Menu

Mekaniker fra Fur med i kampen om DM-titlen

  • Skrevet af 

Hvert tredje år kårer autobranchen Danmarks bedste automekaniker ved et åbent mesterskab på branchens store fagmesse Autoteknik, der i år finder sted i dagene torsdag den 26. til lørdag den 28. august i Odense Congress Center.

Hvert tredje år kårer autobranchen Danmarks bedste automekaniker ved et åbent mesterskab på branchens store fagmesse Autoteknik, der i år finder sted i dagene torsdag den 26. til lørdag den 28. august i Odense Congress Center.

”20 af landets dygtigste håndværkere og problemknusere inden for bilteknik dyster om at blive Danmarks bedste," fortæller Kim Lesanner fra fagbladet Motor-magasinet, der er arrangør sammen med de fire tekniske efteruddannelses-skoler TEC i København, Autovidencenter Fyn i Odense, Autoteknisk Center i Viborg og Autobranchens Udviklingscenter i Frederikshavn.

FurNyt har mødt en af de 20 deltagere. Han hedder Richard Bjerg Pedersen og er til daglig værkfører hos Fur Autoservice, der ligger i Hvirp på Fur. Richard fortæller, at han kom i lære i 1978 hos en mekaniker i Selde og blev udlært i 1981.

”Hvorfor blev du mekaniker?”

”Jeg har nok altid interesseret mig for teknik og ville gerne have været radiomekaniker, men det var umuligt at få en læreplads dengang”, fortæller han. Han var i praktik hos B&O i Skive, men der var seks års ventetid på en læreplads. I stedet blev det til halvandet år på en minkfarm indtil telefonen en dag ringede og en stemme sagde, ”at nu var der en læreplads som mekaniker klar, hvis jeg kunne starte om mandagen – så det gjorde jeg så”.

Dermed var det bestemt, at det blev som mekaniker, at Richard skulle bruge sine evner.
Et år efter, at Richard var udlært, gik turen til en mekaniker i Thorum, hvor han reparerede lastbiler. Derefter blev det til 15 år ved et truckfirma i Balling. Her var der meget arbejde med elektronik og hydraulik, begge områder, som altid har interesseret ham. Siden blev det til ansættelse hos Fur Autoservice på Fur.

I de 32 år, der er gået siden Richard begyndte med at stå i lære, er udviklingen gået stærkt. Dengang var der 4 tændrør og 7 ledninger plus en ladelampe og en olielampe til en motor. Som fejlfinder var prøvelampen det universalværktøj, der klarede alt. I dag er der måske 200 ledninger til en motor og eneste mulighed for at finde en fejl, er at bruge computerstyret testudstyr til flere hundredetusindekroner.

Men trods alle moderne hjælpemidler, så er mekanikerens vigtigste hjælper stadig den erfaring, som opbygges gennem et langt mekaniker liv. Og netop der håber værkføreren fra Fur Autoservice at have en fordel over for sine yngre kollegaer, når der skal dystes om at blive Danmarks bedste mekaniker.

Om konkurrencen hedder det: ”Opgaverne ved DM favner bredt og omfatter både, hvad mekanikere har lært som del af uddannelsen og opøvet som håndelag gennem deres år på danske værksteder. Fokus ligger på bilens elektriske system og service samt en monteringsopgave, bilens komfortanlæg og en karrosseri-opgave. Korrekt anvendt arbejdsmiljø og brug af momentnøgler vægter også, ligesom det er vigtigt, at konkurrencedeltagerne kan søge og finde relevante reparationsdata.”

Så på Fur krydses der fingre for, at nu hvor øen er blevet kåret til Danmarks kønneste ø også vil få kåret Danmarks bedste mekaniker.

09.07.2010
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Senest ændretFredag, 09 juli 2010 10:49
Til toppen