftsprog, og når den tid kommer, går Furnyt gerne forrest og ændre navn. Her er problemet imidlertid, at ordet ”nyt” slet ikke eksisterer på furbomoel. Men mon ikke vi kan få dispensation, så  www.furnyt.dk ændres til www.fuwrnyt.dk

Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

{jcomments on}

Senest ændretOnsdag, 02 april 2014 14:59
Til toppen