Menu

20 år med Danekræ – Danmarks bedste fossiler

  • Skrevet af 

Arrangement på Fur Museum fredag den 11. Juni

Det er i år 20 år siden at staten besluttede at naturfundne, genstande herunder også fossiler, skulle beskyttes på lige fod med menneskeskabte genstande. I mere end 300 år har der i Danmark været en lov om ”danefæ”, der sikrede at staten fik alle menneskeskabte jordfundne genstande, hvis de er lavet af ædelmetal eller har særlig kulturhistorisk værdi.

Arrangement på Fur Museum fredag den 11. Juni 

Det er i år 20 år siden at staten besluttede at naturfundne, genstande herunder også fossiler, skulle beskyttes på lige fod med menneskeskabte genstande. I mere end 300 år har der i Danmark været en lov om ”danefæ”, der sikrede at staten fik alle menneskeskabte jordfundne genstande, hvis de er lavet af ædelmetal eller har særlig kulturhistorisk værdi. Noget tilsvarende fandtes ikke for fossilerne før en tysk turist fandt et enestående fossil på Furs nordkyst og tog det med hjem til Tyskland. Det skabte så meget røre at fossilerne blev beskyttet ved en lovændring i 1990. 

I den tid der er gået siden er der fundet ca. 250 enestående fossiler. De såkaldte danekræ. Af dem er ca. halvdelen fundet på Fur eller Salling. Det fejrer Fur Museum fredag den 11. juni ved at slå dørene op for en særudstilling ”20 år med danekræ – Danmarks bedste fossiler”.

Her vil der for første gang være mulighed for at se mere end 60 Danekræ fundet på Fur og Salling udstillet på en gang. Til arrangementet vil Lektor emeritus Niels Bonde fra Geologisk Museum i København, en af Danmarks førende eksperter i danekræ og dinosaurer fortælle om de udstillede genstande.

Udstillingen kan ses på Fur Museum frem til den 31. oktober.

06.06.2010
www.furnyt.dk

Senest ændretMandag, 07 juni 2010 11:24

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/furnyt.dk/public_html/templates/gk_news/html/com_k2/templates/default/item.php on line 191
Til toppen