Menu

Fur - landets skønneste ø

  • Skrevet af 

Fur er ikke kun den skønneste ø i Limfjorden – men den skønneste ø på landsplan. Det viser en netop afsluttet læserafstemning i Kristeligt Dagblad med små 3000 deltagere

Fur er ikke kun den skønneste ø i Limfjorden – men den skønneste ø på landsplan. Det viser en netop afsluttet læserafstemning i Kristeligt Dagblad med små 3000 deltagere.

Afstemningen om kåringen af Danmarks skønneste Ø satte Fur på førstepladsen med 1300 stemmer, mens Læsø blev nr. 2 med ca. 1000 stemmer. Ærø kom på tredjepladsen med godt 900 stemmer.

En særlig ø-kultur

"Det er da så møj skjøn,” vil mange Furboerere nok sige efter denne afstemning, for Furboere er og bliver Furboere. De er stærkt funderet i deres specielle økultur, og det er måske en af grundende til øens popularitet. Her finder man et folkefærd med en lang, interessant og til tider dramatisk historie bag sig, og det har præget deres livsindstilling og givet dem en særegen identitet og et stærkt sammenhold. I Danmark er de født, men på Fur har de hjemme.

Men Furboerne er samtidig udviklingsorienterede og fremme i træskoene. Øen emmer af kreativitet - en sprudlende kultur, som lever og trives i bedste velgående sammen med indbyggernes afdæmpede og jordnære væsen. Øen er fuld af fest og farver, men uden det prangende ”tivoli”, som kunne stjæle billedet fra det væsentlige.

En særlig natur

Fur rummer desuden et spændende landskab, som især imponerer ved kontrasten mellem det flade, åbne agerland og de vældige molerklinter. Moleret er et 60 meter tykt jordlag, der oprindeligt er en 55 millioner år gammel havbund fra dangang, Danmark var dækket af hav.

I dag er fortidens liv tilgængeligt i de spektakulære molerskrænter, hvor fortidens askelag kan ses med det blotte øje. Asken stammer fra en aktiv vulkan, som for ligeså mange millioner år siden lå i nærheden af Færøerne. Askeskyerne fra udbruddene blev med vindene ført videre og endte blandt andet på bunden af det gamle molerhav. Øen er sat på listen over den danske verdensarv.

Læs mere om afstemningen på:
http://www.kristeligt-dagblad.dk/artikel/371503:Danmark--Fur-vandt-oe-dyst

Kildehenvisning for denne artikel:
http://skive.dk/værktøj/nyhedsoversigt/vis?id=23690

08.07.2010
www.furnyt.dk

 

Til toppen