Logo
Udskriv denne side

På hjul på Fur med Inger Støjberg

For femte gang har venstrepolitikeren og nu beskæftigelsesminister Inger Støjberg deltaget i ”Tour de Salling”, hvor venstrefolk i to dage cykler rundt og besøger virksomheder og institutioner. I år sluttede anden dagens etape på Fur, hvor endemålet var Fur Bryghus

For femte gang har venstrepolitikeren og nu beskæftigelsesminister Inger Støjberg deltaget i ”Tour de Salling”, hvor venstrefolk i to dage cykler rundt og besøger virksomheder og institutioner. I år sluttede anden dagens etape på Fur, hvor endemålet var Fur Bryghus. 

FurNyts udsendte sad med på hjul. Hovedfeltet var netop stoppet op foran Fur Strand Hotel, hvor ministeren skulle høre, hvordan det er at drive hotel på Fur, da den udsendte på sin nypumpede cykel slutter sig til. På hotellet ventede både kaffe og kage, men forinden den kunne indtages fortalte forpagter Grete Kragelund om det at drive hotel på en ø. Ministeren stillede mange spørgsmål: Hvor mange turister gæster Fur? Hvor lang er sæsonen? Hvor mange overnatter? Derefter er der rundvisning til hotellets dobbeltværelser. Alle er lyse og smukt møblerede. I et af dem hænger et maleri af Himmelbjerget. Det var der Steen Steensen Blicher holdt de folkemøder, der var med til at bane vejen for det demokrati, der gør, at vi via stemmesedlen bestemmer, hvem der skal sidde i folketinget.

Tilbage til restauranten, hvor kaffen og kagen venter. Inden den obligatoriske takkegave i form af en æske chokolade bliver overrakt, kommer den lokale ”Branding” mand på besøg. Med den iver, hvormed han indleder samtalen med ministeren, kunne man måske et øjeblik tro, at det var en lokal cowboy, der ville snakke kvæg og brændemærker og hvad der er mit og dit. Men nej. Det er Ole Poul Hansen. Det drejer sig om, at Fur af staten har modtaget 1 million til et branding-Fur projekt, der skal få flere tilflyttere til øen. Og det skal ministeren naturligvis høre om, så hun ved, at Fur er et godt sted at slå sig ned.
Solen skinner, vi er igen i det fri og på vej mod LB Truck. Der bliver trådt godt til i pedalerne. Feltet trækkes ud, som vi kender det fra tv-billederne fra Tour de France. En enkelt går i udbrud i et tempo, der straks hos den udsendte vækker en grim mistanke om doping. Det viser sig da også, at vedkommende benytter en cykel med indbygget elmotor. En yngre herre i feltet skiller sig også lidt ud. Dels kører han på en dame cykel og dels har han lange bukser på. Allerede på hotellet lagde den udsendte mærke til ham. Han sad ligesom og holdt øje med alting. Det er ikke en mand fra PET, men derimod ministerens spindoktor.

Var det med i jobbeskrivelsen, da du søgte stillingen?, spørger den udsendte.
”Nej, det var det ikke”, betror han den udsendte.

Hos L.B. Truck tager Søren og Leo Bro imod. En hurtig rundvisning, hvor der bliver fortalt om, hvordan et truck-firma på Fur kan sælge trucks til Det kongelige Teater og til Grønland. Uden besøget opstår turens måske største krise for holdet. Alle bliver tilbudt køb af en elscooter. En overgang synes opløsningen at være en realitet, idet ministeren suser af sted på en firehjulet elscooter. Men hun vender dog tilbage og snart er holdet igen i sadlen og på vej ad en hullet grusvej til molerfabrikken Damolins hovedsæde. Her tager Mildred Fog og hele Damolins direktion imod og selskabet bliver straks samlet i et mødelokale, hvor der på storskærm bliver fortalt om firmaet, der har afdelinger rundt i Europa. Ikke mindst bliver der fortalt om de grønne afgifter, der truer et firma, der har et højt forbrug af energi.

Med det i baghovedet går det nu ad asfalteret vej mod Fur Museum. Undervejs får den udsendte lejlighed til at fortælle holdkaptajnen lidt om livet på Fur. Om den udsendtes afdøde nabo Asger, der var modstander af EU og derfor nægtede at modtage tilskud til sine 3,5 tønderland. Asgers forbillede var hans morbroder, C.N. Hauge, der var født på Fur og blev minister i 9 år under Stauning. ”Når min morbroder mødte i Rigsdagen, så havde han selv sin madpakke med og det han ikke spiste, tog han med hjem igen”, lød det altid fra Asger, når talen kom på nutidens politikere.

På Fur Museum står John Bertelsen og Bo Schultz Pagh parate til at fortælle om Fur Museum, der hvert år servicerer omkring 40.000 mennesker.  I 2005 talte Inger Støjberg ved et grundlovsmøde på Fur Museum. Derved blev der grundlagt en tradition for grundlovsmøder på museet. Dertil var der nu blevet oprettet gæstebog, hvor første side var reserveret hende. Efter Bo på fem minutter havde taget en tidsrejse på 50 millioner år, var tiden inde til at tage den sidste del af turen til Fur Bryghus, hvor et krus godt fadøl ventede.

Efter aftensmaden og en rundtur på bryggeriet var der indbudt til foredrag af beskæftigelsesministeren. Her fortalte Inger Støjberg om livet på Christiansborg.  Hendes egen ynglings serie på TV var den engelske serie: ”Javel hr. minister.” Og som i serien havde også hun oplevet, hvordan hele apparatet omkring en minister tilrettelægger ugen i mindste detalje. Men bortset fra dette, så er Christiansborg en fantastisk arbejdsplads, hvor de dybeste venskaber oftest går på tværs af partiskellene.   

16.08.2010
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Senest ændretTirsdag, 17 august 2010 06:22
furnyt.dk - 2019-2020 - All rights reserved.